10 Ianuarie 2017

Zile libere 2017: cand nu trebuie sa mergi la serviciu si unde poti sa calatoresti fara sa cheltuiesti o avere



Indiferent ca lucrezi la stat sau privat, ca angajat beneficiezi de 12 zile libere in 2017, din care 10 sunt in cursul saptamanii si multe dintre ele legate de weekend. In plus, la acestea se adauga cele cel putin 21 de zile de concediu legal. Iata, asadar, cand nu trebuie sa mergi la job si unde poti sa calatoresti fara sa cheltuiesti o avere, potrivit recomandarilor Momondo.ro.

24 ianuarie (marti) - Ziua Unirii Principatelor Romane

Cand si unde sa mergi in vacanta: 21-24 ianuarie, Sofia - Bulgaria

Pe timp de iarna, Sofia se transforma intr-o destinatie magica, unde un zbor al zanelor deasupra capului nu ar surprinde pe nimeni. Dupa ce ai descoperit cupolele aurii ale catedralei Alexander Nevsky, porneste spre Lacul Ariana pentru a incalta o pereche de patine. Pentru iubitorii de schi, la 30 de minute cu masina se afla Muntele Vitosha, cu cele mai bune conditii pentru acest sport. Mai mult, in zona gasesti centre spa unde te poti relaxa cat ai clipi.

Cat costa

Sursa foto: Pixabay.com


16 aprilie (duminica), 17 aprilie (luni) ?EUR" Pastele

Cand si unde sa calatoresti: 14-17 aprilie, Salonic - Grecia

Orasul-port Thessaloniki este locul in care poti sa te bucuri de placerile simple ale vietii. Exploreaza ramasitele romantice ale timpurilor trecute si incearca portiile de mancare generoase din capitala culinara a tarii, alaturi de un cocktail la malul apei. Aici poti privi localnicii cum joaca domino in tavernele grecesti traditionale „ouzeri” cu influente turcesti. Totodata, poti descoperi paleta larga de culori ale florile din piata Louloudadika sau te poti lasa purtat de val intr-o croaziera prin port cu feribotul. Tot aici, ai parte de plaje cu nisip fin si mare turcoaz in apropiatul Halkidiki iar spre apus, vizitatorii care calatoresc cu un rucsacul in spate dau startul unei noapti pline de dans.

Cat costa

Sursa foto: Pixabay.com


1 mai (luni) ?EUR" Ziua Muncii

Cand si unde sa mergi in vacanta: 28 aprilie-2 mai, Barcelona - Spania

O plimbare pe taramul lui Gaudi merita din plin onoarea unui city-break la inceput de vara. Fie ca alegi sa vizitezi Sagrada Familia, Casta Batllo, Parcul si Palatul Guell sau Cascada fantana din parcul La Ciutadela, nu uita sa iei cel putin o gustare in Mercado de la Boqueria. Pentru o pauza de cafea, mergi in cafeneaua Els Quatre Gats, o alta comoara arhitectonica si un loc devenit faimos in perioada modernista de catre artistii care obisnuiau sa-i calce pragul, precum Pablo Picasso, Antoni Gaudi, Julio Gonzalez si Ruben Dario.

Cat costa

Sursa foto: Luciano Mortula/Shutterstock.com


1 iunie (joi) ?EUR" Ziua Copilului, 4 iunie (duminica), 5 iunie (luni) ?EUR" Rusalii

Cand si unde sa calatoresti: 1-6 iunie, Las Palmas de Gran Canaria, Spania

Cand viata iti ofera plaja, soare si bucatarie spaniola, nu iti mai raman prea multe de cerut. Incepe cu o plimbare pe faleza Paseo de las Canteras, continua pe plaja cu acelasi nume si, apoi, fa o baie in valurile Mediteranei. Pe Avenida Maritima, drumul ce duce la satul pescaresc San Cristobal, se zvoneste ca s-ar gasi cea mai buna bucatarie pescareasca din toata statiunea. Dupa masa, se cuvine sa faci o plimbare pe strazile Triana sau Perez Galdos, sa mergi la cumparaturi sau sa te revigorezi cu un pahar de limonada in Vagueta, cel mai vechi cartier din oras.

Cat costa

Sursa foto: Patryk Kosmider/Shutterstock.com


15 august (marti) ?EUR" Adormirea Maicii Domnului

Cand si unde sa mergi: 12-15 august, Porto, Portugalia

Porneste la plimbare din Piata Ribeira, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, situat langa Raul Douro. Este locul ideal pentru observatori, de la artistii de strada la cuplurile de varstnici, care isi fac plimbarea de dimineata pentru o ”bica” (espresso portughez). La mica distanta se afla Gradinile Palatului de Cristal, care te vor ajuta sa te reconectezi cu natura, in prezenta paunilor si a altor pasari incantatoare. Nu departe, vei descoperi Muzeul Romantic, cu galerii pline de obiecte si decoratiuni fine ale epocii romantice din secolul al XIX-lea. Lasa-te ademenit si de Livraria Lello & Irmao, o librarie de carti in stil Art-Nouveau, unde vei putea descoperi tot felul de obiecte la moda in Porto.

Cat costa

Sursa foto: Pixabay.com


30 noiembrie (joi) ?EUR" Sfantul Andrei, 1 decembrie (vineri) ?EUR" Ziua Nationala a Romaniei

Cand si unde sa calatoresti: 30 noiembrie-3 decembrie, Atena - Grecia

Atena este o adevarata bijuterie a istoriei universale si a culturii actuale. Desi nu este printre cele mai cautate orase pentru city break, Atena este foarte ofertanta pentru devoratorii de plimbari, vizite si istorie. Iar cum in majoritatea capitalelor europene este la fel de frig ca in Romania, Atena poate fi o alegere calduroasa si la propriu, si la figurat.

Cat costa

Sursa foto: Anastasios71/Shutterstock.com


25 decembrie (luni), 26 decembrie (marti) ?EUR" Prima si a doua zi de Craciun

Cand si unde sa mergi: 23–26 decembrie 2017, Sarajevo, Bosnia si Hertegovina

Gazda a Jocurilor Olimpice din 1984, se poate spune despre Sarajevo ca intr-adevar stie cum sa defineasca iarna. Da o fuga pe una dintre partiile Muntelui Jahorina si inchiriaza echipamente la un pret de mai mare dragul. Daca vezi ca soarele ramane pe cer, asaza-te la o terasa din Bascarsija, centrul istoric al Imperiului Otoman. Continua vizita cu ramasitele Asediului din Sarajevo de la 1992, care raman imprastiate, dar de neclintit, prin toate colturile orasului. Ca sa cunosti decorul natural bosnian, porneste intr-o drumetie prin Lukomir. Aici se afla un satuc izolat din Muntii Bjelesnica, undei vei gasi casele din piatra imbracate in placi de lemn, adaposturile unei mici comunitati ce-si duce traiul din cresterea oilor, tricotatul ciorapilor de lana si sculptatul in lemn.

Cat costa

Sursa foto: Michael Paschos/Shutterstock.com




Citeste si