Ascensiunea lui Horia Colibasanu fara oxigen suplimentar si fara serpasi este si o performanta spotiva la nivel international, potrivit News.ro.

A fost oribil de greu, foarte, foarte frig. Am reusit. Sunt bine, fac pozele de pe varf si cobor. De partea cealalta a varfului se vad expeditiile care urca pe ruta sudica

Horia Colibasanu

Ascensiunea a durat aproape 12 ore si este cea mai performanta expeditie romaneasca.

"Horia a reusit! In aceasta dimineata (marti dimineata - n.r.), la ora Romaniei 6.20, a urcat pe Everest, cel mai inalt munte din lume, dupa un drum lung de 12 ore. Horia a urcat fara oxigen si fara ajutorul unei echipe de serpasi, aceasta fiind cea mai performanta expeditie romaneasca. Everest este al optulea varf de peste 8.000 de metri din palmaresul lui Colibasanu si reprezinta o premiera pentru Romania avand in vedere ascensiunea prin practicarea alpinismului pur", au scris reprezentantii lui Horia Colibasanu pe pagina de Facebook a acestuia.

Citeste si:

Horia Colibasanu urmeaza sa coboare la o altitudine sub 8.000 de metri pentru a se odihni, aceasta etapa a expeditiei fiind importanta si riscanta avand in vedere ca este foarte obosit.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Horia Colibasanu

Varful Everest este cel de-al optulea in palmaresul sportiv al lui Horia Colibasanu si a reprezentat o provocare pentru sportivul timisorean, care isi doreste sa urce pe toate cele 14 varfuri de peste 8.000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expeditie internationala a lui Colibasanu.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibasanu sunt pe muntii Annapurna, K2 si Dhaulagiri, trei din Top 5 munti mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care il citeaza pe Eberhard Jurgalski, o autoritate in domeniu.

Muntii pe care a urcat pana acum Colibasanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timisorean a participat la 18 expeditii internationale de-a lungul carierei sale, pana in 2016, facand echipa cu parteneri din diferite tari, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania si Polonia.

Sursa foto: Daniel Prudek | Dreamstime.com