Calatoriile cu escale care se intind pe durate insemnate se lasa, de obicei, cu un pret redus la biletul de avion. Daca ai norocul sa te afli in unul dintre cele mai bune 10 aeroporturi din lume, ai o sala de cinema deschisa 24/24, sauna sau o piscina situata nici mai jos, nici mai sus decat pe acoperis. In caz contrar, poti pleca in continuare linistit la drum pentru ca ti-am pregatit o lista cu recomandari care sa se potriveasca cu bugetul tau.

Paraseste pentru o clipa aeroportul

Daca escala nu poate fi evitata cu niciun chip, ce-ar fi sa o alegi macar pe cea mai lunga? Exista numeroase aeroporturi si linii aeriene care ofera tururi gratuite pasagerilor prinsi intre escale lungi. Sa presupunem ca urmeaza sa petreci trei ore intr-o escala pe aeroportul international din Islanda. Cauta bine si vezi daca exista una de sase ore. Firesc ar fi ca intervalul acesta sa iti permita sa calci in afara aeroportului si sa vizitezi orasul Reykjavik sau chiar sa te aventurezi putin in salbaticia Islandei.

Chiar daca planuiesti sa te aventurezi la exterior de portile aeroportului pentru numai cateva ore, nu uita sa verifici daca ai nevoie de viza. Informeaza-te, de asemenea, daca exista vreun loc unde poti lasa bagajele pe durata plimbarii tale in oras. Nu in ultimul rand, adreseaza-i-te amabil unui domn de la securitate si intreaba-l care este timpul aproximativ necesar controlului de siguranta de la intoarcere.

Gaseste locul perfect pentru trandaveala

Poate ca toata povestea iti suna putin fortata daca o asezi in contextul unei calatorii scurte si da, poate costa ceva banuti in plus, dar daca ai de asteptat ore bune intr-un aeroport mai putin captivant, atunci cumpararea unui lounge pass s-ar putea sa merite. In baza lui ai acces la incaperile private ale aeroportului unde nu-ti ramane altceva de facut decat sa te bucuri de bauturi gratuite, gustari, acces la internet, ziare si, bineinteles, liniste si pace.

Pune-ti sangele in miscare

Cum iti suna sa arzi niste calorii inainte sa te urci din nou in avion? Sau macar sa iti regasesti zenul ca sa te poti bucura cum se cuvine de cele ce urmeaza in calatoria ta? In aeroportul din San Francisco, de exemplu, vei gasi o camera de yoga. Ca sa nu mai vorbim de aeroportul international din Dubai care iti ofera acces la piscina la un pret cat de poate de rezonabil, in timp ce aeroportul din Munchen are chiar un teren de mini-golf. In Seul vei gasi un patinoar incorporat terminalului, doar ca inchiriatul patinelor nu este chiar cel mai ieftin lucru de pe pamant.

Daca nu te atrage ideea de a face sport inainte de urmatorul zbor, poate iti surade sa vizitezi galerii de arta. De exemplu, aeroporturi internationale din Londra, Amsterdam, Helsinki si multe altele dincolo de continent au spatii dedicate artei si/sau sculpturii.

Pune geana pe geana

Dintre somn si veghe, poate ai prefera prima varianta, mai ales daca esti in toiul noptii si simti oboseala. Vestea buna este ca in orice aeroport din lumea asta vei gasi un loc pentru tras un pui de somn sau chiar propriile mini-hoteluri.

Daca nu gasesti si nu gasesti un loc special pentru tine, ia in calcul sa te ascunzi de multime, si sa te cuibaresti langa bagaje, incarcandu-ti bateriile pentru a continua calatoria. Pont: gaseste o poarta nefolosita si adaposteste-te acolo.

Exploreaza interiorul aeroportului

Aeroporturile nu sunt tocmai locurile in care ajungem in fiecare zi, ceea ce face ca totul sa fie in permanenta necunoscut ochiului. Si nu este vorba doar de puzderia de oameni vorbitori de toate limbile universului, ci si de alte privelisti, care nu ti se arata chiar la orice colt de strada.

Gaseste, de exemplu, un loc retras in vecinatatea geamului care da spre pista si urmareste avioanele cum vin si pleaca. S-ar putea sa ramai surprins de calmul cu care uriasele masinarii isi iau zborul si, apoi, aterizeaza.

Si ce ne facem cu copiii?

Atunci cand te afli intr-o escala prelungita in compania celor mai tineri dintre noi ai putea intampina un alt soi de rezistenta din partea sortii. Dupa ce poate i-ai pus sa doarma de mai multe ori la rand, au epuizat placerea de la toate jocurile pe care le aveau la ei ori s-au uitat la televizoare pana ce au invatat reclamele pe dinafara, lucrurile par ca incep sa se complice. Poti transforma o astfel de experienta din aeroport intr-o parte interesanta a calatoriei. Cu putina documentare facuta inainte, vei sti daca exista o zona de joaca pentru copii in apropiere; in cele mai multe aeroporturi gasesti asa ceva si chiar un arsenal intreg de jocuri interactive, desene animate, patuturi, chiar si cazi pentru imbaiere.

Fa-ti bagajul cu simt de raspundere

Daca stii ca te asteapta o escala lunga cat o zi de sarbatoare, incarca-te de acasa cu ustensilele necesare: dopuri pentru urechi, ochelari pentru somn, carti, filme descarcate in telefon/tableta/laptop, o paturica (aeroporturile pot fi locuri cu adevarat friguroase pe timp de noapte), o sticla cu apa, ceva de rontait, incarcatoare si un al doilea rand de haine.

De asemenea, n-ar fi rau sa verifici ce tipuri de prize se folosesc in tara pe al carui aeroport vei avea escala; nu putine sunt sansele sa fie una diferita de cea pe care o folosesti acasa. In acest caz, vei vrea sa ai un adaptor cu tine.

Editorial de Mircea Giurca, purtator de cuvant al momondo in Romania. momondo.ro este un motor de cautare gratuit care compara cele mai bune oferte pentru bilete de avion, hoteluri si inchirieri auto la nivel global.

Citeste si:

    Sursa foto: momondo.ro

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Turism »



    Setari Cookie-uri