Exista un numar de tari care ofera programe precum Cetatenie prin Investitie, in care banii, de obicei investiti in imobiliare, pot cumpara de fapt al doilea pasaport si statutul de "elita" care vine impreuna cu cetatenia altei tari, potrivit Business Insider.

Pe langa acest program, sunt si alte programe care iti pot oferi “rezidenta de elita”, care inseamna o viza extinsa cu avantaje, in schimbul unor investitii similare. Indiferent daca alegi sa cheltui bani pentru o noua cetatenie sau “rezidenta de elita”, vezi in continuare 10 tari in care banii iti pot aduce un al doilea pasaport.

10. SUA - Rezidenta de la 500.000 dolari

Viza EB-5 este cel mai cunoscut statut al Statelor Unite (cunoscut sub numele de carde verde), cu care poti dobandi cetatenie.

Dupa doi ani de la acordarea sederei temporare, investitorii si familiile acestora devin eligibili pentru resedinta permanenta.

Optiuni de investitii:

Citeste si:
Presedintele Iohannis se va intalni pe 20 august cu Donald Trump
Presedintele Iohannis se va...
  • Investitie de 500.000 dolari intr-o zona rurala sau zona cu grad mare de somaj intr-o noua intreprindere comerciala pentru a crea 10 locuri noi de munca cu norma intreaga;
  • Investitii directe de 1 milion de dolari intr-o intreprindere comerciala americana;
    Fondurile pot fi investite pana la acordarea statutului de rezident permanent (de obicei 4 ani).

Totodata, SUA ofera programul Regional Center, unde participantii investesc 500.000 de dolari intr-un proiect regional desemnat, devenind un partener limitat al intreprinderii. Participantii sunt apoi liberi sa traiasca si sa lucreze oriunde in SUA. Cu toate acestea, ei trebuie sa aiba venituri nete de cel putin 1 milion de dolari.

9. Spania - “Viza de aur” de la 500.000 euro

Spania are un program numit “Golden Visa” sau “Viza de aur”, care poate duce eventual la dobandirea cetateniei.

Iata optiunile de resedinta, conform Henley & Partners:

  • Investitie minima de 500.000 euro in proprietati imobiliare;
  • Investitie minima de 1 milion de euro in actiuni ale companiilor spaniole;
  • Depunerea minima de 1 milion de euro la o banca spaniola;
  • Investitie minima de 2 milioane de euro in titluri de stat;
  • Dupa cinci ani, participantii pot solicita resedinta permanenta;
  • Dupa 10 ani, participantii pot cere cetatenie.

8. Bulgaria - Cetatenie de la 1 milion BGN

Exista doua optiuni de investitii in Bulgaria.

Citeste si:
Atac armat in Ohio: Cel putin 10 morti si 16 raniti
Atac armat in Ohio: Cel putin...

Prima optiune:

  • O investitie de 1 milion BGN (leva bulgareasca) intr-o obligatiune guvernamentala garantata integral, timp de 5 ani;
  • Investitia de 1 milion BGN va fi returnata investitorului in functie de termen fara dobanda.

A doua optiune:

  • Investitie de 1 milion BGN in obligatiuni guvernamentale, plus o investitie aditionala de un milion BGN un an mai tarziu.
  • Cel putin un an de resedinta permanenta;
  • Trebuie sa tii ambele investitii timp de cel putin doi ani dupa acordarea cetateniei.

7. Canada - Cetatenie de la 800.000 dolari

Creat de guvernul canadian pentru a atrage oameni de afaceri bogati in tara, programul Immigrant Investors inseamna ca poti obtine rezidenta permanenta daca indeplinesti urmatoarele 4 criterii, potrivit Henley & Partners:

  • Demonstrati experienta de afaceri adecvata - trebuie sa fie o afacere care opereaza de cel puti doi ani;
  • Impreuna cu sotul/sotia trebuia sa ai venituri nete de peste 1,6 milioane dolari;
  • Intreaga familie trebuie sa completeze si sa transmita evaluarile medicale si de securitate din Canada;
  • E nevoie de o investitie de cel putin 800.000 dolari pentru o perioada de cinci ani, in cadrul unuia dintre cele doua programe disponibile.

5. Turcia - Cetatenie de la 1 milion de dolari

Lansat in ianuarie 2017, programul pentru cetatenie al Turciei ofera 5 optiuni, dintre care trei implica investitii pe o perioada de trei ani, potrivit CBI Index.

Citeste si:
SUA si Rusia s-au retras din INF: Pentagonul testeaza o noua racheta
Tensiuni tot mai mari intre...

Primele trei optiuni:

  • Depune 3 milioane de dolari intr-o banca turca;
  • Achizitioneaza o proprietate evaluata la minim 1 milion de dolari;
  • Investeste 3 milioane de dolari in obligatiuni guvernamentale.

Celelalte doua optiuni sunt:

  • Investitie de 2 milioane dolari in capital fix;
  • Crearea a 100 de locuri de munca in Turcia.

5. Malta - Cetatenie de la 880.000 euro

Optiunile de investitii actuale in Malta sunt:

  • O contributie nerambursabila de cel putin 650.000 euro catre Fondul National Social si de Dezvoltare;
  • Achizitie de 150.000 euro pentru actiuni/obligatiuni guvernamentale;
  • O tranzactie imobiliara, care poate include o achizitie (de minim 350.000 euro) sau o inchiriere (de minim 16.000 euro pe an), detinuta timp de 5 ani.

4. Australia - Rezidenta de la 1,5 milioane dolari AU

Australia are un program de rezidenta prin care poti dobandi cetatenie pe termen lung. Cu toate acestea, necesita o avere pentru a o avea.

Venituri personale de cel putin 2,25 milioane dolari AU, care trebuie sa existe cu doi ani inainte de a aplica;
O investitie de 1,5 milioane dolari AU intr-un proiect sau intreprindere din Australia, de care va beneficia economia australiana.

3. Cipru - Cetatenie de la 1,5 milioane euro

Pentru a beneficia de cetatenia acestei tari, trebuie sa iei in considerare urmatoarele optiuni:

  • Investitii imobiliare de cel putin 2 milioane de euro;
  • Invesitii de cel putin 2 milioane de euro in intreprinderi sau companii cu sediul in Cipru;
  • Investitii de cel putin 2 milioane de euro in unitati de achizitie de la Alternative Investment Funds (AIF).

Totodata, ai sanse sa primesti al doilea pasaport daca cumperi bunuri in valoare de cel putin 300.000 euro, depui un minim 30.000 euro intr-un cont care va fi blocat timp de trei ani sau ai venituri anuale de cel putin 30.000 euro provenite din strainatate.

2. Noua Zeelanda - Rezidenta de la 3 milioane NZD (aproape 2 milioane dolari)

In Noua Zeelanda poti trai, lucra si studia in cadrul programelor Investor 1 si Investor 2.

Investor 1:

  • O investitie de 10 milioane NZD in decursul a trei ani;
  • Nicio limita de varsta, nicio cerinta lingvistica si nicio cerinta privind experienta in afaceri.

Investor 2:

  • O investitie de 3 milioane NZD pe parcursul a patru ani;
  • Trebuie sa ai peste 65 de ani, sa vorbesti limba engleza, sa ai cel putin trei ani experienta in afaceri si sa ai cel putin 2,5 milioane NZD in fonduri active.

1. Marea Britanie - Viza de la 2 milioane de lire sterline

Luke Hexter, directorul companiei Knightsbridge Capital Partners a spus ca cea mai populara viza din UK este Tier 1 Investor Visa.

Iata cum functioneaza:

  • Investitii de 2 milioane lire sterline in economia Marii Britanii (in obligatiuni guvernamentale, capital social sau alte tipuri de capital);
  • Solicitantii trebuie sa aiba cel putin 18 ani si sa provina din afara Spatiului Economic European (SEE) si Elvetia;
  • Viza iti permite sa ramai timp de 3 ani si 4 luni si poate fi prelungita cu inca 2 ani;
  • Participantii pot solicita un permis de sedere pe durata nedeterminata dupa 5 ani in Marea Britanie;
  • Participantii pot solicita cetatenie britanica dupa ce au petrecut 6 ani in tara.

Sursa foto: Shutterstock / charnsitr

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »



Citeste si
In prag de Brexit, economia britanica scade in premiera dupa 6 ani