In martie 2018, ministrul Bogdan Trif anunta ca bugetul de promovare al Ministerului Turismului pentru anul curent va fi de 13 milioane de lei. In Israel, o destinatie care atrage tot mai multi turisti romani, Ministerul Turismului are un buget de 200 de milioane de euro pentru marketing si promovare. In 2017, Ministerul Turismului din Romania a avut un buget de promovare de 21 de milioane de lei, din care a cheltuit doar opt milioane de lei.

"Peste 70.000 de turisti romani au vizitat Israelul in primele 9 luni din 2018, in crestere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pana la finalul anului, Ministerul estimeaza circa 100.000 de turisti romani in Israel si 4 milioane de turisti din intreaga lume", a declarat Ami Alon, director de Marketing Europa Centrala si de Sud-Est in Ministerul Turismului din Israel.

Israelul este o destinatie de vacanta apreciata pentru pelerinajele organizate in aceasta tara, insa, din 2017, Ministerul Turismului si-a concentrat eforturile pe promovarea oraselor Tel Avivi si Ierusalim ca doua destinatii de city-break intr-o singura vacanta. Peste 60 de zboruri saptamanale leaga acum Tel Aviv si Eliat de principalele aeroporturi din Romania: Bucuresti, Timisoara, Cluj si Sibiu. Anul 2018, comparativ cu 2016, a inregistrat o crestere cu 152% a numarului de turisti romani, iar perspectivele sunt pozitive.

"Ministerul Turismului vrea sa schimbe strategia pe care au avut-o pana acum si sa promoveze Israelul ca destinatie care poate fi vizitata de orice turist, nu doar de pelerini. In principal, vor sa promoveze city-break-uri. Un bilet de avion pana in Israel costa in jur de 100 de euro. Din ce in ce mai multi romani isi petrec vacantele in Israel, iar Ministerul Turismului se asteapta sa depaseasca 100.000 de turisti romani pana la finalul anului", a declarat Razvan Pascu, consultant in marketing turistic.

Locurile sfinte raman bonusul oricarei vacante in Israel, insa destinatia ofera si foarte multe experiente: shopping, cina la restaurante de lux, cazarea in boutique-hoteluri sau in hoteluri de brand. Statisticile Ministerului Turismului din Israel arata ca 26% dintre turistii care calatoresc in Israel ajung acolo pentru calatorii si pentru explorat, in timp ce doar 19% merg pentru pelerinaje.

Investitii in infrastructura turistica, subventii si facilitati pentru hotelieri si companii aeriene

In 2018, bugetul Ministerului Turismului pentru marketing si promovare a fost de 200 de milioane de euro, in conditiile in care in urma cu doi ani acesta era aproape inexistent. Parte din bani sunt folositi pentru a sustine investitiile si pentru a acorda subventii hotelierilor si companiilor aeriene.

"Merg la targuri de turism si la evenimente unde atrag investitori si mari retele de hoteluri. Statul israelian acorda hotelierilor subventii de 20% si o serie de facilitati legate de achizitionarea terenului. Cererea este destul de mare, de aici si investitiile in unitatile de cazare", a explicat Razvan Pascu.

Totodata, Ministerul Turismului colaboreaza cu agentiile de turism, in sensul ca le ofera ajutor financiar ca sa isi vanda vacantele in Israel.

In plus, Ministerul incheie acorduri de marketing cu companiile aeriene. Aproape toate aceste companii primesc bani ca sa zboare in Israel. "Nu este o coincidenta faptul ca atat de multe companii aeriene si-au deschis rute catre Israel. Companiile aeriene primesc subventii de la statul israelian de 40 de euro pentru fiecare turist pe care il aduc in tara. In plus, companiile nu platesc taxe de aeroport. Prin urmare, acesta este motivul pentru care isi permit sa vina cu preturi joase la biletele de avion", a mai spus Razvan Pascu.

Patru companii aeriene (Wizz Air, Blue Air, El Al, Tarom) au zboruri directe de la Bucuresti la Tel Aviv. In total, in fiecare saptamana, peste 40 de zboruri decoleaza de pe Aeroportul Henri Coanda pe Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Incepand cu data de 28 octombrie, doua zboruri directe vor face legatura intre Bucuresti si Eliat.

In ultimul an, Wizz Air si Blue Air au deschis zboruri directe din 5 orase din Romania catre Tel Aviv: Timisoara (3 zboruri pe saptamana), Craiova (2 zboruri pe saptamana), Iasi (3 zboruri pe saptamana), Cluj Napoca (3 zboruri pe saptamana), Sibiu (2 zboruri pe saptamana).

Investitie de 2 miliarde de dolari in infrastructura turistica

Ministerul Turismului din Israel a investit 2 miliarde de dolari intr-un proiect de infrastructura care leaga Tel Aviv de Ierusalim. In septembrie 2018 a fost inaugurat un tren de mare viteza care leaga aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv de Ierusalim. Calatoria dureaza o ora si jumtate si va usura accesul turistilor care isi doresc sa exploreze intr-un city-break Tel Aviv si Ierusalim.

Anul acesta, CNN Travel a ales Tel Aviv destinatia numarul unu in lume pentru city-break-uri, iar potrivit datelor de la Organizatia Mondiala a Turismului, Israelul este a treia destinatie de vacanta, pe crestere, din Orientul Mijlociu.

Romania, a doua tara ca importanta din regiune, dupa Polonia

In ultimii ani, autoritatile din Israel s-au concentrat foarte mult pe Romania, pentru ca au vazut potentialul de crestere in tara noastra. Dintre tarile din Europa de Sud-Est, Romania trimite cei mai multi turisti in Israel, dupa Polonia (70.000 de turisti in perioada ianuarie - septembrie 2018). Urmatoarele clasate sunt Cehia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria. Cresterile de la an la an sunt de peste 30%.

La nivel global, primele cinci nationalitati de turisti care calatoresc in Israel sunt din SUA, Franta, Rusia, Germania si Marea Britanie. In 2017, circa 3,6 milioane de turisti au ales sa mearga in vacanta in Israel, iar pana la finalul anului 2018 Ministerul previzioneaza circa 4 milioane de turisti internationali.

Aproape jumatate dintre turistii care ajung in Israel calatoresc singuri, dar se calatoreste mult si in cuplu. Turistii sub 45 de ani detin majoritatea in randul celor care merg in Israel. Destinatiile lor preferate raman Tel Aviv, Ierusalim si Marea Moarta. Cei mai multi turisti aleg sa calatoreasca in Israel primavara si toamna, cele mai intense luni din punct de vedere turistic fiind mai, octombrie si noiembrie.

Costul mediu total al unei vacante in Israel, incluzand cazarea, transportul, cumparaturi, mancare si bautura, este de 1.421 de lei. Din acestia, costul cazarii este de 630 de dolari, costul transportului 242 de dolari, cumparaturi 171 de dolari, mancare si bautura 213 dolari.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri