Guvernul a decis, vineri, ca toti salariatii din sistemul public sa beneficieze de vouchere de vacanta in valoare de 1.450 de lei si in urmatorii doi ani. Voucherele de vacanta au reprezentat, in anul 2018, cel mai important sprijin acordat industriei de profil din ultimii ani, avand in vedere ca cei 1,2 milioane de romani din sistemul public au putut deconta aceste vouchere exclusiv in unitati de cazare situate pe teritoriul Romaniei. Astfel, pana in luna noiembrie a acestui an au fost emise vouchere in valoare de peste un miliard de lei.

"Pentru ca este o masura care si-a dovedit eficacitatea, Guvernul a decis sa acorde vouchere atat in 2019, cat si in 2020. Datorita voucherelor, numarul de turisti din Romania a crescut simtitor. De exemplu, doar pentru luna septembrie, a crescut cu 14 procente numarul turistilor romani care au innoptat intr-o unitate autorizata fata de aceeasi perioada a anului precedent. La nivel national, numarul total al turistilor a crescut cu aproximativ 6%, date valabile pentru perioada de la inceputul anului pana in septembrie, raportat la anul trecut. A fost o masura apreciata de catre industrie, motiv pentru care reprezentantii acesteia ne-au solicitat sa o prelungim si in urmatorii ani sub aceeasi forma", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Un efect secundar al acestei masuri a constat si in cresterea cererilor de autorizatii pentru unitatile de cazare din Romania. In medie, la nivelul intregii tarii, a fost inregistrata o crestere de 10% a cererilor fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Decizia acordarii voucherelor de vacanta pentru urmatorii doi ani vine dupa ce Ministerul Turismului si Ministerul Muncii si Justitiei Sociale au initiat o Ordonanta de Urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta, in sensul prorogarii termenelor.

Vouchere de vacanta in valoare de 244 MIL. euro, in primele 10 luni din 2018

Valoarea voucherelor de vacanta a crescut la 244 de milioane de euro, la finalul lunii octombrie, o suma de 8,4 ori mai mare fata de cea de anul trecut. In primele 10 luni ale anului au fost emise 23,2 milioane de vouchere de vacanta pe hartie si suport electronic.

Potrivit estimarilor ANAT, potentialul pietei este de 372 de milioane de euro numai in acest an, suma reprezentand acordarea voucherelor in valoare de 1.450 de lei/persoana celor 1,2 milioane de angajati in sistemul public.

In luna octombrie au fost emise un numar de 1,2 milioane de vouchere, atat pe hartie cat si pe suport electronic, in valoare de 14 milioane de euro, o suma dubla fata de luna septembrie. Octombrie a fost si luna cu cele mai multe vouchere pe suport electronic emise, comparativ cu celelalte luni ale anului, si anume un numar de 352.469, de 4,5 ori mai mare fata de intreg anul 2017.

Potrivit statisticilor ANAT, iunie ramane luna cu cea mai mare valoare a voucherelor emise in 2018, si anume 125 de milioane de euro.

“Se vad roadele folosirii voucherelor de vacanta in acest an. Zonele turistice populare, dar si cele mai putin frecventate in anii anteriori, au inregistrat un trafic ridicat. 2018 a fost anul in care pachetele de vacanta in Romania realizate de agentiile de turism s-au vandut cu rapiditate nu numai in timpul verii, ci si pentru sarbatorile de iarna. Agentii de turism i-au indrumat pe proprietarii de vouchere sa aleaga cea mai buna optiune pentru ei”, a declarat Nicolae Demetriade, presedinte ANAT

In primul semestru al anului numarul turistilor a crescut cu 4,1%, potrivit Institutului National de Statistica. Un alt efect al folosirii voucherelor de vacanta a fost cresterea cererilor de autorizare din partea unitatilor de cazare cu 10% in acest an.

ANAT apreciaza decizia Guvernului de prelungire a programului cu inca doi ani, in cazul personalului din sistemul public, sumele de ordinul sutelor de milioane de euro care intra anual in industria turismului contribuind dovedit la cresterea domeniului si a economiei. Pentru activitatea agentiilor de turism, a unitatilor de cazare si alimentatie publica, masura de acordarea a voucherelor de vacanta este una dintre cele mai bune aprobate de guvern in ultimul timp.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri