31 Mai 2019

Guvernul a adoptat Strategia de dezvoltare si promovare a ecoturismului. Ce solutii propune



Guvernul a adoptat Strategia de dezvoltare a ecoturismului, act normativ care urmareste promovarea destinatiilor ecoturistice si care creeaza cadrul legislativ necesar dezvoltarii turismului in zone protejate, fara a avea impact negativ asupra mediului natural.

Printre masurile cuprinse in Strategie se numara dezvoltarea unei retele de destinatii ecoturistice prin recunoasterea criteriilor pe baza carora localitatile sau anumite zone pot fi incadrate in aceasta categorie.

"Romania are un potential urias din perspectiva ecoturismului. Strategia adoptata contribuie nu doar la dezvoltarea turismului, ci mai ales la conturarea unui nou stil de viata al comunitatilor locale bazat pe principiile sustenabilitatii. Acest act normativ va fi urmat de alte legi subsecvente care vor reglementa cu exactitate toate aspectele acestui domeniu extrem de important pentru tara noastra. Era necesara o asemenea strategie mai ales ca aproximativ 23% din teritoriul Romaniei este acoperit de arii naturale protejate, cu o biodiversitate unica in Europa. Consider ca aceasta Strategie incepe sa contureze o dezvoltare durabila a turismului verde, in zonele cu potential si, mai mult decat atat, creste gradul de constientizare in randul autoritatilor locale in acest domeniu. Un aspect important din acest document vizeaza componenta educativa, prin care autoritatile si oamenii locului sa constientizeze valoarea conservarii mediului natural", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

De asemenea, actul normativ prevede si identificarea unor solutii pentru dezvoltarea turismului durabil in interiorul destinatiilor.

"Este important ca atunci cand vorbim despre ecoturism, sa existe o infrastructura care sa permita accesul turistilor in aceste zone. Ariile naturale protejate capata o valoare reala in turism daca devin accesibile pentru vizitare. O organizare deficitara a acestor zone sensibile sau lipsa acesteia le expune degradarii provocate de presiunea turistica. Tocmai de aceea strategia de dezvoltare a ecoturismului urmareste atat promovarea turistica, cat si crearea cadrului pentru un turism durabil, astfel incat generatiile viitoare sa se poata bucura de destinatiile ecoturistice din tara noastra", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif

In plus, pentru protejarea si valorificarea patrimoniului cultural, vor fi sprijinite initiativele de dezvoltare de ecomuzee, muzee si colectii etnografice.

Totodata, actul normativ mizeaza si pe cresterea gradului de constientizare in randul comunitatilor locale privind posibilitatile de dezvoltare in domeniu, prin afaceri de familie sau prin crearea unor produse ecoturistice de catre mici intreprinzatori locali.

Strategia va contribui si la promovarea ecoturismului prin realizarea unor branduri locale pentru destinatiile din aceasta categorie.

Documentul adoptat de Executiv va fi urmat de un plan de actiuni specifice pe termen mediu si lung.



Citeste si