11 Iunie 2019

Peste 10% dintre turisti si-au anulat rezervarile facute pe litoral din cauza reparatiilor la A2



Peste 10% dintre turistii care isi facusera rezervari pentru litoralul romanesc le-au anulat din cauza lucrarilor de reparatii care se executa pe Autostrada Soarelui (A2), a declarat, marti, presedintele Federatiei Patronatelor din Turism, Mohammad Murad, la Ministerul Transporturilor, inainte de a intra la discutii cu ministrul de resort, Razvan Cuc, scrie Agerpres.

Patronatele din turism au cerut demiterea directorului general al CNAIR, Narcis Neaga, pentru ca a demarat lucrarile de reparatii la autostrada care leaga Capitala de litoral in perioada sezonului estival.

"Am cerut demisia domnului director de la CNAIR pentru ca am vazut ca exista o neglijenta totala. Am vazut ca a ramas neconectat la viata reala, avand in vedere ca lucreaza 4 zile din 7, ceea ce nu este permis. Sunt sute, zeci de mii de oameni care se chinuie sa ajunga in Bucuresti sau invers. Pe acest drum, pe care normal poti sa il parcurgi in doua ore, acum faci cinci ore. Am fost in weekend, erau doua utilaje, nu era nimeni acolo, totul este inchis, arata ca o paragina, ceea ce mie mi se pare ca este nepermis. Trebuie sa stie cei care sunt in functie, si in special cei numiti, ca intram intr-o noua etapa in care patronatele si patronii care au asumat sa plateasca taxe la bugetul de stat pe baza cresterii de productie nu mai tac. Chiar daca incearca sa ne santajeze si sa ne faca fel de fel de controale nu vom mai tacea, pentru ca nu mai este loc de acest lucru. Vom vorbi si vom puncta in fiecare zi tot ce nu onoreaza institutiile statului fata de mediul de afaceri si fata de cetateni'', a spus Murad.

Potrivit acestuia, pentru a nu impiedica turismul estival, o solutie ar fi putut fi executia lucrarilor pe timpul noptii si inchiderea treptata a circulatiei pe autostrada.

"Lucrarile pe timpul noptii cred ca pot fi o solutie. A doua poate fi o inchidere treptata a autostrazii, nu cum au fost 20 de km, unde lucra un singur utilaj. Deci, trebuie sa gasim o solutie, sa ne gandim ca cineva supravegheaza si sunt mii de oameni care se chinuie sa ajunga pe litoral sau invers. Noi va spunem sincer ca in ultimele doua saptamani peste 10% dintre cei care au avut rezervari au anulat pentru ca se stie ca se fac cinci ore pe autostrada. Nu este normal! Uitati cum se saboteaza turismul. Pe de o parte, vorbim declarativ ca sprijinim mediul de afaceri si turismul sau alta industrie, dar in realitate ne impiedicam de birocratie, de anumiti directori care in loc sa iubeasca ce trebuie sa faca pentru Romania iubesc functiile si scaunele pe care stau bine mersi.

Intrebat daca patronatele din turism vor renunta la greva fiscala in cazul in care se vor decala lucrarile pentru toamna, seful FPTR a raspuns: "Da. Raspunsul este da''.

"Trebuie gasita cea mai buna solutie, astfel incat aceste lucrarile sa fie facute cand trebuie, in timp util. Prelungirea termenelor si a executiei lucrarilor respective nu trebuie sa fie pe interese materiale, incat daca lucram 6 luni sa incasam mai mult de la stat. Noi am venit acum, sa discutam. Vrem sa punctam clar unde sunt problemele si care sunt cele mai bune solutii, astfel incat turistul sa se chinuie cat mai putin. Nu este normal sa ajungi in Turcia sau in Bulgaria intr-un timp mult mai rapid decat pe litoralul romanesc. Asta este o chestiune care cred eu ca e facuta intentionat", a sustinut Mohammad Murad.

Acesta a facut apel la comunicare, la dialog intre autoritati si patronatele din turism.

"Avand in vedere ca stam in aceeasi tara, noi, ca patronate, dorim sa avem o comunicare, sa comunicam, sa explicam si sa avem schimb de experienta intre noi si cei care fac acest lucru, astfel incat sa nu fie afectat produsul turistic, pentru ca, la urma urmei, cu totii stam in aceeasi tara, cu totii avem interese incat lucrurile sa mearga bine. Nu suntem absurzi incat sa nu intelegem ca anumite lucrari trebuie facute, dar cand se face si cand este cel mai bine sa se faca. Asa cum au stat 30 de ani fara sa fie facute aceste lucrari, m-as bucura sa tinem cont si sa le facem in extrasezon", a explicat acesta.

Potrivit lui Murad, lucrarile ar putea fi facute in extrasezon, respectiv incepand din martie si pana pe 15 iunie, iar apoi din 15 septembrie.

"Deja se anunta un sezon foarte bun. Pot sa va spun ca avem o crestere sigura datorita anumitor factori si investitii facute in ultima vreme, voucherele de vacanta care au adus mult bine turismului romanesc si sper sa putem sa nu ne incurcam. Adica bagam miliarde si ne incurcam de ideile unei persoane care nu cred ca e cea mai buna de a face lucrari fara sa tina cont de ce exista", a punctat presedintele



Citeste si