Festivalul Saptamana Haferland, eveniment dedicat promovarii culturii sasesti din Transilvania, se va desfasura, incepand de joi si pana pe 30 iulie, in zece localitati din zona cuprinsa intre Rupea si Sighisoara, denumita "Tara Ovazului". Editia din acest an a festivalului va include localitatile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Crit, Bunesti, Roades, Mesendorf si Cloasterf.

"Saptamana Haferland este un eveniment foarte important pentru comunitatea sasilor si nu numai: este momentul in care comunitatea locala se implica pentru a le oferi oaspetilor cea mai frumoasa experienta, iar turistii care au participat pana acum s-au declarat incantati de tot ce au vazut aici. In acest an, vrem sa punem mai mult accentul pe arta saseasca, cea care a facut posibila ca sasii sa-si pastreze identitatea intacta de-a lungul timpului. Asa ca ii invitam pe toti cei pasionati de calatorii nu doar sa ne viziteze, ci si sa faca parte din comunitatea celor care iubesc satele sasesti si arta din zona", a transmis Michael Schmidt, presedintele Fundatiei Michael Schmidt si unul dintre initiatorii evenimentului.

Festivalul "Saptamana Haferland" va fi deschis in localitatile Archita si Viscri. In Archita va avea loc, in Biserica fortificata, o expozitie de mestesuguri, urmata de dansuri si cantece traditionale ale trupelor locale din Archita si Vanatori, se arata intr-un comunicat de presa.

Ziua dedicata satului Crit, 27 iulie, este totodata si ziua principala a festivalului, in care cei peste 1.500 de turisti asteptati se vor putea bucura de concertul de orga si de PlaCello - concert ICon Arts sustinut de Razvan Suma, Stefan Cazacu, Ella Bokor si Bogdan Postolache in biserica fortificata din localitate, de ateliere interactive, de o proiectie de film, precum si de activitati pentru cei mici. Turistii interesati de arta si cultura din Haferland vor avea ocazia sa vada o expozitie dupa picturile unui cunoscut pictor de origine saseasca, Hans Schuster, o expozitie a lazilor de zestre sasesti, dar si o expozitie cu fotografii ale comunitatilor de demult din Haferland.

Citeste si:
Investitie de jumatate de milion de dolari intr-o comunitate din Sibiu
Ambasada SUA investeste o...

Turistii prezenti la Crit vor avea ocazia sa participe la exercitiul artistic interactiv "Parte din Haferland". Toti cei interesati sa descopere frumusetea regiunii, traditiile locale, dar si noile initiative din zona se pot alatura comunitatii sasilor si pot deveni ambasadorii acestei culturi. Vizitatorii vor putea contribui, alaturi de un creator popular, la pictura unor litere din lemn care vor forma cuvantul "Haferland" si care vor simboliza efortul comun pentru revitalizarea regiunii, dar si deschiderea comunitatii sasesti catre toti cei interesati sa descopere traditiile si obiceiurile din zona.

Programul festivalului cuprinde, in cele zece localitati, concerte in biserici fortificate, proiectii de film, expozitii de fotografie, ateliere cu mestesugari locali, activitati pentru copii.

"Festivalul Saptamana Haferland a devenit un eveniment de amploare in Transilvania. (...) Sunt cinci zile de sarbatoare si activitati, in care incercam sa aducem mai aproape arta si traditiile sasesti de toti cei care vor sa experimenteze aceste lucruri intr-un mod cat mai autentic, la sasi acasa. Ne-am pregatit intens pentru ca aceasta editie sa fie una speciala, centrata pe ideea de comunitate, unita in jurul mostenirii culturale locale", a declarat Veronica Schmidt, vicepresedintele Fundatiei Michael Schmidt.

Saptamana Haferland este unul dintre cele mai mari evenimente dedicate promovarii culturii sasesti din Transilvania. Primele sase editii ale festivalului "Saptamana Haferland" au strans peste 20.000 participanti, printre acestia numarandu-se zeci de personalitati ale vietii culturale si sociale din Romania si din Germania.

Citeste si:
Plimbare in Tara Ovazului: istorie si traditie in comuna Crit
REPORTAJ - Plimbare in Tara...

Organizatorii evenimentului sunt Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Vecinatatea Femeilor din Saschiz si Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Saptamana Haferland: ce poti sa descoperi in Tara Ovazului