Cetatea Alba Carolina, cea mai mare fortificatie din Romania, construita in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, si Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Mihail" din Alba Iulia au primit fiecare cate doua stele Michelin.

"Autorii ghidului de turism Michelin au plasat Cetatea Alba Carolina si cea mai veche cladire din oras pe harta obiectivelor la care merita sa facem o oprire. Unul dintre primele lucruri care ne vin in minte cand auzim de ghidul Michelin sunt stelele. Acestea sunt folosite cu scopul de a-i ajuta pe turisti sa-si organizeze calatoria in timpul pe care il au la dispozitie, astfel incat sa nu rateze cele mai importante obiective turistice", a transmis Primaria Alba Iulia, intr-un comuncat de presa.

Sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesului turistului pentru un anume obiectiv, loc si sunt definite astfel: "trei stele" inseamna "merita vizitat", "doua stele" se traduc prin "merita o oprire", iar "o stea" este echivalentul pentru "interesant".

"Autorii Ghidului Verde Michelin Romania 2019 au pus pe harta obiectivelor la care merita sa facem o oprire si Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din Romania. Fortificatia este un spatiu care nu lasa indiferent turistul, roman sau strain, ci il transpune intr-o poveste. Este locul in care vizitatorii pot trai experiente turistice si culturale de neuitat", arata sursa citata.

Doua stele Michelin a primit si cea mai veche catedrala din Transilvania, Catedrala Romano-Catolica, edificiu ce figureaza pe lista celor mai importante monumente de arhitectura medievala de stil romanic din Romania si din aceasta parte a Europei.

Citeste si:
Muzeul ASTRA, trei stele in Ghidul Michelin
Muzeul ASTRA, trei stele in...

"Plasarea celor doua obiective turistice din Alba Iulia in celebrul ghid de turism este sinonim cu recomandarea turistica a editorilor avizati Michelin, dar si cu recunoasterea valorii culturale si sociale a acestora", a transmis Primaria Alba Iulia.

Ghidurile Michelin sunt printre cele mai apreciate de calatori si acopera mai multe domenii, cel mai cunoscut fiind Ghidul Rosu Michelin, care include cele mai bune restaurante din lume.

Cetatea din Alba Iulia detine o valoare turistica deosebita prin numarul mare de obiective istorice, culturale, naturale si antropice regasibile in acest sit, cu un potential de atractie permanenta a turistilor romani si straini in sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific. Ridicata in timpul Imperiului Habsburgic, intre 1714 si 1738, dupa un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortificatia, care ocupa o suprafata de peste o suta de hectare, are sapte bastioane - Eugeniu de Savoia, Sf. Stefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano si Sf. Elisabeta. Cetatea are forma unui heptagon neregulat, cele sapte bastioane conferindu-i o imagine stelata.

Catedrala Romano-Catolica "Sfantul Mihail" din Alba Iulia este cel mai bine pastrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrala. Aici se afla si locul de veci al lui Iancu de Hunedoara si al altor principi din familiile Sigismund, Rakoczy si Bethlen.

Citeste si:
Sibiu va concura pentru un loc in Top 20 destinatii turistice europene
Sibiu va concura pentru un...

Inceputurile catedralei se regasesc inainte de anul 1000. Ea a fost construita in secolele XII-XIII pe locul unei biserici mai vechi. Arhitectura acesteia, care imbina elemente apartinand stilurilor romanic tarziu si gotic timpuriu, este creatia mai multor ateliere de mesteri din Europa Central-Vestica, in special de origine franceza. In epoca Renasterii, catedrala a primit cateva adaosuri.

Sursa foto: Cristian Nistor | Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Doua muzee din Cluj, incluse in prestigiosul Ghid Michelin