Fosta inchisoare lituaniana Lukiškes din Vilnius, o cladire veche de peste o suta de ani, se va deschide pentru public cu ocazia Craciunului. Vizitatorii vor fi intampinati cu instalatii de lumini, un pom de Craciun realizat din apa si obiecte de arta experimentala, care au in centru conceptul de metamorfoza.

Targul alternativ de Craciun isi asteapta vizitatorii in curtea fostei inchisori Lukiškės in perioada 20 decembrie 2019 - 5 ianuarie 2020. Instalatiile de lumini simbolizeaza tranformarea acestui spatiu intunecat intr-un loc senin, in cautarea unei noi identitati. O initiativa asemanatoare a avut loc anul trecut, cand peroanele scoase din uz ale garii din Vilnius au fost transformate in zone dedicate sarbatorilor de iarna.

“Spiritul Craciunului va invada o zona care s-a aflat pentru multa vreme in afara limitelor pentru cei mai multi cetateni si turisti. Orasul vede aceasta fosta curte de inchisoare ca pe un spatiu cultural deschis, care poate fi folosit pentru evenimente si initiative cetatenesti sau de afaceri”, spune Remigijus Šimašius, primarul orasului Vilnius.

Construita in 1902, cand Lituania se afla sub conducerea Imperiului Tarist, inchisoarea Lukiškės putea gazdui aproximativ 300 de detinuti si a functionat in acest scop pana in zilele noastre. Cu cativa ani in urma, guvernul lituanian a decis sa o inchida si sa-i mute pe detinutii ramasi in alte inchisori. Relocarea s-a incheiat in vara acestui an, iar acum spatiul va fi transformat prin acest eveniment artistic.

Citeste si:
TOP targuri de Craciun din Romania pe care sa le vizitezi in 2019
TOP targuri de Craciun din...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bradul de Craciun londonez, "subtire" si "anemic"