Cand un restaurant, hotel sau chiar strada devine instant faimoasa, este doar o chestiune de timp pana la momentul aglomerarii cu turisti. Este si cazul satului austriac Hallstatt, unde s-a filmat Frozen. Drept urmare, numarul locuitorilor, care este de doar 780, este cu mult depasit de cel al turistilor, care poate ajunge si pana la 10.000 pe zi.

In prezent, conform declaratiilor lui Michelle Knoll, responsabilul de turism al zonei, se confrunta cu un val marit al turistilor. Motivul este dat si de existenta, inca din 2011, a replicii chinezesti a satului in regiunea Guangdong. Knoll adauga, de asemenea, ca ceea ce a ajutat la evolutia turismului in sat este recunoasterea acestuia drept patrimoniu cultural UNESCO in anul 1997.

"Frozen" a dezghetat barierele turistice

Filmarea Frozen a inceput in 2013 si, treptat, s-a instalat dezechilibrul in satul Hallstatt. In 2017, spre exemplu, autoritatile au fost nevoite sa angajeze oameni in fata bisericilor pentru a impiedica asaltul turistilor, potrivit CNN.

Cu toate acestea, este recunoscut faptul ca valul de turisti a ajutat considerabil la cresterea economiei zonei. Chiar si pe retelele de socializare, pozele cu Hallstatt atrag foarte multe like-uri si vizualizari. Ca de fiecare data, influenta retelelor de socializare a reprezentat un real ajutor pentru raspandirea vestilor despre satul de poveste.

Morgan St. Pierre, profesor in Conneticut, a vizitat Hallstatt impreuna cu familia. A ramas profund impresionata de imaginea de basm a zonei, fara sa stie de legatura pe care o are cu filmul Frozen. Pasionata de fotografie, a incercat sa surprinda magia satului, insa i-a fost imposibil, dat fiind faptul ca tot timpul era cineva prin preajma.

In noiembrie 2019, satul s-a confruntat cu un incendiu, ce a distrus cateva dintre case. Direct proportional cu evenimentul, numarul vizitatorilor s-a redus, insa nu suficient de mult. Au fost foarte multi turisti care au venit doar pentru a vedea urmarile incendiului. Autoritatile au declarat ca ar fi cazul ca vizitele turistice sa fie stopate, cel putin, pana la refacerea ariei afectate. In completare, au adaugat ca planul este de a scadea procentul turistic cu cel putin o treime. Conform celor transmise, turismul este o arma cu doua taisuri. Pe de o parte, este benefic economiei, iar pe de alta parte, afecteaza intimitatea si confortul cetatenilor.

Turismul, o corvoada sau o modalitate de intretinere

Knoll se gandeste la implementarea unor solutii pentru a obtine o balanta in acest sens. O prima directie ar fi crearea unui nou sistem al autobuzelor. Va scadea numarul acestora, va introduce posibilitatea rezervarii curselor in avans, astfel incat valul turistic sa fie tinut sub control. De asemenea, vor avea prioritate rezervarile de- o zi pentru vizitarea unui muzeu, o plimbare pe lac, etc.

In alta ordine de idei, asa cum este mentionat mai sus, multi dintre locuitorii satului Hallstatt s-au simtit agasati de multitudinea vizitatorilor. Ei considera ca regiunea nu face fata unui flux turistic atat de mare, asemenea unei capitale europene. In plus, fluxul de turisti a cauzat scumpirea excesiva a preturilor din supermarketurile din zona. Concluzia oficialilor este ca trebuie sa adopte o viziune calitativa a turismului si nu una cantitativa, care sa afecteze stabilitatea regiunii. Primul pas in acest sens va fi implementarea noului sistem de autobuze.

Turismul de masa, o problema europeana

Hallstatt nu este unicul exemplu in ceea ce priveste problemele cu numarul mare de turisti. Mai jos, cateva capitale europene care se afla in aceeasi situatie.

Amsterdam a fost cel mai aglomerat oras din lume in 2018. Cu o populatie de sub un milion de locuitori, Amsterdam a fost vizitat anul trecut de circa 18 milioane de turisti.

Praga, capitala Cehiei, este al doilea oras european din raportul WTTC, dupa densitatea circulatiei turistice. Cu o populatie de doar 1,3 milioane de locuitori, Praga a atras anul trecut un numar de record de vizitatori: 7,9 milioane.

Barcelona, un oras cu circa 1,6 milioane de locuitori, se straduieste de ani de zile sa gestioneze numarul urias de turisti.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri