Majoritatea turistilor aleg destinatiile pentru vacanta la recomandarea prietenilor sau in functie de feedback-ul gasit pe site-urile agentiilor de turism. Continentul european surprinde insa prin zone turistice care unesc avansul in modernitate, inovatiile tehnologice si un spatiu verde extins, potrivit TheGuardian.com.

Rotterdam, orasul viitorului urban

Rotterdam, situat in Olanda, este unul dintre orasele indraznete ale continentului. Cu o uimitoare putere de productie a modernului, Rotterdamul este un laborator functional unde imposibilul devine posibil. Astfel, exista o gradina amenajata pentru a studia modul In care cele mai bune spatii verzi urbane pot fi utilizate pentru a tine apa de ploaie si a o readuce in mediul natural.

Cele mai multe dintre inovatiile orasului vizeaza o economie circulara. Astfel, orasul gazduieste Blue City, un fost complex subtropical de inot, care a fost reconstituit pentru a oferi spatiu de lucru pentru mai mult de 30 de startup-uri care lucreaza in economia circulara.

O alta inovatie este data de granulele de cafea „uzate” de la Aloha Bar-Restaurant, care devin sol pentru ciupercile cultivate de un startup vecin. In ciuda modernitatii delirante, Rotterdamul nu uita de mozaicul nationalitatilor. Zidurile sale ilustreaza bogatia culturilor gazduite, care dau orasului caracterul aparte.

Romania, casa biodiversitatii

Nu e nevoie de o calatorie in Africa de Sud pentru a vedea bogatia amazoniana. Romania este una dintre tarile care se bucura de sapte milioane de hectare de padure, inclusiv paduri virgine. Acestea adapostesc cea mai mare populatie de ursi bruni, lupi si rasi. Zona este potrivita pentru un ecoturism provocator, care se dezvolta organic, incluzand chiar si o serie de mici afaceri.

Protejarea bizonilor este cea mai recenta si incurajata activitate din Romania, care a reusit sa adune un numar de 60 de animale in Tarcu Carpatin si in Muntii Poiana Rusca. Desi Romania se confrunta cu multe obstacole in conservarea ariilor sale naturale, turismul intern prezinta un ascendent imbucurator.

Flims Laax Falera, sport in stil elvetian

Flimx Laax Falera, regiune formata din 3 sate - Flims, Laax, Falera -, este situata in estul cantonului elvetian Graubunden. Regiunea ilustreaza frumusetea montana, fiind renumita pentru aerul curat. Pentru necunoscatori, aici se gaseste Rhine George, mai cu seama marele canion elvetian. In urma unei alunecari de teren, produse acum cativa ani, Rhine s-a imbogatit cu o ruta perfecta pentru biciclisti sau excursionisti.

Avand cea mai inalta partie, de peste 3000 de metri, Flims Laax Falera se bucura de o multitudine de iubitori ai sporturilor de iarna. Insa, avand in vedere incalzirea globala, autoritatile din regiune s-au vazut nevoite sa construiasca planuri serioase de combatere a schimbarilor climatice, zona fiind amenintata de un sezon de ski cu mult redus. Rezultatul nu a intarziat sa apara, iar din 2010, aceste directii au transformat perimetrul in primul resort alpin neutru de carbon. Consumul de energie a scazut cu pana la 15%, teleschiurile genereaza energie prin paneluri fotovoltaice, iar energia reziduala este recuperata si reutilizata.

Val di vara, “cea mai verde” vale italiana

Val di Vara este regiunea italiana care a invatat sa raspunda diferit valului mare de turisti, devenind din ce in ce mai verde. Datorita primarului inovativ si a unor fermieri zonali cu iz de antreprenori, regiunea s-a transformat treptat intr-un nucleu bio-organic. Astfel, incepand cu 2013, proiectul acestora a dat nastere Biodistrictului Val di Vara. In prezent, 55% din terenul deluros al regiunii este dedicat cultivarii organice, iar peste 100 de afaceri au certificare in domeniu.

Zona se remarca si prin Festivalul Bio, organizat din 2018, care include jocuri stradale, mancare si muzica. Pentru un plus de aventura, raul Vara, care traverseaza regiunea, este numai bun pentru activitati sportive precum canoe sau caiac. Imaginea este incheiata armonios cu portiunea pentru drumetii sau ciclism, care insumeaza 400 de km, facand legatura intre muntii Alpii Liguri si Apenini Liguri.

Insula Wight, litoralul medieval

Pozitionata in Sudul Marii Britanii, Insula Wight isi impresioneaza turistii prin imbinarea dintre litoral si cladirile istorice, precum Casa Osborne. Insula Wight exista pentru viata sa salbatica rara (veverite rosii in paduri), stancile de creta și plaja, toate acestea intr-un plan de dezvoltare economică durabila. Voluntarii, organizatiile de mediu si cei care se ocupa cu activitati de caritate lucreaza pentru revitalizarea zonei Bay a insulei.

Proiectul Lost Duver este o alta modalitate prin care autoritatile doresc restabilirea florei specific regionale. In 2019, a fost adoptata o initiativa sub forma de ghid de calatorie (Visit Isle of Wight’s Slow Travel Guide), care incurajeaza turistii sa isi lase masinile acasa si sa calatoreasca fie pe jos, fie cu bicicleta.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri