14 Aprilie 2020

IATA: veniturile companiilor aeriene vor fi mai mici cu 314 miliarde de dolari din cauza coronavirusului



Companiile aeriene din întreaga lume vor pierde în acest an venituri cumulate de 314 miliarde de dolari din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit celei mai recente estimări a Asociaţiei Internaţionale de Transportat Aerian (IATA), care şi-a revizuit marţi prognozele anterioare în care se vorbea de o diminuare a veniturilor cu 252 miliarde de dolari, transmite Reuters.

Suma de 314 miliarde de dolari reprezintă o scădere de 55% a veniturilor de pe urma pasagerilor comparativ cu 2019, în condiţiile în care traficul aerian măsurat în pasageri per kilometru ar urma să înregistreze un declin de 48% în acest an comparativ cu anul precedent, a precizat IATA, scrie Agerpres.

Companiile aeriene din Asia Pacific ar urma să fie cele mai afectate, în condiţiile în care veniturile lor cumulate ar putea scădea cu 113 miliarde de dolari în 2020 comparativ cu 2019. Urmează companiile din Europa care vor înregistra o diminuare cu 55% a traficului de pasageri, ceea ce va însemna pierderea unor venituri în valoare de 89 miliarde de dolari.

"Analiza noastră se bazează pe datele pe care le avem în prezent. Desigur, viitorul este foarte incert", a declarat economistul şef al IATA, Brian Pearce.

Pandemia de coronavirus a paralizat transportul aerian, avioanele multor companii aeriene fiind blocate la sol fără indicii cu privire la momentul în care restricţiile de călătorie vor fi ridicate.

IATA a făcut un apel către guverne să ofere, urgent, lichiditate companiilor aeriene pentru a le ajuta să traverseze criza actuală, avertizând că multe companii aeriene vor da faliment în câteva săptămâni dacă nu primesc ajutor.

Asociaţia a mai informat că se aşteaptă ca piaţa internă de transport aerian să fie prima care va fi redeschisă, cum s-a întâmplat în China, urmată apoi de redeschiderea treptată a rutelor internaţionale.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.



Citeste si