La Aeroportul Internațional București Băneasa “Aurel Vlaicu”, a fost dezvelită o placă memorială, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea Companiei Franco–Române de Navigație Aeriană – CFRNA, prima companie internațională de transport aerian din Europa și din lume.

Placa a fost amplasată pe monumentul care marchează înființarea acestei companii aeriene, inaugurat la Aeroportul Băneasa în 1923, la un an de la deschiderea liniei aeriene internaționale Paris - București - Constantinopole și la trei ani de la înființarea CFRNA.

În intervenția sa, Dragoș Preda, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, a transmis mesajul de mulțumire al ministrului Lucian Bode, adresat tuturor celor care au contribuit la realizarea evenimentului.

”De atunci, au trecut o sută de ani, timp în care transporturile și comunicațiile au cunoscut o tot mai amplă și accelerată dezvoltare, grație științei și inovațiilor tehnologice. Iată de ce avem datoria de a milita pentru găsirea de soluții eficiente care să permită, pe de o parte, un acces larg la beneficiile revoluției tehnologice, iar, pe de altă parte, menținerea unui echilibru al vieții. În cadrul acestui efort general, cooperarea între națiuni, între România și Franța, alături de celelalte state ale UE, dobândește o semnificație aparte. Iar tradițiile îndelungate, precum colaborarea aeronautică, reprezintă un argument fundamental”, a declarat Dragoș Preda.

Având în vedere măsurile în vigoare impuse de pandemia COVID 19, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru foarte restrâns. La eveniment au participat Dragoș Preda, Secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Florin Dimitrescu , director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, George Barbu, director general al TAROM și Alexandru Bartoc, președintele Fundației Culturale Bartoc.

La 23 aprilie 1920, se semna, la Paris, actul prin care era înființată Compania Franco – Română de Navigație Aeriană, ca urmare a inițiativei României și Franței. CFRNA a operat zboruri comerciale de pasageri pe ruta Paris - Strasbourg - Nurnberg - Praga - Viena - Budapesta - Arad - Belgrad - București - Constantinopole.
Compania Franco – Română de Navigație Aeriană a stat la baza înființării ulterioare a companiilor AIR FRANCE și TAROM.

Sursa foto: Aeroporturi București

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri