Easyjet raportează primele pierderi din istoria de 25 de ani a companiei

Operatorul aerian low-cost Easyjet din Marea Britanie a avertizat că primele sale pierderi anuale s-ar putea ridica la 845 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari), deoarece zboară la doar 25% din capacitatea planificată, din cauza restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Pierderile înainte de taxe în anul fiscal care s-a încheiat la 30 septembrie 2020, de 815-845 milioane de lire sterline, depăşesc estimările analiştilor, de 794 milioane de lire sterline, arată datele Refinitiv, scrie Agerpres.

Este pentru prima dată când Easyjet, înfiinţată în 1995, înregistrează pierderi anuale.

Directorul general Johan Lundgren a cerut joi autorităţilor britanice "să accelereze planul de măsuri" pentru a ajuta companiile aeriene.

Pentru a supravieţui crizei, Easyjet a luat un împrumut de la Guvern, în valoare de 600 milioane de lire sterline, a concediat 4.500 de angajaţi, a vândut aeronave, obţinând 609 milioane de lire sterline şi a primit de la acţionari 419 milioane de lire sterline. Dar datoria operatorului aerian a atins 1,1 miliarde de lire sterline, de la 326 milioane de lire sterline anul trecut.

Citeste si:
Un operator aerian low cost renunţă la 30% din angajaţi
easyJet vrea să renunţe la...

În ultimele 12 luni, numărul pasagerilor a scăzut cu 50%, la 48 milioane, iar capacitatea a scăzut cu 48%, la 55 milioane de locuri.

Joi, acţiunile easyJet Plc au scăzut cu aproximativ 3% la Bursa de la Londra, după anunţarea pierderilor anuale.

Analiştii avertizează că industria aeriană s-ar putea confrunta cu falimente, ca urmare a scăderii cererii pentru cursele aeriene din cauza pandemiei.

Citeste si:
Qatar Airways a reintrodus zborurile de la București
Qatar Airways a reintrodus...
Sursa foto: Stefano Garau / Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri