6 Martie 2007

Conflictul nord-irlandez a devenit punct de atractie turistica la Belfast

"Aici este un cartier cu populatie protestanta. si aici, in spatele zidului din strada, este unul catolic", spune Alan Hoy, al carui taxi este parcat cu grija pe trotuar, povestind surazator despre istoria celor mai dure cartiere din Belfast

Alan Hoy lucreaza pentru una din cele sapte companii de taxi care ii plimba pe cei curiosi in cartierele din nordul si vestul Belfastului, pentru a le explica ceea ce oamenii de aici numesc eufemistic "necazurile".

Crumlin Road, Shankill, Falls Road si Ardoyne reprezinta un circuit bine reglementat. Se opreste in fata fostului palat de justitie, deteriorat, de pe strada Crumlin, care are in fata inchisoarea. Face apoi o oprire in fata principalelor fresce murale din fieful protestant Shankill, amestecate cu mici bucati de caramizi. Urmatoarea oprire e la Ardoyle, fosta baza a armatei republicane irlandeze (IRS), unde alte fresce murale, chiar si casele, celebreaza de aceasta data nationalismul iralandez.

In timp ce nord-irlandezii vor vota miercuri pentru alegerea deputatilor regionali, pentru a treia oara de la semnarea Acordurilor de pace din 1998, Alan Hoy povesteste cu neutralitate despre ura, mortii, violenta si scolile in care copiii protestanti si catolici invata in continuare separati, in pofida acordurilor de pace.

Turul se incheie cu o escala la unul dintre cele mai mari ziduri de separatie dintre cele doua comunitati, de-a lungul Shankill Road. in ultimele luni, zidul s-a extins si in inaltime si in lungime. "Germanii ne-ar invidia", glumeste Alan, referindu-se la Zidul Berlinului. "Puteti face fotografii, nu este nicio problema de securitate", le spune el turistilor.

Personele preocupate de treburile lor nici nu iau in seama vizitatorii. S-au obisnuit. in fecare an, spune Fiona Ure, purtatorul de cuvant al biroului de turism din Belfast, mii de persoane viziteaza cartierele cele mai cunoscute, unde s-au scris paginile cele mai sangeroase ale conflictului nord-irlandez, soldat cu aproximativ 35.000 de morti intre 1969-1998.

"Unii au inteles ca turismul ar putea ajuta la renasterea unor cartiere si ar ajuta comunitatea", a explicat Ure, potrivit NewsIn.. "Acest lucru favorizeza schimbarea", spune ea. Fiona Ure mai spune ca frescele cele mai recente sunt mai putin politizate si celebreaza memoria fotbalistului George Best, a Titanicului - construit la Belfast - , sau a luat C.S. Lewis, autorul celebrelor "Cronici din Narnia". Autocarele turistice fac si ele ocolul celor mai cunoscute cartiere. Iar fostii prizonieri, loialisti sau unionisti, au organizat chiar propriile vizite in vestul Belfastului, servind drept ghizi.

Insa, insista Fiona Ure, vizitele politice nu sunt decat una dintre atractiile orasului care, cu ajutorul acordurilor de pace, s-a deschis foarte mult turismului in ultimii ani si figureaza anul acesta ca una dintre cele mai recomandate zece destinatii de catre ghidul Lonely Planet.

Numarul camerelor de hotel a crescut de trei ori in zece ani. in 2005, orasul a primit 6,4 milioane de vizitatori, cu 500.000 mai mult ca in 2004. in 2007 sunt asteptati circa opt milioane. "Investitorii au incredere", a explicat Fiona Ure, aflata in vastul sediu al Biroului pentru turism, inaugurat in 2001, in centrul orasului. Ea isi aminteste ca in urma cu trei ani, exista un singur zbor international cu plecare din Belfast, catre Amsterdam. in prezent sunt 21 de zboruri. "Oamenii cauta o destinatie diferita pentru weekend si isi spun 'de ce nu Belfast?' ", a explicat ea.



Citeste si