Boeing va plăti daune de 2,5 miliarde de dolari din cauza avioanelor 737 MAX

Boeing a fost de acord să plătească 2,5 miliarde de dolari pentru soluționarea acuzațiilor penale din SUA, conform cărora a ascuns informații din domeniul siguranței cu privire la proiectarea aeronavelor sale 737 MAX, scrie BBC.

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că firma a ales ”profilul față de candoare”, împiedicând verificarea avioanelor, care au fost implicate în două accidente aviatice fatale. Aproximativ 500 de milioane de dolari vor merge către familiile celor 346 de decedați, în urma tragediilor.

”Această rezoluție ne amintește tuturor cât de transparenți trebuie să fim în activitățile noastre și care pot fi consecințele cu care firma noastră se poate confrunta, dacă unul dintre noi încalcă această regulă”, a declarat David Calhoun, CEO Boeing.

Departamentul de Justiție a stabilit că Boeing a ascuns informații cu privire la schimbările sistemului automat de zbor, cunoscut ca MCAS, acestea fiind cauza accidentelor din Indonezia și Etiopia din 2018, respectiv 2019. Schimbările cu pricina nu au fost aduse la cunoștința piloților, potrivit oficialilor SUA.

În plus, Boeing nu a cooperat cu investigatorii timp de șase luni. În acest sens, potrivit rezultatului investigațiilor, Boeing a fost acuzată de fraudarea SUA, acuzația care va fi eliminată după trei ani, dacă firma respectă acordul.

Citeste si:
Un avion de pasageri a dispărut de pe radar, în Indonezia
Un avion de pasageri a...

De asemenea, compania va achita și o sancțiune de 243,6 milioane de dolari.

Cu toate acestea, avocații victimelor accidentului din Etiopia au anunțat că nu vor renunța la cauza civilă împotriva Boeing. Ei au afirmat că 737 MAX nu trebuia să revină la zbor până când nu erau lămurite și rezolvate toate deficiențele.

Avioanele Boeing 737 MAX au reluat zborurile în SUA, în decembrie, însă multe probleme rămân nesoluționate. Rudele victimelor celor două accidente cer răspunsuri clare în urma tragediilor.

Citeste si:
Primăria Timișoara are de plătit despăgubiri în valoare de 18...
Primăria Timișoara are de...
Sursa foto: Facebook / Boeing 737 Max

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri