17 Ianuarie 2021

Cele mai frumoase 30 de castele din lume



Castelele au istorii fascinante, cândva au fost case și fortificații pentru familiile regale și orașe întregi. Găzduiesc portrete, tapiserii, arme, mobilier și alte obiecte care prezintă viața despre care am citit doar în cărțile de istorie. Unele sunt doar ruine, dar există și câteva intacte, îngrijite cu dragoste pentru a menține istoria vie. Multe dintre acestea sunt absolut uimitoare și ne aduc cu un pas mai aproape de basmele moderne. Potrivit Far & Wide, acestea sunt 30 dintre cele mai frumoase castele din lume - și, da, unele dintre ele se pot vizita. Castelul Bran este și el inclus, chiar dacă spre finalul listei.

#1 Castelul Neuschwanstein

Locație: Schwangau, Germania

I se mai spune și Castelul Cenușăresei, deoarece a inspirat castelul lui Walt Disney în filme și parcuri tematice. Castelul Neuschwanstein a fost reședința regelui Ludwig al II-lea al Bavariei. În 1886, când a murit regele, castelul a fost deschis publicului iar în prezent are peste 1 milion de vizitatori în fiecare an.


#2. Castelul Windsor

Locație: Windsor, Anglia

Castelul se află chiar lângă Londra, și este reședința Reginei Angliei. Castelul cu 1.000 de camere găzduiește familia regală de mai bine de 900 de ani și este cel mai vechi și mai mare dintre castelele încă locuite din lume.


#3. Castelul Pena

Locație: Sintra, Portugalia

Situat pe vârful unui munte în afara Lisabonei, castelul Pena a fost construit în Evul Mediu pentru Regina Maria a II-a de către Ferdinand al II-lea al Germaniei. Este o locație plină de culoare care oferă vederi panoramice ale Rivierei portugheze. Interiorul Palatului Pena a fost finalizat în 1910, iar vizitatorii castelului pot vizita camerele și terasele sale.


#4. Castelul Stirling

Locație: Stirling, Scoția

Amplasat în vârful Castle Hilli, Castelul Stirling a fost reședința regelui James al IV-lea și se spune că este „broșa” care unește Highlands și Lowlands, simbol al independenței Scoției.


#5. Castelul Matsumoto

Locație: Matsumoto, Japonia

Hirajiros (castele) erau doar cinci în Japonia. Dintre acestea, Matsumoto este cel mai vechi, fiind construit la începutul secolului al XVI-lea. Poreclit Castelul Crow datorită culorii sale negre, acest hirajiro datează din perioada Sengoku. Este vorba de simplitate pentru casa Samurailor, iar acest castel cu cinci turnuri are un design care i-a adus recunoașterea de comoară națională.


#6. Castelul Hochosterwitz

Locație: Sankt Georgen, Austria

Construit pe o stâncă dolomită înaltă de 172 de metri, Castelul Hochosterwitz este un reper al Austriei care datează din epoca medievală. Castelul a aparținut familiei Khevenhuller și 14 porți medievale, construite de fapt ca obstacole pentru intruși, pentru a menține castelul în siguranță.


#7. Castelul Orava

Locație: Oravsky Podzamok, Slovacia

Un alt castel construit pe o stâncă, deasupra unei văi, în secolul al XIII-lea. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din Slovacia și mai poartă denumirea de Cuibul Vulturului, datorită locației sale pe vârful stâncii. Pentru a ajunge la cele mai înalte vârfuri, va trebui să urcați pe o scară abruptă și îngustă de fier.


#8. Castelul Niasvi??

Locație: Niasviž, Belarus

Castelul Niasviž sau Nesvizh este construit în orașul Niasviž din Belarus, aparținând familiei Radziwiłł și înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Sora mai mică a lui Jackie Kennedy, Caroline Bouvier, s-a căsătorit cu Stanislaw Albrecht Radziwill, devenind astfel prințesă.


#9. Castelul Rocca Scaligera

Locație: Sirmione, Italia

Unul dintre cele mai bine conservate castele din țară, Castelul Rocca Scaligera se găsește pe lacul Garda. În fiecare an, peste 300.000 de persoane vizitează castelul, care datează din secolul al XIII-lea. Castelul de pe apă are mai multe pasaje pentru vizitatorii care vin cu barca.


#10. Castelul Hohenzollern

Locație: Bisingen, Germania

Unul dintre cele trei castele aflate încă în proprietatea regalității prusace, acest castel neogotic a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea. Situat chiar la sud de Stuttgart, castelul atrage peste 300.000 de vizitatori. Există 140 de camere în interiorul acestui castel german, iar vizitatorii vor observa podelele complexe, picturile murale imense și tavanele aurite.


#11. Castelul Chillon

Locație: Veytaux, Elveția

Castelul Chillon a fost creat atât ca o cetate, cât și ca un castel, temeliile sale datând din timpul epocii bronzului. Situat pe o insulă din Lacul Geneva, Chillon însemna „platformă stâncoasă”. Complexul castelului este format din 25 de clădiri care pot fi închiriate pentru organizarea de evenimente.


#12. Castelul Kronborg

Locație: Helsingor, Danemarca

Când William Shakespeare a scris despre marele prinț danez Hamlet, a amplasat acțiunea în Kronborg (deși l-a numit Elsinore). Construit de-a lungul graniței care separă Danemarca și Suedia, castelul a fost o fortăreață din secolele XVI-XVIII. Castelul este format din patru aripi iar Sala Mare, folosită pentru banchete, este cea mai mare de acest fel din Europa de Nord.


#13. Castelul Osaka

Locație: Osaka, Japonia

Unul dintre cele cinci castele japoneze, castelul din Osaka este alb, spre deosebire de Castelul Matsumoto care este negru. Construit în anii 1500, castelul a fost locația pentru unificarea japoneză în anii 1600.


#14. Castelul Praga

Locație: Praga, Cehia

A servit ca reședință pentru regii iar în prezent este reședința președintelui Cehiei. Potrivit Guinness Book of Records, Castelul din Praga este cea mai vastă incintă fortificată veche din lume. Castelul include mai multe biserici, o mănăstire, curți, turnuri, săli și multe altele.


#15. Castelul Ort

Locație: Gmunden, Austria

Acest castel insular, despre care se spune că a fost construit pe rămășițele unui vechi castel roman, se găsește pe lacul austriac cunoscut sub numele de Traunsee. În prezent, castelul este folosit ca centru de evenimente, de la nunți la concerte și conferințe.


#16. Castelul Predjama

Locație: Predjama, Slovenia

Construit în gura unei peșteri, acest castel renascentist apare menționat încă din anii 1200. Una dintre cele mai faimoase atracții din Slovenia, tunelurile secrete ale castelului folosite de cavalerii jefuitori se adaugă legendelor din jurul acestei structuri medievale - cel mai mare castel peșteră din lume. Există un singur mod de a intra și ieși din castelul pe jumătate construit de natură și pe jumătate construit de om.


#17. Castelul De Haar

Locație: Utrecht, Olanda

Cel mai mare castel din Olanda, De Haar se află chiar lângă Amsterdam și a fost construit la sfârșitul anilor 1800. Amintind de castelele de poveste, sălile și grădinile pline de artă sunt deschise vizitatorilor. Personalități precum Coco Chanel, Brigitte Bardot și Roger Moore, au petrecut timp în interiorul acestui luxos castel.


#18. Castelul Heidelberg

Locație: Heidelberg, Germania

Bazele Castelului Heidelberg datează de la începutul anilor 1200, dar demolarea cetății mari a avut loc în secolele XVII și XVIII. Ruinele au fost parțial restaurate, iar castelul gotic / renascentist atrage un milion de vizitatori pe an, interesați să admire grădinile, palatul și clădirea Butoiului.


#19. Castelul Glamis

Locație: Angus, Scoția

Castelul Glamis este situat lângă satul Glamis din Angus, Scoția. Este locuința contelui și contesei de Strathmore și Kinghorne și este deschisă publicului. Castelul Glamis a fost casa familiei Lyon încă din secolul al XIV-lea, deși clădirea actuală datează în mare parte din secolul al XVII-lea. Castelul Glamis a fost ales drept locul de desfăşurare al acţiunii piesei „Macbeth” de William Shakespeare.


#20. Castelul Miramare

Locație: Trieste, Italia

Cu vedere spre Golful Trieste, această reședință de castel a fost construită pentru Arhiducele Maximilian al puternicei familii Habsburg. Situat pe mai mult de 54 de acri de pajiști, păduri și țărm, construcția castelului a început în 1855.


#21. Castelul Buda

Locație: Budapesta, Ungaria

Construit în secolul al XIII-lea, castelul baroc este clădirea centrală a districtului. Castelul Buda găzduiește în prezent Galeria Națională, Muzeul de Istorie din Budapesta și Biblioteca Națională, fiecare cu propria taxă de intrare. Gratuit se pot vizita curțile castelului.


#22. Castelul Alcazar

Locație: Segovia, Spania

Acest castel medieval se află pe un deal stâncos cu vedere la confluența a două râuri, făcându-l să arate ca prova unui vapor. În timp ce construcția a durat secole, bazele sale inițiale au fost plasate în anii 1200. Alcazar înseamnă cetate, care provine din arabul "al'qasr". Se spune că acest castel a inspirat casa Reginei Ticăloase din „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” de Walt Disney. Este, de asemenea, unul dintre puținele castele despre care se crede că inspiră Castelul Cenușăresei din Walt Disney World's Magic Kingdom.


#23. Castelul Schloss Vianden

Locație: Vianden, Luxemburg

Un alt castel impunător construit pe stâncă deasupra unui râu este Schloss Vianden, care are vedere la Rin. Datând din secolul al X-lea, castelul a crescut, de asemenea, de-a lungul secolelor, transformarea sa gotică fiind finalizată în secolul al XIV-lea. Castelul a fost reconstruit după ce a fost vândut într-o licitație publică în 1820.


#24. Castelul Arundel

Locație: Arundel, Anglia

Complet restaurat, Arundel a fost casa lui Roger de Montgomery, care a fost făcut cont de William Cuceritorul în 1067. A continuat, de-a lungul secolelor și până în prezent să fie casa puternicilor duci de Norfolk. Deși este deschis vizitatorilor, familia încă locuiește pe proprietate.


#25. Castelul Cochem

Locație: Cochem, Germania

Construit pe deal, Castelul Cochem este locul ideal pentru vederi remarcabile ale văii râului Mosel. Construit în secolul al XI-lea și servind drept casă regală, vizitatorii pot admira din restaurantul castelului priveliști la 360 de grade.


#26. Castelul Kylemore Abbey

Locație: Connnemara, Irlanda

Castelul Kylemore este un castel decorativ construit la sfârșitul anilor 1800 de un politician bogat pentru soția sa. În 1920, moșia a devenit o mănăstire benedictină. Proprietatea de 1.000 de acri este deschisă vizitatorilor.


#27. Castelul Bran

Locație: Bran, România

Castelul transilvănean care a inspirat „Dracula” lui Bram Stoker, este cunoscut ca, Castelul lui Dracula. Acest monument național a servit drept cetate medievală în timpul anilor 1300 și a devenit reședință regală. Cel mai faimos rezident al său a fost Vlad Țepeș, fiul lui Vlad Dracul, din care a inspirat și romanul fictiv. Castelul are 57 de camere și un pasaj secret, fiind restaurat în anii 1980 pentru a deveni muzeu.


#28. Castelul Chambord

Locație: Chambord, Franța

Castelul renascentist a combinat cetăți medievale franceze în construcția sa care a început în anii 1500. Astăzi, este unul dintre cele mai recunoscute locații din Franța , parte din Patrimoniul Mondial. Castelul are 426 camere, 282 șeminee și 77 de scări și este cel mai mare castel din Valea Loarei.


#29. Castelul Edinburgh

Locație: Edinburgh, Scoția

Este greu să ratezi Castelul Edinburgh, care este situat pe Castle Rock și are vedere la întregul oraș. Este unul dintre cele mai vechi locuri fortificate din Europa, cu dovezi datând de 3.000 de ani.


#30. Castelul Swallow's Nest

Locație: Gaspra, Ucraina

Construit de către un medic către țar, acest castel nu a fost construit pentru a proteja. Este de dimensiuni reduse, a fost o casă modernă cu două dormitoare, care a primit un aspect de castel. Construit la începutul anilor 1900, castelul are vedere la mare.




Citeste si