29 Aprilie 2005

Casele romanilor se ridica dupa preturile europene

Piata rezidentiala autohtona va creste in urmatorii ani datorita cererii tot mai mari de locuinte, pe fondul majorarii veniturilor populatiei. Totodata, si accesul mai usor la credite imobiliare va contribui la aceasta sporire a pietei. Cu toate acestea, pretul caselor romanesti in spatiul european nu va scadea, ci s-ar putea majora cu 10%, este de parere Dan Ioan Popp, presedintele companiei Impact.

El a facut referire la situatia tarilor care au aderat anul trecut la Uniunea Europeana si in care casele s-au scumpit ca efect al alinierii preturilor la piata europeana. Un alt argument in favoarea acestei majorari de preturi este si numarul mic de locuinte predate la cheie de catre companiile autohtone, fata de tarile din spatiul european.

"Saracii" construiesc case mai mari decat cele ale bogatilor

Chiar daca este vorba despre o statistica seaca, din o mie de locuitori, doar 1,2 romani s-au mutat in casa noua in anul 2003, fata de 7,8 cetateni europeni. Si aceasta nu pentru ca in Romania nu s-ar construi, ci pentru ca romanii prefera case mai mari, pe care si le permit cei cu bani. "Paradoxul este ca tarile sarace, cum este si Romania, fac case mai mari decat tarile bogate", este de parere Dan Ioan Popp. Situatia este explicata prin inexistenta in Romania a unei paturi medii, care sa isi poata permite o locuinta noua. Solutia avansata de catre specialistii pietei este dezvoltarea de proiecte rezidentiale mari, in care preturile apartamentelor sa nu depaseasca 45.000-60.000 de euro. Peste 82.000 de locuinte in curs de executie

Cu toate ca piata imobiliara romaneasca este "pe val", specialistii fiind de parere ca are un potential in crestere, cifrele oficiale nu releva cresteri semnificative de la an la an. Potrivit datelor centralizate la nivelul Institutului National de Statistica (INS), anul trecut au fost predate la cheie 29.957 de noi locuinte. Fata de anul precedent, cand 29.125 de romani s-au mutat in casa noua, cresterea este mica, de doar 832 de locuinte finalizate. Asta daca nu luam in calcul si locuintele aflate in curs de executie, adica 82.838, cifra raportata in ultima zi a anului trecut. Majoritatea se construiesc insa din fonduri private ale populatiei, INS indicand un procent de 81%.

Numai Compania Impact intentioneaza sa predea anul acesta un numar de 700 de unitati locative, aproape de trei ori mai multe decat au fost livrate in 2004, dupa cum a anuntat presedintele companiei. In schimb, doar 15.772 din totalul locuintelor aflate in constructie urmeaza sa fie realizate din subventii bugetare.



Citeste si