29 Aprilie 2005

Doar o zecime din terenuri sint asigurate

Proprietarii care si-au asigurat casele primesc imediat despagubiri
Estimarile Directiei Agricole Timis arata ca foarte putini dintre cei afectati de inundatii vor primi despagubiri de la societatile de asigurari. Potrivit datelor oficiale, doar zece la suta din suprafata agricola a judetului era asigurata. In cazul proprietarilor de cladiri, situatia este si mai grava, intrucit majoritatea nu au incheiat contracte de asigurare. Reprezentantii firmelor specializate sustin ca exista polite inclusiv pentru casele din vaiuga, primele care au fost darimate de ape. Asiguratorii au mai explicat ca suma platita pentru asigurarea unei locuinte la tara inseamna o cheltuiala de numai citeva sute de mii de lei pe an.

Estimarile partiale ale pagubelor produse de inundatii in judetul Timis arata ca aproape 100.000 de hectare de teren agricol au fost afectate de revarsarea apelor. Directorul Directiei Agricole Timis, Paul Pirsan, a apreciat ca o treime din aceasta suprafata este compromisa si nu va mai putea fi insamintata anul acesta. „Sint distruse complet 25.000 de hectare cu griu. Chiar si dupa retragerea apelor, ele sint compromise. Din cele 30-35.000 de hectare grav afectate, speram sa putem recupera citeva mii si sa reusim sa le recultivam cu porumb si floarea soarelui”, a declarat Pirsan.

Cele mai mari sanse le au proprietarii marilor exploatatii agricole, care si-au asigurat culturile. In schimb, singura speranta a micilor agricultori, aproape toti neasigurati, ramine ajutorul de la stat.

Asigurare de 27.000 de lei pe luna

„Fara pretentia ca avem o evaluare completa, credem ca doar zece la suta din suprafata agricola a judetului este asigurata. De exemplu, din cele 35.000 de mii de hectare compromise, nu sint asigurate decit 3.000”, a mai declarat Pirsan. Directorii societatilor de asigurari sustin ca proprietarii asigurati si-au primit deja banii. „Era foarte bine daca toti erau acum in aceeasi situatie. Am avut deja constatari in localitati afectate de inundatii si le-am si dus primii bani. Intre 10 si 85 de milioane de lei”, ne-a declarat Theodor Davitoiu, directorul sucursalei UNITA Timis. El a estimat ca pentru o casa veche de tara, care poate fi asigurata cu circa 200 de milioane de lei, proprietarul trebui sa plateasca intre 320.000 si 500.000 de lei pe an. Societatea ARDAF are o polita de asigurare „bunul gospodar” destinata special proprietarilor de case din lemn sau din vaiuga.

„O astfel de locuinta putea fi asigurata la 300 de milioane de lei”, ne-a declarat Grigore Pepa, director adjunct la suscursala ARDAF Timis. Pentru case din caramida, asigurarea include toate riscurile, de la explozii, cutremur, inundatii si pina la traznet sau distrugeri provocate de o masina.



Citeste si