19 Mai 2021

TOP CINCI locuri în Europa unde să te retragi la pensie



Dacă nu te-ai gândit încă unde vrei să îți petreci timpul liber la pensie, dar vrei să faci o schimbare de peisaj, există câteva destinații nu foarte îndepărtate de România, unde ai putea petrece liniștit restul vieții. Iată care sunt printre cele mai populare locuri din Europa unde să te retragi la pensie, potrivit site-ului Travel Leisure.

Algarve, Portugalia

Plaje superbe cu nisip alb, ape calde ale Atlanticului, vreme ideală pe tot parcursul anului și o serie de activități în aer liber sunt garantate în această regiune de coastă din sudul Portugaliei.

Orașul istoric Silves din apropiere oferă o privire asupra trecutului, arhitectura datând încă din secolul al VIII-lea. Considerat unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru pensionare, Algarve oferă, de asemenea, o selecție vastă de terenuri de golf, un stil de viață sănătos, o dietă mediteraneană și un cost scăzut al vieții.

Limba engleză este vorbită pe scară largă. Asigurarea de sănătate este necesară pentru a putea primi un permis de ședere (în plus față de pașaport și dovada venitului). Pensionarii care doresc să rămână în Portugalia mai mult de trei luni trebuie să solicite unui consulat local un permis de ședere, care este valabil cinci ani, iar atunci când expiră, aceștia pot solicita un permis permanent când expiră. Nu este necesară viză pentru sejururi mai mici de 90 de zile într-o perioadă de șase luni.

Sursă foto: Unsplash


Bordeaux, Fran?>a

Un oraș portuar situat în sud-vestul Franței de-a lungul râului Garonne, Bordeaux se bucură de veri calde și ierni blânde. Situat convenabil, la o scurtă călătorie cu mașina de Oceanul Atlantic și aproape de o multitudine de vinării renumite, orașul are multe de oferit atât vizitatorilor, cât și rezidenților. Muzeele, galeriile, sălile de concerte, parcurile publice, restaurantele, cafenelele, piețele în aer liber și viața de noapte plină de viață sunt printre principalele atracții ale orașului.

Bordeaux are un sistem de transport modern care îl conectează cu diferite orașe din Franța, precum și cu alte destinații europene ușor de accesat pentru pasionații de călătorie. Sistemul universal de sănătate din Franța prevede că cei care locuiesc în țară timp de trei luni consecutive și rămân minimum 183 de zile pe an sunt eligibili să aplice pentru asistență publică de sănătate. Polițele de asigurări de sănătate private sunt disponibile pentru cei care nu sunt eligibili. Sistemul de sănătate din Franța a fost recunoscut ca unul dintre cele mai bune din lume.

Pentru a putea locui în Bordeaux, Franța, este necesară o viză de lungă ședere pentru a rămâne mai mult de 90 de zile. Documentele necesare local includ pașaport, fotografii suplimentare, dovada asigurării medicale internațională și unde vei locui în Franța.

Sursă foto: Unsplash


Budapesta, Ungaria

Cu un cost de viață atractiv, clădiri istorice frumoase, restaurante excelente, băi termale și cetățeni prietenoși, Budapesta devine o destinație populară de pensionare atât pentru europeni, cât și pentru americani.

Deși este membră a Uniunii Europene, moneda folosită în Ungaria este forintul maghiar. O cultură bogată, o viață de noapte vibrantă și o locație pe Dunăre au atras locuitorii din diferite țări. Un alt bonus: engleza este vorbită.

Alimentele și prețurile restaurantelor sunt rezonabile, iar vinul delicios este disponibil la un cost rezonabil. Pensionarii străini pot obține rezidența permanentă după trei ani de viață continuă în Ungaria (fără o absență de peste 90 de zile anual), împreună cu dovada responsabilității financiare și un depozit la o bancă locală.

Sursă foto: Pexels


Alicante, Spania

Alicante, situat de-a lungul Mării Mediterane, în sud-estul Spaniei, oferă o selecție de plaje rafinate, mâncare bună și viață de noapte dinamică. Piața centrală din Alicante este populară printre vizitatori și rezidenți și oferă o selecție de vinuri spaniole fine, fructe de mare, carne și fructe și legume proaspete.

De asemenea, este bine conectat la marile orașe spaniole printr-un sistem de transport deservit de Aeroportul Alicante-Elche. Pe scurt, Alicante este atât suficient de mare pentru a oferi facilitățile unui oraș, cât și suficient de mic pentru a rămâne prietenos, confortabil și autentic.

Prețul locuințelor este accesibil și variază de la 500 dolari pe lună (pentru o garsonieră de închiriat) până la 90.000 dolari (pentru cumpărare). În plus asistența medicală privată din Spania este excepțională și accesibilă, cu echipamente de ultimă generație și medici cu înaltă pregătire. Cei din afara Uniunii Europene care doresc să se pensioneze în Spania ar trebui să contacteze ambasada locală a Spaniei pentru a solicita o viză de pensionare de lungă ședere, care trebuie reînnoită anual. Pentru șederile mai lungi de 90 de zile este necesară o viză de ședere temporară. După cinci ani, puteți solicita rezidența permanentă.

Sursă foto: Unsplash


Ljubljana, Slovenia

Această capitală de aproximativ 295.500 locuitori devine cunoscută ca destinație de pensionare atât pentru europeni, cât și pentru americani. Membru al Uniunii Europene din 2004, Slovenia și-a câștigat independența în 1991.

Spa-urile, cazinourile și stațiunile oferă, de asemenea, oportunități pentru lucruri de făcut în țară. Un amestec de vechi și modern, Ljubljana, în special, oferă acces la plaje, stațiuni de schi, terenuri de golf, lacuri și munți.

Cei care vor să se mute aici la pensie trebuie să trimită în avans o solicitare pentru o viză temporară de un an, iar după cinci ani de locuit în țară, pot solicita reședința permanentă. În general, nu este necesară o viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Sursă foto: Pexels




Citeste si