22 Iunie 2021

Top 10 cele mai frumoase insule scoțiene de vizitat



Dacă sunteți un călător pasionat, care iubește să se relaxeze pe plaje superbe, să se afunde în frumusețea peisajelor și să invețe lucruri noi despre varii culturi, atunci iată top 10 destinații de insule scoțiene pe care ar trebui să le vizitați măcar o dată în viață, potrivit goodhousekeeping.com.

Marea Britanie, de exemplu, este foarte bogată în plaje uimitor de frumoase, peisaje extraordinare și tradiții interesante.

Cornwall, Insula Wight, Coasta Jurassic și Insulele Scilly sunt destinațiile unora dintre cele mai frumoase plaje, dar pentru peisaje cu adevărat sălbatice, plimbări cu cățelul de-a lungul țărmului, mâncăruri unice, băuturi gustoase și moșteniri culturale fascinante, nimic nu se compară cu insulele scoțiene.

Sunt 900 de insule situate în larg, care pot fi explorate, fiind grupate în patru mari clustere, respectiv: Insulele Shetland, Neolitic Orkneys și Inner & Outer Hebrides- Hebridele Interioare și Exterioare, faimoase pentru plajele cu nispi alb și activitățile outdoor.

Într-un mod curios, frumoasele insule scoțiene sunt în continuare un ”secret” bine păstrat al Marii Britanii. Ca să simplificăm lucrurile, iată aici lista cu top 10 cele mai frumoase și interesante dintre ele.

MULL

Localizată în vestul grupări insulare interioare Hebride, insula Mull este a patra ca mărime, recunoscută pentru vulturii cu coadă albă. Dacă vizitați această insulă nu puteți rata castelul Duart, vechi de 700 de ani, și casele colorate aliniate pe malul apei în orașul Tobermory.

Acest oraș, al doilea ca mărime de pe insula Mull, este presărat cu pub-uri, restaurante, magazine specializate și trasee pentru drumeții.

Sursa foto: Shutterstock


ISLAY

Islay, supranumită și Regina Hebridelor, este insula scoțiană a whiskyului, unde poți sorbi single malts oricând într-unul dintre cele 9 distilerii.

Este locul de observație perfect pentru iubitorii de păsări, care vor fi uimiți să vadă varietatea de specii și cârdurile de gâște care vizitează insula în drumul lor spre Canada, an de an.

Sursa foto: Shutterstock


EIGG

Deși are doar 90 de locuitori, insula Eigg este de asemenea casă pentru o varietate largă de animale marine și păsări, care include focile de Atlantic, balenele minke, delfini și multe păsări marine.

Pe Eigg puteți să escaladți creste insulare înalte, să priviți vulturii zburând desupra plajelor cu nisip alb sau să aflați mai multe despre prima rețea de energie electrică regenerabilă din lume. În plus este o călătorie pe apă foarte scurtă până în orașul Inverie în Loch Nevis.

Sursa foto: Shutterstock


ARRAN

Arran este una dintre cele mai populare insule scoțiene, dar aveți grijă să vă programați vizita pe aceasta când este ținut unul dintre multiplele festivaluri culturale, unde să vă asigurați că veți gusta specialități precum brânza locală, berea și prăjiturile cu ovăz.

Puteți zâbovi multe ore admirând galeriile de artă inspirate din peisagistica locală în cadrul Galeriei de Artă Arran. De asemenea, puteți vizita Castelul Brodick pentru magnifica sa perioadă dedicată mobilei, cascadei și pădurilor.

Sursa foto: Shutterstock


Lewis and Harris

Lewis și Harris sunt două insule care fac parte cu adevărat din patrimoniul cultural al Scoției, unde încă veți auzi vorbită galeza pe străzile din Stornoway, orașul principal al insulelor sau puteți proba hainele țesute manual în magazinele de specialitate. Probabil pentru acestea este și zona recunoscută.

Amatorii de arheologie vor fi încântați de pietrele de la Callanish din perioada neolitică, care sunt chiar mai vechi decât cele de la Stonehenge.

Sursa foto: Shutterstock


JURA

Numele Jura vine de la cuvântul norvegian antic ”deer” = căprioară astfel că nu este nicio surpriză faptul că insula situată în Hebridele de sud este unul dintre cele mai sălbatice zone scoțiene, unde cei 200 de localnici sunt întrecuți numeric de turmele de cerbi și căprioare.

Jura este un paradis al plimbărilor, iar vestul insulei este cel original, natural nefiind transformat de intervenția umană. Probabil de aceea George Orwell a ales această insulă pentru a-și termina cel mai faimos și bine-vândut roman, 1984.

Sursa foto: Shutterstock


Fair Isle

Fair Isle este recunoscută pentru țesăturile de lână, textilele și tehnica specifică inimitabilă. Tricotajele cu motive geometrice au fost făcute faimoase chiar de familia regală în anii 20 și încă sunt populare.

Pe scurt, Fair Isle este destinația ideală atât pentru profesioniștii tricotajelor, cât și pentru începători.

Sursa foto: Shutterstock


Orkney

Orkney este faimoasă pentru crabul său, pe care nu îl poți degusta mai proaspăt nicăieri altundeva decât într-un restaurant de pe crestele stâncoase ale insluei.

Puteți vizita și siteul UNESCO pentru a vedea stâncile Standing Stenness, inelul lui Brodgar și satul Sakra Brae, vechi de 5000 de ani, unde locuințe remarcabile au apărut la suprafață de sub dunele de nisip în urma unei furtuni acum 150 de ani. O altă curiozitate este că pe această insulă nu s-a vorbit niciodată galeza, iar locuitorii, care vorbesc un dialect scoțian diferit sunt numiți orcadieni.

Sursa foto: Shutterstock


SKYE

Insula Skye este pe lista de bifat a tuturor. Cerul oferă apusuri spectaculoase deasupra munțior sau a mării, fructe de mare delicioase cu o aromă frațuzească în restaurantul cu o stea Michelin Loch Bay.

Portree, capitala insulei oferă posibilitatea unor drumeții magice care trec prin port sau turnul Apothecary care pur și simplu nu pot fi ratate.

Sursa foto: Shutterstock


ERISKA

Priveliștile de-a lungul Loch Linnhe și labirintul de mici insulițe este de-a dreptul spectaculos, la fel și dealurile turcoaz Appin de la nord și Morvern la sud.

Totodată, insula are 300 de acri de grădini private, o linie de coastă superbă și viață sălbatică care include căprioare, vidre și bursuci și un conac din epoca victoriană, care a fost renovat și transformat într-un hotel luxos, cu spa.

Sursa foto: Shutterstock




Citeste si