Vacanțele pot să fie clasice și comode, cu program stabilit riguros pe zile, ore și minute, cu mese la restaurant și cazare confortabilă sau complet diferite, inedite și pline de surprize la tot pasul, cu provocări și emoții, atunci când alegi să fii pe cont propriu, fără angoasele orelor fixe, ale aeroporturilor sau gărilor, fără stresul bagajelor. Dacă alegi a doua variantă, cea a vacanțelor libere, există câteva soluții prin care pot fi puse în practică.

Casă pe roți

În cele mai multe țări din vestul Europei, campingul, în toate formele lui, este una dintre cele mai populare forme de vacanță. După luni în șir de stat pe scaun la serviciu, după alte luni de restricții și program monoton (cu sau fără pandemie), o vacanță în care să te bucuri și să-ți oferi libertate deplină este soluția ideală. Iar una dintre cele mai confortabile variante este aceea a unei vacanțe cu casa pe roți. Există o ofertă foarte generoasă de modele de autorulote, astfel că poți identifica modelul ideal în funcție de planurile pe care le ai și de numărul membrilor familiei tale.

O vacanță cu rulota poate să fie la fel de confortabilă ca una la hotel. Ai, în plus, libertate deplină și posibilitatea unor experiențe pe care varianta clasică de concediu nu ți le poate oferi. În varianta unui traseu făcut cu o rulotă, poți descoperi oameni și locuri, te poți cunoaște pe sine și îți poți schimba radical modul în care vezi lumea și felul în care te raportezi tu la ea.

Pe două roți

La fel de spectaculoasă și provocatoare este și o vacanță pe bicicletă. Este genul de experiență pe care o pot experimenta cei curajoși și dornici de aventură. Această soluție de vacanță pe cont propriu, în care îți iei lumea în cap, în adevăratul sens al cuvântului, este extrem de ofertantă și bogată în evenimente. Fie că îți faci un traseu prestabilit sau alegi să înnoptezi sub cerul liber, într-un hotel sau o pensiune ivită în drum, o astfel de alegere te va pune față în față cu limitele tale și te va obliga în fiecare moment să le depășești.

În replică, îți oferă satisfacții, aduce un veritabil boost încrederii în sine și te va putea ajuta să-ți descoperi resurse pe care nu știai că le ai în propria ta persoană. Ideal, vacanța pe două roți se face într-un grup de prieteni cu interese comune, care se pot susține și ajuta reciproc.

Deși este la un alt calibru, la fel de interesantă este și varianta motorizată a bicicletei. Cu alt potențial, dar cu provocări similare, această formă de deplasare, pe motocicletă, solitar sau în grup, poate acoperi distanțe mai mari și vine cu oportunități, dar și cu restricții, însă aduce experiențe unice.

Voluntariat

O vacanță inedită este și cea în care îmbini utilul cu plăcutul, efortul cu bucuria unui gest nobil. Sunt multe campanii de vară unde voluntari, aflați în perioadele lor libere, își dedică timpul, energia și abilitățile pentru a ajuta. Poate să fie o acțiune de ecologizare care să se întindă pe multe zile, poate să fie un șantier de construcții, activități sociale sau pur și simplu munci agricole. De cele mai multe ori, aceste vacanțe de voluntariat oferă cazare și masă în schimbul activităților utile și benevole pe care le prestezi.

Pe lângă satisfacția de a oferi ajutor, fie prin muncă fizică, fie oferind experiența ta profesională celor care au nevoie, este una dintre cele mai interesante modalități de a cunoaște oameni, de a învăța lucruri noi și de a experimenta.

Vacanțele de voluntariat îți pot oferi ocazia de a ajunge în locuri exotice. Dacă vrei să guști din plin această combinație inedită, poți încerca să ajungi în locuri pe care altfel nu le-ai putea vedea niciodată, din Africa până în America de Sud.

Schimb de case

Aceasta este o formă foarte avantajoasă de vacanță: îți schimbi, pentru o perioadă de câteva săptămâni, domiciliul. Ai putea locui în casa unor francezi, a unor italieni sau a unor danezi, sau oriunde altundeva în lume, într-un oraș mare sau, dimpotrivă, într-o zonă rurală. În schimb, gazdele tale vor locui, pentru același interval de timp, în casa ta. Este un mod foarte accesibil prin care poți cunoaște oameni, locuri, regiuni și obiceiuri sau poți descoperi toate tainele unui oraș mare.

Ideea vacanțelor inedite este aceea de a face perioadele libere din an altfel, de a ieși din șabloane, de a căuta și descoperi provocări și experiențe noi care să te îmbogățească și să-ți ofere amintiri prețioase.

Sursa foto: unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri