Ruinele închisorii-muzeu Doftana, unde au fost închiși lideri comuniști și legionari, dintre care amintim pe Nicolae Ceaușescu și Gheorghe Gheorghiu Dej, dar și legionarii Horia Sima și Corneliu Zelea Codreanu, vor intra într-un proces de reabilitare și ulterior în circuit turistic, a anunțat Costel Brezeanu, primarul comunei Telega.

Omul de afaceri Mohammad Murad a anunțat autoritățile locale că este interesat să preia în concesiune „Bastilia României”, denumită astfel pentru că nimeni nu a reușit să evadeze de aici. Investiția s-ar putea ridica la 10 milioane de euro, potrivit Romanian Hospitality Newsletter.

Primarul comunei Telega, Costel Brezeanu, a precizat că investitorul a depus deja o cerere la primăria din comuna pentru concesionarea clădirii muzeului și a terenului din jur, iar autoritățile urmează sa dea curs solicitării, respectând procedurile administrative legale, evaluare, caiet de sarcini, licitație, în următoarea ședință de Consiliu Local.

Contactat telefonic, Mohammad Murad nu a confirmat întru totul informația, dar a recunoscut că este interesat de mai multe obiective turistice din zonă. Acesta a precizat că a achiziționat deja un teren de 9 hectare la Valea Doftanei unde intenționează să dezvolte un complex turistic.

Potrivit unor surse, Mohammad Murad a venit la Telega în luna august și a vizitat terenul și clădirea muzeului Doftana, arătându-se încântat de ceea ce a descoperit acolo.

Proiectul privind reabilitarea fostului penitenciar Doftana are în vedere renovarea unei părți din ceea ce a mai ramas în picioare din vechea clădire și transformarea ei într-un muzeu al comunismului, iar pe terenul liber să fie construit un complex turistic care să respecte arhitectura închisorii.

Clădirea închisorii a fost puternic afectată la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desființat atunci, fiind transformat în muzeu, care a funcționat până la începutul anilor `90. În 2011, închisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafață totală de aproape 11 hectare, a fost trecută din domeniul public în cel privat, mai exact în domeniul localității Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluată de specialiști la peste 1,2 mil. euro.

Clădirea a fost scoasă la licitație în repetate rânduri, dar nimeni nu a fost interesat să investească aici până acum. Clădirea închisorii comuniste este, în prezent, o ruină.

Sursa foto: Penitenciarul Doftana/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri