Renumită pentru peisajele impresionante, arhitectura cicladică autentică și viața de noapte vibrantă, Mykonos este cea mai scumpă insulă a Greciei. Stațiunea a devenit renumită în topul destinațiilor de vacanță din anii ’60 datorită celebrităților care își petreceau vacanța pe insulă (Jackie Onassis, Grace Kelly, Sophia Loren și Brigitte Bardot). De-a lungul timpului, insula a devenit loc de întâlnire pentru vedete, oameni de afaceri și designeri din toate colțurile lumii.

Principalele simboluri ale insulei sunt cele 16 mori de vânt construite în secolul al XVI-lea, iar mascota insulei este pelicanul Petros.

Ce putem vizita în Mykonos

Morile de vânt despre care vă vorbeam mai sus le găsiți în apropierea portului, dacă ajungeți pe insulă cu un vas de croazieră. Puteți merge pe jos, dar durează cel puțin o jumătate de oră, sau puteți lua un autocar care, de regulă, așteaptă în port pentru a transporta turiștii.

  • Chora

Fiecare insulă a Greciei are câte o Chora, mai mică sau mai mare, deoarece Chora înseamnă capitală. În Chora, din Mykonos, puteți vizita străduțele din centrul orașului, unde găsiți unul dintre cele mai pitorești colțuri ale insulei, pe numele său Alefkántra sau Mica Veneție.

Acesta este un cartier din secolul al XVIII-lea, dominat de conacele marilor căpitani, cu balcoane colorate și ferestre elegante.

Practic, sunt clădiri construite direct în apă, iar în apropiere se află o mulțime de taverne, cafenele și baruri.

  • Áno Merá

A doua așezare tradițională din Mykonos este Áno Merá, un sat pitoresc aflat în mijlocul insulei, cu numeroase taverne și cafenele cu prețuri decente. Principala atracție de aici este Mănăstirea istorică Panaghia Tourliani, care datează din secolul al XVI-lea).

La nord, în Fteliá, se află o importantă așezare neolitică și un mormânt micenian ce datează din secolele XIV-XIII î.Hr.

  • Delos

Situl arheologic Delos este situat la o distanță de aproximativ 30 minute de Mykonos. De regulă, la Delos puteți ajunge cu vaporașul, fiind excursii organizate din portul insulei.

Delos este considerat un sanctuar sfânt, fiind locul de naștere al lui Apollo și al lui Artemis.

Pentru că este un sit arheologic destul de întins, asigurați-vă că vă echipați cu șepci sau pălării și apă, mai ales dacă vizitați insula în plin sezon estival.

Ce putem mânca în Mykonos

Deși e cea mai scumpă insulă a Greciei, mai găsiți câteva locuri în care să mâncați un fel de mâncare cu 4 euro, iar prin fel de mâncare fac referire la Pita Gyros, destul de sățios, aș zice eu.

În altă ordine de idei, iată câteva mâncăruri specifice din Mykonos:

  • Kopanisti - o brânză moale, condimentată cu piper (marca gastronomică a insulei),
  • Lloúzes - mușchi file de porc gătit cu condimente,
  • Amigdalotá – prăjitură cu migdale (nu cu amigdale).

Plaje din Mykonos

Era imposibil ca cea mai exclusivistă insulă a Greciei să nu aibă plaje pe gustul turiștilor.

În ordinea preferințelor avem:

  • Plaja Platis Gialos: situată la 6 kilometri de capitala insulei, este preferată de familii cu copii, dar și de amatorii sporturilor nautice.
  • Plaja Ornos: este locul preferat de turiștii bogați care caută confort, mâncare delicioasă și o atmosferă relaxată.
  • Plaja Paradis sau „Micul Ibiza”: este cel mai activ loc din Mykonos,
  • Plaja Super Paradis: este renumită pentru petreceri zgomotoase.

Alte plaje liniștite și cu atmosferă relaxantă sunt Kalafatis, Elia, Psarou, Paragka, Agrari, Lia, Megali Ammos, Kalo Livadi și Agia Anna. Noi am fost la Kalafatis, unde două șezlonguri și o umbrelă au costat 40 de euro.

Mykonos nu este o insulă pentru toate buzunarele, însă este o insulă pentru tinerii care vor o vacanță gălăgioasă și cu multe petreceri. Puteți admira Mykonosul pe timp de zi, dacă ajungeți pe insulă, deoarece serile vor fi aglomerate cu muzică și voie bună.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri