Litoralul românesc este în continuare cea mai căutată destinație de vară din România, iar Eforie Nord, Mamaia, Eforie Sud și Costinești sunt în topul preferințelor turiștilor, potrivit datelor emise de platforma hotelieră online Travelminit. Și pentru că urmează august, luna care, în mod tradițional, este cea mai aglomerată din tot sezonul estival, a venit momentul să investigăm dacă litoralul românesc este, de fapt, atât de scump, dar și care sunt tendințele din această vară.

Este litoralul românesc atât de scump pe cât se spune?

Este prima vară lipsită de restricții după cei doi ani în care călătoriile au suferit condiționări și interdicții, așa că hotelierii și operatorii din industria turismului încearcă să atragă românii către destinațiile din țară și gândesc pachete pentru toate buzunarele. Potrivit Travelminit.ro, în ceea ce privește tarifele la cazare la mare, prețul pentru o cameră dublă/noapte este, în medie, de 284 de lei.

Bineînțeles, prețurile diferă în funcție de destinația aleasă (cazările de pe litoral sunt, în momentul de față, cele mai căutate, iar prețurile cresc în funcție de cerere), de unitatea de cazare și facilitățile oferite, dar și de mulți alți factori.

Dacă în ceea ce privește cazările, scumpirile nu sunt foarte mari, tarifele pentru mâncare și diferite servicii se simt în buzunarul turistului. De exemplu, pentru o porție de cartofi prăjiți, turiștii vor plăti aproximativ 8-10 lei, în timp ce o porție de hamsii este aproximativ 25 de lei. În general, scumpirile la mâncare au crescut cu aproximativ 10-15%, dar încă sunt opțiuni accesibile pe tot litoralul, în special la autoserviri.

Cât despre accesul la plajă și prețurile șezlongurilor, discuția este una complexă. Prețurile pornesc de la 25 de lei/șezlong/zi în stațiunile din sudul litoralului și în Constanța și pot ajunge până la 50-100 de lei/șezlong/zi în Mamaia. De asemenea, trebuie menționat și faptul că turiștii trebuie să aloce un buget considerabil pentru locurile de parcare, în caz că vin cu mașina, având în vedere că nu toate hotelurile, vilele și pensiunile pun la dispoziție această facilitate.

Turiștii migrează către sudul litoralului, mult mai accesibil din punctul de vedere al costurilor

În ciuda scumpirilor, turiștii nu renunță la concediile lor de vară și caută în continuare promoții pentru escapadele lor. În plus, oferta este variată: dacă nordul litoralului (Mamaia) este cunoscut pentru diversitatea opțiunilor de distracție (cluburi, terase) și prețuri mai mari, sudul litoralului este dedicat mai degrabă familiilor și turiștilor care caută liniște și tarife accesibile.

Eforie Nord și Eforie Sud, Costinești, Neptun și Olimp sunt cele mai căutate destinații de către aceștia, mai ales că aici există numeroase unități de cazare care acceptă plata cu vouchere de vacanță, plajele sunt mari, iar restaurantele și autoservirile sunt pentru toate gusturile.

De asemenea, stațiunile din sud sunt alese pentru sejururi mai lungi, de o săptămână, în timp ce nordul litoralului este cel mai aglomerat în zilele de weekend, când turiștii vin aici pentru o distracție de câteva zile.

Prin urmare, cei care vor să nu cheltuie foarte mult pe vacanță, dar își doresc, în același timp, să se bucure de câteva zile de relaxare la malul mării trebuie să știe că au variante pentru toate bugetele. Alegerea unei cazări în sudul litoralului, achiziția unor pachete cu vouchere de vacanță, transportul cu trenul în detrimentul autoturismului personal și mesele servite la autoservire sunt doar câteva opțiuni pentru cei care vor să economisească, dar și să profite de vacanța de vară.

Fondată în Cluj-Napoca, compania Travelminit este unul dintre cei mai mari jucători pe piață rezervărilor hoteliere din România din 2017. Portofoliul Travelminit conține 7.500 de unități de cazare (hoteluri, pensiuni, apartamente) din România active pe platformă și acoperă o gama largă de cazare în toată țară (litoral, munte, destinații balneoclimaterice și orașe mari), fiind lider pe piață rezervărilor cu card de vacanță. în 2021, Travelminit raportează 13,5 milioane de euro vânzări în România și 16 milioane de vizite pe platforma. Din 2020, Travelminit face parte din Szallas Group, care are în portofoliu 12 platforme hoteliere în Centrul și Estul Europei (România, Ungaria, Polonia, Cehia, Croația), cu vânzări de peste 150 milioane de euro și peste 350 de angajați.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri