Ștampilele puse pe pașaport reprezintă pentru mulți călători un motiv de mândrie care atestă că au vizitat respectiva țară. În viitorul apropiat, însă, am putea spune „adio” ștampilelor de pe pașaport, ca urmare a unei noi prevederi de la UE, care va menține totul digital.

UE va elimina ștampilele de pe pașapoarte

Un nou sistem al Uniunii Europene ar însemna sfârșitul erei de pașapoarte ștampilate la granițe. Noul sistem automatizat de intrare/ieșire (EES), care urmează să fie lansat în noiembrie 2023, va înregistra digital vizitatorii din afara UE, eliminând astfel necesitatea ștampilelor fizice.

stampila pasaportSursa foto: Shutterstock

EES va înlocui actualul sistem de ștampilare manuală a pașapoartelor, care necesită mult timp, nu furnizează date fiabile privind trecerea frontierei și nu permite o detectare sistematică a persoanelor care depășesc termenul de ședere”, se arată într-un comunicat al departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene.

Ce este sistemul UE de intrare/ieșire (EES)?

EES va fi un sistem informatic automatizat de înregistrare a călătorilor din țări terțe care sunt scutiți de viză sau care dețin vize de scurtă ședere. De fiecare dată când o persoană trece o frontieră externă a UE, sistemul va înregistra numele, tipul de document de călătorie, datele biometrice (amprente și imagini faciale), precum și data și locul de intrare și ieșire. De asemenea, sistemul va înregistra refuzurile de intrare, potrivit Euronews.com.

UE speră că verificările automatizate de control la frontieră și sistemele de autoservire vor îmbunătăți securitatea în blocul comunitar și vor fi mai rapide pentru călători. Cu toate acestea, industria aeronautică și diferite țări au declarat că lipsa de pregătire ar putea cauza probleme inițiale în momentul introducerii sistemului.

Inițial, acesta trebuia să fie lansat în 2022, dar a fost amânat până în mai 2023 și apoi din nou până în noiembrie. În cadrul noului sistem, călătorii cu acces fără viză în spațiul Schengen vor trebui să obțină autorizația de călătorie online prin intermediul Sistemului european de informare și autorizare a călătoriilor (ETIAS). Acesta va fi lansat în etape, odată ce EES va fi operațional.

Ștampilele pentru pașapoarte sunt încă necesare înainte de lansarea EES

Post-Brexit, britanicii au fost avertizați că trebuie să obțină ștampile pentru pașapoarte atunci când ies și intră în Spațiul Schengen.

Acest lucru acționează ca dovadă că nu au depășit limita de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile pentru a beneficia de scutire de viză. De obicei, acest lucru se întâmplă în mod automat la securitate.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri