Începutul sezonului turistic anunţă un an bun pentru agenţii economici din Delta Dunării, unii administratori de unităţi de cazare din Sulina precizând că până la finele lunii septembrie 75% din locurile de care dispun s-au rezervat deja, în creştere cu aproape 50% faţă de anul trecut.

La Jurilovca, toate locurile de cazare disponibile în această perioadă erau ocupate încă de la sărbătorile pascale, iar la Sulina, la începutul lunii mai, atunci când oraşul a fost plin de turiştii sosiţi la Parastasul piraţilor nepomeniţi, au fost rezervate majoritatea pensiunilor deschise în minivacanţa de Rusalii.

"De Rusalii, este plin. Nu am apucat să scoatem o ofertă specială, pentru că s-a vândut instantaneu", a declarat administratorul unei pensiuni din Sulina, Dragoş Ioniţă.

Preţurile nemajorate practicate pentru serviciile de cazare constituie principalul avantaj al acestei perioade în Deltă.

"Noi vindem cu 220 de lei camera dublă. Demipensiunea e 100 de lei de persoană pe zi", a menţionat Ioniţă.

La Sulina, unele grupuri de turişti sunt aşteptate de ansambluri folclorice ale minorităţilor.

"Nu mai sunt tineri care să ducă tradiţia mai departe. Eu cânt din anul 2015. Ansamblul nostru interpretează melodii învăţate de la părinţi, bunici. Eu cânt ce-am auzit la Sfiştofca, de unde erau bunicii mei. Era o localitate foarte populată, iar acolo oamenii cântau atunci când munceau. Cântecele poate că nu sunt exact cum erau ale bunicilor, dar încercăm să le păstrăm", a declarat pentru Agerpres una dintre membrele ansamblului Vostok, Claudia Halchin.

În drum spre plaja de la Marea Neagră, în faţa unui punct de informare turistică, Iulia Pascale le arată oaspeţilor cele mai apropiate atracţii.

"Nu trebuie să ai nici bicicletă, nici caiac sau barcă cu motor ca să te bucuri de natură. În jurul oraşului Sulina, avem un canal pe lângă care ne putem plimba pe jos. Este vorba de un traseu de opt kilometri, pe lângă o pădurice, unde avem şi păsări, şi cai sălbatici, şi nuferi. E absolut superb", a menţionat Iulia Pascale.

În condiţiile în care Primăria oraşului Sulina şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu au niciun punct de informare turistică deschis în zilele de sărbătoare, Iulia stă chiar şi duminica în faţa magazinului pe care-l are.

"Turiştii găsesc la noi hărţi de prezentare a Deltei, cărţi despre Sulina veche, avem aici o vitrină dedicată lui Eugeniu Botez, o personalitate a Sulinei, dar şi suveniruri, miere din Crişan, dulceaţă de smochine din Sulina", a spus Iulia Pascale.

Farul din Sulina care găzduia o expoziţie dedicată scriitorului Jean Bart este în continuare închis vizitatorilor, iar la finele săptămânii trecute tabăra avea de asemenea porţile închise.

"Ne bucurăm că apar tot mai mulţi turişti educaţi, iubitori de natură”

Anul trecut, foarte puţini turişti străini erau în luna mai în Deltă, din cauza războiului din Ucraina. Acum însă lucrurile s-au schimbat.

"De câţiva ani, foarte multă lume caută ture la vâsle, pentru că se merge în linişte, poţi să intri pe canale inaccesibile pentru bărcile cu motor, vezi animale şi păsări. Traseul nu e fix, ne adaptăm în funcţie de vânt, de vreme, de experienţa turistului în vâslit", a menţionat un ghid turistic din Letea.

La Sulina, turiştii au la îndemână Marea Neagră şi Delta. Plimbările pe lacul Roşu, de exemplu, nu sunt făcute doar în viteză, pentru turiştii care vor să admire stolurile de pelicani conducătorii ambarcaţiunilor reducând puterea motoarelor.

"Ne bucurăm că apar tot mai mulţi turişti educaţi, iubitori de natură. Delta înseamnă să vii să stai câteva zile şi să o faci pe îndelete. Nu suntem adepţii excursiilor de o zi în care totul se face în viteză şi în care omul nu înţelege nimic. De aceea recomandăm trasee lente şi obiective care se pot face cu viteze reduse", a declarat proprietarul unei afaceri de transport rapid în Deltă, Ştefan Ivanov.

În complexul Roşu-Roşuleţ, au înflorit deja primii nuferi, pelicanii se hrănesc alături de cormorani, iar fosta cherhana este închisă, fiindcă este încă perioada de prohibiţie a pescuitului. Totuşi, pe mesele turiştilor este şi peşte.

"Noi cumpărăm peşte cu acte, l-am eviscerat, curăţat şi congelat pentru perioada de prohibiţie. Acum peştele e mai scump decât anul trecut, cu circa 10%", a arătat administratorul unei pensiuni din Sulina, Georgian Beloiu.

Le oferă turiştilor borşul pescăresc aşa cum îl preferă pescarii, mai întâi se mănâncă peştele din farfurie cu mujdei de usturoi, apoi zeama.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri