3 August 2023

GALERIE FOTO | Top 7 locuri din România despre care nu ai crede că sunt la noi în țară



România dispune de poate cel mai divers „portofoliu” geografic din Europa, iar unele locuri, mai mult sau mai puțin cunoscute de la noi, par, în special pentru cei care nu le cunosc, a nu fi locuri ce s-ar putea regăsi în țara noastră. Mai ales dacă imaginile sunt captate de fotografi pricepuți.

Lacul Vida

(Sursa foto: Shutterstock)

Lacul Vida și „deversorul extraterestru”

Lacul se găsește în comuna Dobroești, județul Bihor, cam la 40 kilometri distanță de Oradea. Pe lângă culoarea aparte a acestuia, Lacul Vida iese în evidență prin construcția specială din mijlocul Lacului.

Pasionații de filme SF s-ar putea gândi la groapa unui sarlacc, de pe planeta fictivă Tatooine, din celebra serie Războiul Stelelor a lui George Lucas. De asemenea, ar putea părea ca o construcție extraterestră, dar este doar un deversor în formă de pâlnie, construit de români, precum gura de scurgere a unei căzi, pentru a menține nivelul apei și pentru a preveni eventuale inundații ale împrejurimilor.

Imagini cu deversorul apar tot mai des în clipurile de pe TikTok ce încearcă să-i facă pe utilizatori să creadă că sunt construcții extraterestre.


Lacul Bucura

(Sursa foto: Gaspar Janos - Shutterstock)

Lacul Bucura pare scos din Hobbitul sau Stăpânul Inelelor

Este un lac glaciar, care se regăsește în Parcul Național Retezat, județul Hunedoara. O bijuterie a naturii, ascunsă în munți, la baza Vârfului Peleaga, la o altitudine de peste 2.000 de metri.

Cu o lungime de peste 550 de metri și o lățime medie de 160 de metri, în funcție de vreme, lacul poate reflecta splendoarea cerului, iar în lunile pline de vegetație, lacul pare scos din celebrele povești ale lui J.R.R. Tolkien, autorul cărților Hobbitul și Stăpânul Inelelor. Cel puțin așa arată în această poză realizată de fotograful Gaspar Janos.


Cheia - Prahova

(Sursa foto: Shutterstock)

Cheia - Prahova - traseul pe care toamna ascunde un decor fabulos

Imaginea pare a fi mai degrabă un tablou, frumos pictat de un artist plastic, dar artistul este chiar natura, iar traseul de pe Cheia, din județul Prahova, este o nestemată ascunsă a României, mai ales în toamnă, când copacii își schimbă frunzele și creează un decor spectaculos, vizibil cel mai bine din zbor.

Traseul din imagine se află pe DN1A, cam la mijlocul drumului dintre Mănăstirea Cheia și Pasul Bratocea. La o distanță destul de mică de granița dintre județele Prahova și Brașov.


Lan de br??ndu?(TM)e ?(R)n inima Mun?>ilor F?g?ra?(TM)

(Sursa foto: Gaspar Janos - Shutterstock)

Lan de brândușe în inima Munților Făgăraș, un peisaj care rivalizează cu Alpii elvețieni

Am putea crede că este o fotografie realizată în Alpii elvețieni, dar nu este de mirare că România este comparată adesea cu Țara Cantoanelor. Fotografia este realizată de același Gaspar Janos și ne prezintă un lan de brândușe violete, iar Munții Făgărașului în spate.

În primăvară, când vârfurile Munților Făgăraș sunt acoperite de zăpadă, iar la baza lor natura continuă să „picteze” pajiștile montane, ai impresia că te uiți la un peisaj care cu greu te face să crezi că se află în Carpații românești și nu în Alpii elvețieni.


Sighi?(TM)oara

(Sursa foto: Serenity-H, Shutterstock)

Sighișoara - capsula temporală medievală

Dacă nu ai vizitat niciodată Sighișoara, poate că a venit momentul să o faci. Este indicat de multe agenții din afara țării, de site-uri de specialitate din străinătate ca unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Europa și din România.

Cetatea, construcțiile vechi din oraș te ajută să privești în trecut, să arunci o privire în perioada medievală a Transilvaniei. Orașul din inima României oferă multe locuri „instagramabile”, dar această poză realizată de Serenity-H arată de parcă ne-am afla undeva prin Austria.


Charlottenburg, singurul sat circular din Rom??nia

(Sursa foto: Kozma 94, Shutterstock)

Charlottenburg, județul Timiș

Deși are nume cu rezonanță germană, Charlottenburg este un sat aparținând comunei Bogda, din județul Timiș. Anterior, a fost cunoscut și sub numele Șarlota sau Barița și datează din secolul XVII.

Satul a fost construit în jurul unei fântâni cu apă potabilă. Surprinzător sau nu, într-o epocă în care așezările umane continuă să se extindă, Charlottenburg își păstrează forma, rămânând singurul sat circular din România.


Calea Ferat? Oravi?>a ?EUR" Anina

(Sursa foto - captură video - YouTube - Banatul Montan)

Calea Ferată Oravița – Anina - cea mai veche rută feroviară montană din Sud-Estul Europei

Descris de cei de la CFR Călători drept un traseu unic, ruta Oravița – Anina este un traseu care trece prin 14 tuneluri, 10 viaducte, culoare sculptate direct în munte pentru a face loc trenului. Circa 21 de kilometri de traseu spectaculos pe cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei.

Traseul durează circa două ore, dar trebuie menționat că viteza de rulare este una redusă pe acest traseu, și la dus, și la întors. În prezent, prețul, fie dinspre Anina spre Oravița (Regio 9694), fie invers (Regio 9695), este de 29 de lei.




Citeste si