2 Ianuarie 2024

6 destinații din Europa pe care să le descoperi în 2024. Locuri mai puțin aglomerate de mers în vacanță



Nimic nu se compară cu Londra, Paris, Roma sau Barcelona, orașe cosmopolite, cu baze culturale și istorice extrem de solide. Deși mulți sunt mai prevăzători și își rezervă încă de cu un an înainte de vacanța, mulți turiști s-au săturat de orașele aglomerate, în care n-ai loc să arunci un ac, d`apoi să încerci să te relaxezi și să admiri liniștit obiectivele turistice. Iată 6 destinații de vacanță mai puțin aglomerate pe care să le iei la pas în 2024, potrivit forbes.com.

Kotor, Muntenegru

Fiind cel mai frumos oraș fortificat din Muntenegru, Kotor a fost numit de specialiștii de la Lonely Planet drept orașul numărul unu de vizitat din lume. Spre deosebire de destinațiile turistice populare din Croația, țara vecină, Kotor, nu este la fel de invadat de turiști. Un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, orașul vechi (practic orașul istoric) din Kotor a fost construit între secolele al XII-lea și al XIV-lea.

Aici te așteaptă cele 1.300 de trepte până la fortăreața San Giovanni unde ai parte de o vedere spectaculoasă și de unde poți vedea partea istorică a orașului și golful Boka.

Sursa foto: Pexels


Montpellier, Fran?>a

Deși coasta Languedoc-Roussillon nu este o destinație de vacanță la fel de exuberantă cum este Coasta de Azur, are multe locuri demne de vizitat, cu locații mai puțin aglomerate, chiar și în sezonul de vârf. Montpellier este un oraș medieval fondat în jurul anului 1200, fiind un adevărat deliciu gastronomic. Chiar și cele mai simple cafenele oferă mâncare de bună calitate, atent pregătită.

Iubitorii de cultură se pot bucura de Muzeul Fabre, cu lucrări europene din Renaștere până în zilele noastre, și de o aripă completă dedicată artistului contemporan, Pierre Soulages. Dacă vizitați Montpellier vara, vă puteți bucura și de festivalul anual de muzică Radio France care oferă sute de concerte de muzică clasică, operă, jazz, dar și muzică electronică, toate fiind, în principal, gratuite.

Sursa foto: Unsplash


Stavanger, Norvegia

Stavanger este cunoscută drept capitala petrolieră a țării de la descoperirea majoră a zăcământului Ekofisk în 1969. Descoperirile ulterioare din Marea Nordului au transformat Norvegia din ruda săracă a Europei într-una dintre cele mai bogate țări din lume. Orașul a devenit, de asemenea, cea mai bună destinație gastronomică a țării și are două restaurante cu stele Michelin.

Pe lângă Muzeul Kunstmuseum, este esențial de vizitat este fascinantul muzeu al petrolului, care folosește afișaje captivante și interactive pentru a arăta cum se formează petrolul și gazele, cum se găsesc resursele de sub fundul mării și cum se desfășoară forarea și producția.

Sursa foto: Pexels


Vigo, Spania

Orașul Vigo este un oraș tip port, din regiunea Galiția, din nordul Spaniei. Orașul este „dotat” cu ruine romane antice, biserici neoclasice. Bonus: aici se mănâncă cea mai bună caracatiță!

Iubitorii de artă pot vizita MARCO, muzeul de artă contemporană găzduit în ceea ce în trecut a fost închisoare, precum și curtea din Vigo (1880), unde se regăsesc expoziții temporare regulate.

Sursa foto: pexels


Tallinn, Estonia

Tallinn are mai puțin de jumătate de milion de oameni, dar farmecul său pentru care e recunoscut este cel al orașelor mult mai mari. Regăsiți aici o multitudine de muzee și galerii, un oraș vechi istoric care este un sit al Patrimoniului Mondial, o cultură gastronomică puternic împământenită și o plajă lungă de nisip la periferia orașului, înconjurată de o pădure de pini.

Merită să faceți și o plimbare pe străzile pietruite ale orașului vechi istoric, unde regăsiți zidurile și turnurile orașului. În afara zidurilor orașului se află muzeul KGB din hotelul Viru. În perioada sovietică, Hotelul Viru era principalul hotel pentru vizitatorii străini, fiind tot timpul monitorizat de KGB, în special la etajul 23. Camerele, înghețate în timp, oferă o privire unică asupra trecutului, prezentând o colecție extraordinară de accesorii de spionaj.

De asemenea, esențiale de vizitat sunt Centrul de Artă Kai din fosta zonă de construcții navale Noblessner, Sala de Artă Tallinn din centrul orașului și centrul de artă fotografică de renume internațional, Fotografiska, cu un restaurant superb care se află pe acoperiș.

Sursa foto: Unsplash


Gaziantep, Turcia

Pentru pasionații de istorie, Gaziantep atrage cu farmecul său străvechi prin comorile culturale, religioase și gastronomice de peste 6000 de ani. Poziționat strategic în sud-estul Turciei, de-a lungul rutelor comerciale istorice de lângă granița cu Siria și servind drept răscruce pentru civilizații, orașul este un loc absolut minunat pentru a petrece o vacanță de câteva zile.

Un „must see” este Muzeul Mozaicului Zeugma, care găzduiește una dintre cele mai importante colecții de mozaic din lume, dintre care majoritatea au fost descoperite pe situl roman Belkıs-Zeugma.

Sursa foto: Pexels




Citeste si