1 Martie 2024

GALERIE FOTO | Top cinci destinații turistice vizitate de iubitorii de filme și seriale



Multe destinații turistice care îi fascinează pe iubitorii de călătorii din întreaga lume au devenit celebre și pentru apariția lor în unele dintre cele mai cunoscute producții cinematografice și de televiziune.

Petra, Iordania

Sursa foto: Shutterstock

Petra, Iordania

Al Khazneh sau Trezoria din vechiul oraș Petra, de pe teritoriul Iordaniei, este una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din lume, imaginea sa devenind sinonimă cu Iordania. De altfel, dacă dai căutare „Iordania” pe Google, prima imagine care își apare este cu fațada celebrei construcții în stâncile din deșertul iordanian.

Pe lângă istoria veche de peste 2.500 de ani a orașului Petra (construcția lui ar fi început în secolul VI î.C.), destinația turistică iordaniană a devenit celebră și după ce Steven Spielberg a ales acest loc fascinant pentru celebrul film „Indiana Jones și Ultima Cruciadă” (Indiana Jones and the Last Crusade).

În Petra, îndrăgitul personaj Indiana Jones este în căutarea Sfântului Graal, cel care ar fi trebuit să le confere nemurire celor care beau apă din el.

Dar acesta nu este singurul film care include scene la Petra. Arabian Nights, Passion in the Desert, Mortal Kombat Annihilation, Sinbad and the Eye of the Tiger, The Mummy Returns sau Transformers: Revenge of the Fallen fiind alte producții cunoscute care au imagini de la Petra.


Petra, Iordania

Sursa foto: Captură Video / Indiana Jones The Last Crusade


Castelul Alnwick, Anglia

Sursa foto: Shutterstock

Castelul Alnwick, Anglia

În nordul Angliei se află unul dintre cele mai îndrăgite castele în rândul iubitorilor de filme și seriale. Castelul Alnwick este locul în care au fost trase unele dintre cele mai interesante cadre din filmele seriei Harry Potter, locația fiind folosită pentru a crea decorurile din celebra academie de magie Hogwarts.

Castelul a fost construit de normanzi după ce au cucerit Anglia în anul 1066, iar în anul 2016 se spune că ar fi atins recordul de vizitatori într-un singur an, depășind pragul de 600.000 de turiști.

Celebrul castel nu a fost gazda doar pentru franciza Harry Potter. Tot aici au fost filmate scene din serialul Downton Abbey, Transformers the Last Knight, Westworld și a apărut chiar și în seria Star Trek: Next Generation.


Castelul Alnwick, Anglia

Sursa foto: Captură video Harry Potter and the Philosopher's Stone


Dubrovnik ?EUR" Croa?>ia

Sursa foto: Shutterstock

Dubrovnik – Croația

Urzeala Tronurilor a creat isterie în rândul iubitorilor de filme și seriale, o producție uriașă, care a necesitat filmări în multe destinații impresionante din toată lumea.

Dubrovnic era o destinația destul de interesantă, dar popularitatea orașului croat de la Marea Adriatică a explodat o dată cu serialul care a folosit imagini din oraș pentru a ilustra imagini pentru orașele „Debarcaderul Regelui” (King's Landing) și Qarth.

Locurile sunt locuite din vremuri antice, dar Dubrovnik a apărut mai întâi ca orașul Ragusa, în secolul al VII-lea, și a existat sub acest nume timp de secole. Numele Dubrovnik a apărut abia în secolul al XII-lea.

După apariția serialului Urzeala Tronurilor, turiștii și fanii poveștii scrise de George R.R. Martin au dat năvală în orașul din sudul Croației, generând valuri de turiști aproape insuportabile pentru localnici, care s-au plâns supra-turism.

Decorurile orașului nu au fost „împrumutate” doar de producția celor de la HBO. Filmul lui Roger Corman din 1964, The Secret Invasion, a folosit Dubrovnik pe post de platou de filmare. De asemenea, câteva cadre au fost trase aici și pentru Războiul Stelelor: Ultimul Jedi, dar și pentru filmul Robin Hood (2018) regizat de Otto Bathurst.


Dubrovnik ?EUR" Croa?>ia

Sursa foto: Captură video Urzeala Tronurilor


Plaza de Espana ?EUR" Spania

Sursa foto: Shutterstock

Plaza de Espana – Spania

Plaza de Espana se regăsește un orașul Sevilla și este o destinație turistică modernă, dar fascinează prin stilurile arhitecturale clasice. Plaza a fost finalizată în anul 1928 și a găzduit Expoziția Mondială din anul 1929.

Cel mai cunoscut film în care a apărut Plaza de Espana este Războiul Stelelor: Atacul Clonelor. Celebra construcție spaniolă a jucat rolul de a ilustra câteva dintre decorurile exterioare ale orașului Theed, capitala planetei imaginară Naboo.

Anakin Skywalker, cel care avea să devină Darth Vader, este adus aici de Padme Amidala, fostă regină a Planetei Naboo și senator în cadrul Senatului Republicii, într-o misiune de a o ține departe pe tânără de tentativele de asasinare intentate de separatiștii galactici. Aici, cei doi se îndrăgostesc și chiar vor fi căsătoriți, în secret, la finele filmului.

Plaza de Espana a mai fost folosit ca platou de filmare și pentru celebrul film Dictatorul al îndrăgitului actor Sacha Baron Cohen, dar și în serialul Kaos, produs de Netflix.


Plaza de Espana ?EUR" Spania

Sursa foto: Captură video Star Wars: Attack of the Clones


Hobbiton - Noua Zeeland?

Sursa foto: Shutterstock

Hobbiton - Noua Zeelandă

Este un loc ce a luat naștere pentru celebra serie de filme Stăpânul Inelelor și a rămas să funcționeze ca o destinația de turism, aici fiind organizate tururi dedicate turiștilor și fanilor poveștii create de J.R.R Tolkien.

Evident, a fost folosit și pentru a trage scene pentru seria Hobbitul.

Platoul de filmare se află la sud-est de orașul Hamilton, care se află la sud de cel mai mare oraș din Noua Zeelandă, Auckland.

Administratorii Hobbiton organizează tot felul de tururi publice și private, dar și evenimente pe tot parcursul anului, inclusiv festivaluri ale berii sau de Crăciun, ori de Ziua Internațională a Hobbiților, care are loc pe 22 septembrie.


Hobbiton - Noua Zeeland?

Sursa foto: Captură video The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring




Citeste si