5 Aprilie 2024

FOTO | Idei de vacanță în apropiere de România: Topul celor mai frumoase orașe pe care le poți vizita în Ungaria. Ce poți vedea în afară de Budapesta



De cele mai multe ori, când vizităm o țară străină pentru prima dată mergem (și pe bună dreptate, poate) în capitală. Însă există o mulțime de țări care ascund adevărate comori când vine vorba de destinații de vacanță care nu se află în capitala statului respectiv. Ungaria nu face excepție, căci pe lângă Budapesta, te așteaptă, de pildă, un lac imens, Balaton (de care cu siguranță ai auzit și care este cel mai mare lac din Europa Centrală și de Est) dar și multe alte destinații perfecte pentru un city-break sau chiar pentru o vacanță în toată regula, potrivit timeout.com.

P?(C)cs

În afară de Budapesta, cel mai frumos oraș pe care îl poți vizita în Ungaria este Pécs, o destinație extrem de apropiată și de regiunea viticolă Villány. Vioi și artistic, Pécs găzduiește Moscheea Pasha Gazi Kassim, construită de otomani, Ruinele Tettye, dar și un cimitir roman din secolul al IV-lea d.Hr. Marii artiști maghiari, post-impresionistul Csontváry și artistul Vasarely, ambii au propriile lor muzee dedicate aici. Însă punctul principal de atracție este Cartierul Cultural Zsolnay, un complex muzeal amplasat în jurul fabricii de ceramică Zsolnay, unde au fost produse plăci pentru acoperișurile emblematice ale principalelor repere din Budapesta.

Sursa foto: Unsplash


Szeged

Szeged este un oraș aflat foarte aproape de granița cu România, la aproape 60 de km de Nădlac, așa că este ușor de ajuns. Seghedin (după denumirea tradusă în română) este străbătut de orașul Tisa (care trece și prin România)

Relația orașului cu calea navigabilă largă nu a fost întotdeauna atât de bună. O inundație din 1879 a măturat cea mai mare parte a orașului, ceea ce a permis ca abia ulterior să fie refăcut și să beneficieze de străzi elegante și vile în stil Art Nouveau. Oriunde vă plimbați, veți vedea turlele gemene ale Bisericii Votiva care se află în Piața Catedralei (Dóm Tér). De asemenea, Muzeul Móra Ferenc (Palatul Cultural), Piața Széchenyi, Sinagoga Noua și Grădina Botanică sunt obiective pe care nu trebuie să le ratezi.

Sursa foto: Pexels


Eger

Cea mai populară „evadare” pe care o poți face, în Ungaria este, fără îndoială, cea din orașul Eger. Ce e musai de vizitat aici: orașul subteran din Eger, Castelul din Eger care încă domină centrul orașului, precum și Grădina Ersekkert. Pe lângă vinul bun pe care îl poți degusta la cramele locale, poți face o vizită și Muzeului Beatles.

Sursa foto: Unsplash


Szentendre

Mulți aleg această fostă colonie de artiști pentru o zi de evadare din Budapesta, parțial pentru că este ușor accesibilă cu barca, bicicleta sau o plimbare de 40 de minute cu trenul de-a lungul Dunării, dar și pentru că sunt o mulțime de străzi pietruite și galerii.

Dar înainte ca artiștii să descopere această enclavă, cu un secol în urmă, Szentendre fusese construit de sârbii care fugiseră să se ascundă de otomani. Bisericile lor ortodoxe, unele cu icoane superbe, pe care le poți vedea și azi și care sunt toate orientate spre est, oferă centrului pitoresc al orașului un spirit balcanic. Totodată, ai o mulțime de terase aici, pe malul râului, iar cel mai popular bar în aer liber este Kacsakő, care este și cel mai fidel moștenirii boeme din Szentendre.

Sursa foto: Unsplash


Lacul Balaton ?(TM)i Si??fok

Lacul Balaton este supranumit „Marea Ungariei”, dat fiind faptul că cei mai mulți maghiari merg aici în vacanța lor de vară. Cele aproximativ 20 de stațiuni turistice care mărginesc Lacul Balaton i-au cucerit și pe români, mai ales cei din Vest care ajung anual să meargă în concediu în aceste destinații și care nu mai aleg litoralul românesc. În general, țărmul de nord este destinat amatorilor de vin, în timp ce sudul este pentru cei care caută distracție și care o și găsesc la Balaton Sound, festivalul de muzică ce are loc în timpul verii.

Cel mai mare oraș al lacului Balaton este Siófok (foto), plin de baruri și cluburi, plus un turn istoric de apă și o roată de unde poți vedea întreaga panoramă.

Sursa foto: Pexels


Miskolc

În epoca socialistă, acest centru industrial a fost cel de-al doilea oraș al Ungariei, fabricile sale de fier inspirând trupe underground, metal și punk. Ceea ce rămâne din această cultură sălbatică a băuturilor este cea mai animată scenă de baruri din Ungaria, ce se întinde de-a lungul străzii principale. La aceasta se adaugă și un imens târg de vechituri, care are loc în prima duminică a fiecărei luni. La aproximativ 30 de minute cu mașina de Miskolc se află și Lillafüred (foto), un orășel care găzduiește un castel, dar și mai multe cascade și pajiști verzi în care te poți relaxa.

Sursa foto: Unsplash


Debrecen

Ultimul, dar cu siguranță nu cel din urmă: Debrecen, un oraș care este foarte aproape de granița cu România și extrem de accesibil pentru turiștii de la noi. Debrecen este al doilea oraș ca mărime al Ungariei, fiind poarta de acces către Parcul Național Hortobágy, o rezervație cunoscută pentru păsările rare și pentru speciile de vite cenușii specifice Ungariei, cândva aproape pe cale de dispariție. Debrecen este și un oraș universitar important, ce a primit investiții considerabile în ultimii ani. Marea Biserica Reformată, care se înalță deasupra cafenelelor cu terase este principala atracție turistică. La aceasta se adaugă și Parcul Naţional Hortobagy, Grădina Zoologică şi Botanică Ady Endre, precum și Parcul acvatic Aquaticum.

Sursa foto: Pixabay




Citeste si