Toamna este anotimpul în care se coc strugurii pentru vin, începe școala și se instalează una dintre cele mai temute boli ale angajaților: depresia post-concediu. Fiindcă nu s-a inventat încă un vaccin care să anihileze dorul de plajele grecești, medicamentul recomandat de noi este un city-break în Budapesta. Am călătorit în capitala Ungariei și m-am întors cu un plan de weekend pentru a vedea cu ce se mândresc (și nu degeaba) vecinii maghiari.

Maghiarii din România reprezintă cea mai numeroasă minoritate etnică din România. La recensământul populației din 2011 au fost înregistrați în România 1.227.623 etnici maghiari, reprezentând 6,1% din populația țării. Am vizitat capitala vecinilor noștri și m-am întors cu recomandări legate de viitoarea ta excursie în Budapesta.

Cum ajungi în Budapesta

Distanţa Bucureşti – Budapesta este de aproximativ 850 km, traducându-se în 10 ore de condus (fără opriri). Dacă vrei să te aventurezi cu trenul, un drum dus-întors pornește de la 75 euro/ 372 lei, pentru clasa 2 și face aproximativ 16 ore, conform CFR.

Cea mai rapidă soluție, dar nu cea mai ieftină, rămâne avionul. Biletele variază între 150-300 euro/ 740-1.400 lei dus-întors.

Bilete de autobuz Budapesta. Sursă imagine: Wall-street.ro

Ca să ajungi de la aeroport în centrul orașului poți apela la autobuz, serviciile de transfer oferite de companiile aeriene sau taxi. Un bilet de autobuz costă 1.500 forinți/ 18 lei și merge până în centrul orașului, iar dacă autobuzul nu te lasă îndeajuns de aproape de hotel, poți să folosești transportul local. Biletele de autobuz și metrou sunt comune, iar o călătorie costă 350 de forinți/4 lei. Călătoria cu autobuzul de la aeroport în centru durează aproximativ 50 de minute, iar dacă ai venit adormit din călătoria cu avionul, drumul până în centru te va trezi datorită infrastructurii care o să-ți trezească dorul de casă.

Dacă te grăbești, poți apela la un taxi. Un Bolt de la aeroport până în centru costă aproximativ 9.200 de forinți/100 de lei.

Poduri, castele și priveliști: de unde vezi Budapesta cel mai bine

Budapesta este un oraș divizat de fluviul Dunărea, care împarte capitala în două regiuni: Buda și Pesta. Începând din 1849, Buda și Pesta au fost unite printr-un pod, iar în prezent, un total de opt poduri leagă Buda de Pesta.

Omniprezent în topuri când vine vorba de atracții turistice în capitala Ungariei este Bastionul Pescarilor. Unul dintre motivele principale prin care și-a căpătat popularitate este priveliștea pe care o oferă spre oraș. În fața Bastionului se află Biserica Mátyás, construită acum de mai bine 1.000 de ani de regele Ștefan cel Sfânt. Biletul de intrare în biserică este de 2.000 de forinți/ 23 de lei, iar urcarea în turnul Bastionului 2.200 de forinți/ 26 de lei.

Bastionul Pescarilor. Sursă imagine: Wall-street.ro

Dacă vrei să te întorci din vacanța ta și cu noi cunoștințe despre cultura vecinilor noștri, poți continua plimbarea până la Castelul Buda. Monumentul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și conține Galeria Națională Maghiară, Muzeul Castelului și Biblioteca Națională Széchenyi.

Toate scările urcate și picturile admirate pot duce rapid la epuizarea caloriilor. Din fericire, lângă Bastionul Pescarilor se află cofetăria Ruszwurm, un fel de Cofetăria Capșa a Budapestei, veche de 200 de ani, dar cu prăjituri proaspete.

Cum a schimbat inflația Gulașul

Prețuri restaurant Budapesta. Sursă imagine: Wall-street.ro

Poți spune că ai fost în Budapesta fără să mănânci gulaș? Probabil că mulți localnici ar fi oripilați dacă ai pleca din orașul de pe Dunăre fără să încerci acest preparat. Prețurile pentru acest un gulaș variază în funcție de locul în care alegi să te bucuri de el. La restaurantele din centrul orașului o porție costă în jur de 2.500-3.800 de forinți/ 30-44 lei. Conform recenziilor Tripadvisor, în 2019, o porție de gulaș costa aproximativ 1.650 de forinți/ 20 de lei.

Pe străzile Budapestei se găsește și celebrul local New York Cafe, locație care deține titlul de cea mai frumoasă cafenea din lume. Prețurile, deloc neglijente, sunt afișate în euro, și a devenit un lucru obișnuit ca lumea să stea la coadă ca să prindă o masă. Dacă vrei să te lauzi că ai fost aici, New York Cafe pune la dispoziție cărți poștale ilustrate cu fotografia localului.

Dacă vrei să vizitezi cât mai multe obiective și nu ai neapărat nevoie de o masă pentru a mânca, o soluție rapidă este să te oprești la Street Food Karavan. Aici un kurtos costă 2.400 forinți/ 28 lei.

New York Cafe. Sursă imagine: Wall-street.ro

Dunărea, marea Dâmboviță a ungurilor

Malurile Dunării sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Există diferite croaziere pe Dunăre, dar o poți admira și de pe uscat. Pantofii de pe malul Dunării este un memorial pe care îl poți vedea în proximitatea fluviului. Acesta este un memorialul celor 3.500 de persoane ucise de fasciști în Budapesta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Obiectivul turistic este format din 60 de perechi de pantofi din fontă. Victimele au fost obligate să se descalțe înainte de a fi împușcate.

Dacă nu te mulțumește privitul Dunării de pe mal, poți să vizitezi cel mai impresionant spațiu verde al Budapestei, Insula Margareta. Aceasta are 2,5 km de parc liniștit și este legată de Buda și Pesta prin poduri la ambele capete.

Priveliște Budapesta. Sursă imagine: Wall-street.ro

Cartierul Evreiesc, un fel de Centru Vechi, dar mai bun

Fiecare capitală are un Centrul Vechi al lui, al Budapestei e Cartierul Evreiesc, dar cu mai mult bun gust decât cel al Capitalei noastre. Aici o să poți bea o bere sau shoturi de Unicum în puburile nonconformiste cu pereți plini de graffitiuri și stickere. În capitala de pe Dunăre, pub-urile ruină sunt o atracție pentru turiștii care s-au săturat de fundaluri pretențioase și canapele de piele.

Unul dintre cele mai populare pub-uri din Budapesta este Szimpla Kert, o casă întreagă formată din camere cu propriile lor petreceri. Aici te vei întâlni cu turiști, hipsteri ca în Control, dar și cu prețuri asemănătoare. O bere costă aproximativ 1.300 fotinti/ 15 lei, iar un Gin aproape 2.000 de forinți/ 24 lei.

Szimpla Kert. Sursă imagine: Wall-street.ro

Paprika, un Dracula al românilor

Trebuie să le aduci un suvenir colegilor care au rămas în weekend în București? Paprika este pentru unguri ce este Dracula pentru români: un marketing dus apoape la extrem. Fie că vrei să o bagi în frigider sau o pui pe el, o găsești în toate formele și în toate magazinele de suveniruri.

Sursă imagine: Wall-street.ro

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri