Suntem în plin sezon al Târgurilor de Crăciun, unde ne place să mergem cu familia, cu prietenii și să savurăm un vin fiert sau o ciocolată caldă. Mirosul mirodeniilor, al hotdogilor și al hamburgerilor îi atrag instant pe cei veniți la un Târg de Crăciun, imediat de cum pășesc. Prețurile, însă, le dau bătăi de cap. De la Budapesta și până în Edinburgh sau Liverpool, târgurile și piețele volante de Crăciun au devenit extraordinar de scumpe.

Porția de gulaș din Budapesta a ajuns la 12 euro

Un sondaj realizat anul acesta indică Târgul de Crăciun din Budapesta ca fiind cel mai bun din 2023. Entuziasmul oamenilor a scăzut, însă, când au văzut că un hot-dog costă 21 de euro, o porție de gulaș 12 euro, iar o varză umplută costă nici mai mult, nici mai puțin de 17 euro. Mulți localnici au ajuns să se bucure doar cu „privire” în condițiile în care salariul mediu nu depășește 830 de euro în Ungaria, scrie Euronews.

„Acest târg nu este conceput pentru portofelele maghiarilor”, spune o vizitatoare care a venit din Pecs, un oraș din sudul Ungariei.

Ungaria nu este singura țară care se confruntă cu șocuri festive ale prețurilor, deoarece inflația alimentară continuă să scadă, ajungând la un maxim de aproape 20% în UE la începutul acestui an.

Un hamburger e 14 euro la Edinburgh

Ungaria nu este singura țară în care oamenii se confruntă cu „șocuri festive” ale prețurilor. Piețele de Crăciun din Marea Britanie i-au speriat pe britanici, dar și pe turiștii aflați în vizită în Regatul Unit.

Cu străzi pietruite luminate și pline de decoruri ca din povești, capitala Scoției promite o evadare magică în prag de sărbători. Frumos până aici, dar prețurile ajung să fie ceva de speriat sau chiar catalogate ca fiind „scandaloase” de mulți vizitatori. Concret, la Târgul de Crăciun din Edinburgh, un hamburger a ajuns să coste 12 lire sterline (adică 14 euro), iar vinul fiert cost aproape 7 lire sterline, echivalentul a 8 euro. Pentru atracții suplimentare, cum ar fi datul în rotată, vizitatorii cor trebui să scoată din buzunare 10 lire sterline (11,60 euro).

„Piața de Crăciun din Edinburgh a ajuns să fie numită `Iadul pe pământ`. Recenziile îi îndeamnă pe oameni să stea acasă și să nu se mai deranjeze cu deplasarea până acolo. Prețurile sunt scandaloase...12 lire un hamburger? Tarabele alea te jefuiesc exact ca supermarketurile”, a scris pe platforma X o vizitatoare.

Cum arată prețurile din Anglia. Londra conduce detașat în topul scumpirilor

În Anglia, lucrurile nu stau cu mult mai bine. De obicei orașul din nord-estul regiunii, York, se mândrește cu festivități la o fracțiune din prețurile Londrei. Dar anul acesta, un burger cu chipsuri au ajuns să coste și 12 lire sterline (14 euro), în timp ce vinul fiert este puțin mai rezonabil - 5 lire sterline (5,80 euro).

Târgul de Crăciun din York este aproape la egalitate cu faimosul Winter Wonderland din Londra, unde vinul fiert vă va costa 5,70 lire sterline (6,60 euro), burgerii costă până la 14 lire sterline (16,20 euro), iar hotdogii costă 8,50 lire sterline (aproape 10 euro). La ora de vârf, o plimbare pe roata gigantică costă 11 lire sterline (12,80 euro).

În nord-vest, prețurile de la Târgul de Crăciun din Liverpool i-au făcut, de asemenea pe oameni să ridice din sprâncene. Ziarul local Liverpool Echo a postat prețurile pe Facebook: 6,50 lire sterline (7,50 euro) un vin fiert și 8 lire sterline (9,30 euro) bratwurst (un tip de cârnat nemțesc, din carne de porc sau vită).

„Ar trebui să iei un credit ipotecar pentru a cumpăra oricare dintre aceste articole”, a scris un om în comentarii.

Unii au adăugat că de vină sunt organizatorii, nu deținătorii de tarabe, susținând că o cabină de dimensiuni medii dintr-o piațetă de Crăciun costă 10.000 de lire sterline (11.600 de euro).

Nemții suferă și ei din cauza prețurilor mari de Crăciun

Germania, locul de naștere al piețelor de Crăciun, nu a fost ferită de creșterile de prețuri. Deși tradiția festivă este aproape sacră și extrem de importantă pentru cetățeni, dar asta nu i-a oprit pe oameni de efectele inflației. O persoană a postat o imagine pe rețelele sociale cu un bratwurst în valoare de 6 euro de la Piața de Crăciun din Frankfurt, spunând că „prețurile au crescut simțitor anul acesta”.

În Berlin, unii deținători de tarabe au ales să renunțe la a mai fi prezenți în piețe în acest an, deoarece marjele lor de profit sunt mici. Radiodifuzorul local RBB a transmis că prețul inițial pentru un bratwurst este în prezent de aproximativ 2,70 de euro, ceea ce face imposibilă vânzarea sa la un preț de 3,5 euro, așa cum se obișnuia în urmă cu un deceniu.

La Piața de Crăciun din Spandau că prețurile sunt cu aproximativ un euro mai mari decât anul trecut. Mulți s-au plâns că este extrem de scump totul și că oamenii nu prea mai sunt dispuși să mai dea pe un bratwurst mai mult de 4 euro.

O creștere similară a fost observată la Piața de Crăciun de la Strasbourg, în Franța, potrivit radiodifuzorului BFM TV. Și aici, creșterile de preț au fost puse pe seama taxelor exorbitante percepute de organizatori.

Cu toate acestea, cele mai mari târguri de Crăciun din Europa au intrare liberă. Dacă ne uităm să vedem ce se întâmplă peste Ocean, în Seattle, de pildă, doar prețul pentru intrare costă cel puțin 18 euro (20 de dolari).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri