SRL sau Societate cu Răspundere Limitată este o formă de organizare a unei firme în care răspunderea fiecărui asociat este limitată la valoarea contribuțiilor pe care le-a adus la capitalul social al firmei. Acesta este cel mai popular tip de societate comercială din România, datorită flexibilității și siguranței pe care o oferă. Prin înființarea unui SRL, antreprenorii au posibilitatea de a-și desfășura activitatea într-o manieră organizată și protejată de lege.

Orice persoană, fizică sau juridică, indiferent de naționalitate sau rezidență, poate înființa un SRL în România. În plus, nu există un număr maxim de asociați, însă este nevoie de cel puțin un asociat pentru înființarea unui SRL. Astfel, această formă de organizare este accesibilă și pentru antreprenorii individuali sau pentru grupurile de antreprenori care doresc să își dezvolte afacerile în România. Iată care sunt documentele necesare pentru înființarea unui SRL și prețul fiecăruia!

1. Costurile asociate cu alegerea unui nume pentru înființarea unui SRL

În procesul de înființare SRL, trebuie să știi că pentru a rezerva numele companiei nu se percepe nicio taxă. Totuși, dacă numele ales este disponibil, acesta trebuie rezervat online pe site-ul RECOM sau la ghișeu, pentru a fi sigur că nimeni altcineva nu îl va utiliza în perioada în care pregătești restul documentației pentru înființarea SRL-ului. Atunci când treci prin acest pas, trebuie să ai pregătite 3 variante de nume.

2. Dovada sediului social

Este necesar să ai un document care să ateste locația unde societatea își va desfășura activitatea. Acest document poate fi un contract de închiriere sau un titlu de proprietate al spațiului în care va funcționa societatea. Prin urmare, actul în sine nu aduce un cost extra. Contractul de închiriere sau titlul de proprietate este necesar pentru a dovedi dreptul de folosință al spațiului în care se va desfășura activitatea societății.

3. Actul constitutiv

Acesta este un document legal care conține principalele informații referitoare la societate, cum ar fi denumirea, sediul social, obiectul de activitate, capitalul social, numărul de asociați etc. Prețul pentru redactarea acestuia poate oscila între 400 și 500 de lei. Totuși, în acest tarif nu sunt incluse și posibilele cheltuieli de la notariat.

4. Declarații și specimen de semnătură

Declarațiile pe propria răspundere ale asociaților, cu privire la respectarea tuturor condițiilor legale pentru asumarea responsabilităților. Aceste declarații trebuie să conțină informații despre identitatea asociaților, calitatea lor de cetățeni români sau străini, precum și asumarea responsabilității pentru veridicitatea informațiilor prezentate. La acestea se adaugă și legalizarea unui specimen de semnătură. Împreună, costul poate ajunge la 100 de lei.

5. Capitalul social

Pentru înființarea unui SRL, va trebui să aloci un capital social minim. În România, capitalul social minim este de 1 leu (conform modificărilor legale din 2020), însă acesta poate fi majorat în funcție de nevoile și obiectivele afacerii tale.

6. Înregistrare la Registrul Comerțului

Pentru a înființa un SRL, va trebui să plătești diverse taxe la Registrul Comerțului. Acestea includ taxa de înregistrare a societății, taxa pentru verificarea disponibilității denumirii societății și taxa pentru publicarea anunțului de înființare în Monitorul Oficial. Suma totală a acestor taxe este de 150 de lei.

7. Costurile pentru serviciile profesionale

În funcție de complexitatea procesului de înființare, poate fi necesară angajarea unui avocat sau a unui consultant specializat în dreptul afacerilor. Aceste costuri variază în funcție de tarifele profesionale ale persoanei angajate și de complexitatea procesului de înființare.
Înființarea unui SRL în România implică o serie de costuri, atât directe, cât și nedorite, legate de documentație și înregistrarea la Registrul Comerțului. Deși costurile pot varia, este esențial să fii bine informat și pregătit.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri