Statele Unite au impus de la 1 august restricţii în cadrul Programului Visa Waiver pentru toţi deţinătorii de paşapoarte ungare.

Ambasada americană la Budapesta a comunicat că perioada de valabilitate oferită cetăţenilor Ungariei în cadrul sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) scade de la doi ani la un an şi va fi permisă câte o singură intrare în SUA.

Reprezentanţa diplomatică a menţionat că Ungaria a acordat cetăţenia între 2011 şi 2020 etnicilor maghiari din ţările vecine "fără a exista măsuri adecvate de securitate pentru verificarea identităţii acestora".

Au devenit astfel cetăţeni ai ţării peste un milion de maghiari, dintr-un calcul politic al premierului Viktor Orban, care a obţinut astfel voturi în plus la alegerile ulterioare, notează Reuters.

În contextul noilor prevederi în cadrul programului Visa Waiver, Reuters observă că relaţiile între Washington şi Budapesta au fost afectate recent de întârzierea votului în parlamentul ungar pentru aderarea Suediei la NATO. Chiar luni, partidul de guvernământ FIDESZ a boicotat o sesiune parlamentară convocată de opoziţie pentru ratificarea extinderii alianţei, care în cele din urmă nu a mai fost supusă la vot.

Un alt motiv de dezacord este restricţionarea de către guvernul naţionalist a drepturilor minorităţilor sexuale - lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali etc.

Reuters reaminteşte că SUA au interzis în 2014 accesul a şase cetăţeni ungari, ca un avertisment pentru guvernul anterior, condus tot de Orban, în vederea renunţării la unele politici ungare care ameninţau valorile democratice.

Un oficial guvernamental american de rang înalt a declarat agenţiei citate - care nu îi dezvăluie numele - că modificările anunţate marţi nu se aplică celorlalte 39 de ţări participante la Programul Visa Waiver, ci sunt "specifice Ungariei". "Există o problemă de sistem, şi anume că au fost emise sute de mii de paşapoarte între 2011 şi 2020 fără a exista cerinţe de verificare a identităţii".

Întrebat dacă măsura este legată de alte probleme care au creat fricţiuni între guverne, oficialul a răspuns că "Statele Unite urmăresc îndeaproape deciziile Ungariei", însă decizia nu trebuie interpretată ca un mesaj despre alte subiecte.

El a susţinut că vulnerabilităţile de securitate ale Ungariei fuseseră identificate cu mult timp înaintea invaziei ruse în Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock / Alessia Pierdomenico

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri