11 Aprilie 2008

Estimare: 20.000 de turisti moldoveni in Romania, in 2008

Numarul turistilor moldoveni care vin in Romania ar putea creste cu circa 20-30 % in 2008, ajungand la aproximativ 20.000 de persoane, potrivit reprezentantilor targului de turism de la Chisinau „Tourism.Leisure.Hotels.2008”.

„Schimbul de turisti dintre Republica Moldova si Romania a crescut in 2007 fata de 2006 chiar daca au fost probleme cu obtinerea vizelor. In 2007, circa 15.700 de moldoveni au vizitat Romania, Romania ocupand locul trei in functie de numarul turistilor plecati dupa Turcia si Ucraina”, a declarat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, Nicolae Platon.

Potrivit acestuia, 96.500 de persoane au practicat in 2007 turism international, numar in crestere cu aproape 10.000 de persoane fata de anul precedent. Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova estimeaza ca numarul acestora va depasi 100.000 in acest an.

Conform datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, incasarile totale din activitatea de turism inregistrate in 2007 au fost de 412 milioane lei moldovenesti iar profitul inregistrat a fost de aproximativ 40 milioane lei moldovenesti.

„Cred ca numarul moldovenilor care vor vizita Romania in 2008 va creste cu circa 20-30% in 2008 ca urmare a maririi numarului de ghisee ale Consulatului Roman care acorda vize. Litoralul romanesc va fi un punct de atractie important in acest an mai ales ca Bulgaria a decis sa majoreze taxa de viza de la 25 de dolari la 55 de dolari, in timp ce Romania acorda vizele gratuit”, a declarat seful Biroului de Promovare si Informare Turistica al Romaniei in Republica Moldova, Mariana Iuga.

Potrivit reprezentantilor targului de turism de la Chisinau cele mai cautate regiuni din Romania de catre moldoveni sunt Valea Prahovei, zona Bran-Moeciu, statiunile baleno-climaterice si litoralul. In ceea ce priveste preferintele romanilor care viziteaza Republica Moldova acestea sunt Orheiul Vechi, cramele, Chisinaul si mediul rural.

„Schimbul de turisti dintre cele doua state arata cam asa: la un turist roman care vine in Moldova pleaca in Romania alte cinci persoane. Marea majoritate a romanilor vin in Moldova pentru afaceri si viziteaza Oreheiul Vechi, cramele si fac evident turul Chisinaului”, a mai precizat presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Moldova, Nicolae Platon.

Ministrul Culturii si Turismului al Republicii Moldova, ArturCozma, a declarat ca pentru dezvoltarea turismului in tara sa este necesara imbunatatirea infrastructurii.

„Nu posedam infrastructura necesara pentru promovarea turismului la nivel inalt, dar avem alte calitati cum ar fi locurile frumoase, zonele rurale nepoluate si virgine si in primul rand ospitalitatea oamenilor pentru ca noi am trait de-a lungul anilor cu multe popoare. De asemenea, un pas pentru dezvoltarea turismului este reducerea preturilor de catre agentii economici.

Ministerul nu are parghii care sa impuna astfel de masuri insa putem facilita aceste reduceri prin legislatie cu sustinerea Parlamentului si a Guvernului”, a spus ministrul Culturii si Turismului al Republicii Moldova.

Potrivit reprezentantului agentiei Bibi Touring, Adrian Voican, preturile pentru litoralul romanesc in 2008 pot porni de la 100 de lei pentru un sejur de cinci zile si se pot ridica la 200 de euro pe seara.

„Speram sa atragem multi turisti pe litoralul romanesc. La ora actuala, litoralul este cel mai dezvoltat in functie de locurile de cazare, iar acest fapt poate fi un avantaj in atragerea de turisti moldoveni, mai ales ca anul acesta va fi mai scump pentru ei sa mearga in Bulgaria. Daca e sa fim extremisti, putem sa gasim sejururi de cinci zile pe litoral cu 100 de lei la locatii de o stea. De asemenea, putem sa gasim camere la 100-200 de euro pe seara, all-inclusive, cu acces la centre sportive, spa, piscina, servicii diverse”, a spus Adrian Voican.

„Tourism.Leisure.Hotels.2008” este cea de-a XIII- a editie a targului de la Chisinau. Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii si Turismului al Republicii Moldova si se desfasoara in perioada 9-12 aprilie. La aceasta editie participa 160 de agenti economici din noua state, printre care Romania, Republica Moldova, Indonezia, Turcia, Ucraina si Grecia.



Citeste si