20 Februarie 2009

Investitie de 45 mil. euro: Blue Air a concesionat aeroportul din Bacau



Compania low-cost Blue Air va investi 45 milioane de euro in Aeroportul International
George Enescu din Bacau, dupa ce a castigat contractul de concesiune pentru cel mai mare aeroport din Moldova.

Actionarii operatorului aerian estimeaza ca isi vor amortiza investitia in urmatorii 25 de ani. “Mizam pe faptul ca in intervalul anilor 2013-2015 aeroportul din Bacau va inregistra anual un trafic de 1-1,5 milioane de pasageri“, a declarat directorul general al companiei, Gheorghe Racaru.

El mai pune ca odata cu semnarea acestui contract, aeroportul international George Enescu Bacau va fi cea de-a doua baza de operare pentru cursele Blue Air.

Contractul de concesiune ce va intra in vigoare pe 19 iuliea fost semnat pe 19 ianuarie 2009 si se va desfasura pe o perioada de 34 de ani de la data intrarii in vigoare, aceasta data fiind stabilita in maxim 180 de zile de la indeplinirea unor obligatii preliminare de catre partile semnatare.

Conform noului contract de concesiune, Blue Air va percepe companiilor concurente o anumita taxa pentru a opera pe aeroportul din Bacau.

Blue Air a transportat in luna ianuarie 75.000 de calatori, mai mult cu 8.000 fata de aceeasi perioada a anului trecut si anticipeaza un total de 1.500.000 de clienti pentru 2009.

Potrivit directorului general al Blue Air, deoarece este o situatie de criza se va opera de pe aeroportul Bacau doar pe destinatiile Italia, pentru ca este un drum scurt si este necesara o contitate de petrol mai mica. De asemenea, Racaru a subliniat ca firma contructoare ar putea fi Romstrade, deoarece face parte din grupul de firme in care este inclusa si compania Blue Air.

Directorul aeroportului Bacau, Radu Bondar, a declarat ca "vom demola pista complet si o vom reface, iar in perioada lucrarilor nu va fi inchisa mai mult de trei zile consecutiv". "Contractul de concesiune prevede si plata din parte Blue Air a unei redevente de 400.000-500.000 de euro pe an, iar suma totala va fi platita in 34 de ani", a mai mentionat Racaru.

In urma concesionarii aeroportului Bacau, o parte din obligatiile Blue Air sunt realizarea pistei de decolare-aterizare, extinderea platformelor in vederea asigurarii spatiilor de parcare si operare la sol a aeronavelor, realizarea unui nou terminal, precum si asigurarea sistemului de operare pentru bagaje la plecari si sosiri, realizarea unei cai de rurale noi, realizarea drumurilor de acces si altele.

De pe aeroportul "George Enescu" Bacau opereaza in prezent trei companii aeriene, Tarom, Carpater si Blue Air.

Blue Air opereaza in orarul de iarna, 26 octombrie 2008 - 28 martie 2009 cu plecare din Bacau catre Roma si Torino. Pentru orarul de vara, 29 martie - 24 octombrie anul acesta, Blue Air isi va mentine cele doua destinatii pe care le opereaza in prezent, la care se vor adauga alte doua noi curse, respectiv Bologna si Milano.

Flota companiei Blue Air este constituita in prezent din sapte aeronave Boeing 737: trei aeronave seria 737 – 300, doua aeronave seria 737 – 400 si doua aeronave 737 – 800 Next Generation (avand o capacitate de 189 de locuri).

In ceea ce priveste indicatorii economici, Blue Air a inregistrat o cifra de afaceri de peste 95 de milioane de euro in 2008 si estimeaza 150 de milioane euro pentru 2009.



Citeste si