9 Decembrie 2005

Profituri mari pentru investitorii din turism

Cu aproape o luna înaintea Sarbatorilor de iarna, investitorii din turism au vandut aproape toate pachetele turistice. Cele mai cerute, dar si cele mai scumpe destinatii de la noi sunt Valea Prahovei si Poiana Brasov.

O contra-oferta foarte serioasa sunt însa destinatiile din strainatate, multe cu nume sonore, care, în unele cazuri, sunt mai ieftine decat destinatiile autohtone. Patronatele din turismul romanesc spun ca anul acesta s-au vandut bine tocmai cele mai scumpe destinatii. În cazul statiunilor de munte, e vorba de Valea Prahovei si, mai ales, Poiana Brasov. Cele doua destinatii sunt preferate de romanii cu venituri medii si mari, dar si de strainii care lucreaza în Romania si nu se vor duce de sarbatori în tarile lor.

La Sinaia, un sejur de Craciun, cu pensiune completa costa între 3 si 8 milioane de lei, în functie de oferta si calitatea hotelului. Ceva mai scumpa este Poiana Brasov, unde tarifele de Craciun încep de la 5 milioane de lei si pot ajunge pana la 8 milioane. Ceva mai ieftin este Predealul, unde un pachet de Craciun poate costa si 2 milioane si jumatate de lei. Tocmai din acest motiv, aproape nici un hotel sau pensiune din zona nu mai are locuri libere. Chiar si asa, exista multe oferte mai ieftine în strainatate.

Trei zile la Viena, în perioada Craciunului, la un hotel de trei stele, costa mai putin de 8 milioane de lei. La Praga, 4 zile în aceiasi perioada, transport cu avionul, masa festiva si un tur al obiectivelor turistice costa 500 de euro de persoana. O alta varianta pentru cei care doresc un sejur ceva mai ieftin de sarbatori, în zonele montane din Romania - micile pensiuni. În acest caz, preturile variaza între 400.000 si un milion de lei pe zi de persoana. În schimb, pentru sarbatori, si la pensiuni preturile trec de 10 milioane de lei, pentru un pachet cu 3-5 zile de cazare si masa festiva. Preturile cresc însa foarte mult cand e vorba de petrecerea Revelionului. La un hotel de cinci stele, un astfel de pachet, cu cinci zile de cazare pachet de Reveloin cu cinci nopti de cazare, demipesniune si cina festiva de Anul Nou costa în jur de 30 de milioane de lei de persoana.

Din acest motiv, multi romani prefera strainatatea, fie ca e vorba de destinatii europene sau ceva mai exotice. O saptamana de Revelion la Praga, de exemplu, costa în jur de 350 de euro, în timp ce un circuit Roma Paris de 12 zile nu depaseste 600 de euro. Cei cu dare de mana prefera destinatii exotice, precum Insulele Mauritius, Dubai sau Thailanda.



Citeste si