Programele malware de tip financiar care vizeaza Bitcoin au devenit extrem de populare in 2013. Numarul de atacuri care au ca tinta moneda criptata a crescut de peste 2,5 ori si au fost contabilizate 8,3 milioane de incidente, potrivit studiului „Amenintarile financiare in 2013” realizat de Kaspersky Lab.

Moneda virtuala Bitcoin a fost creata special pentru a face posibile platile online anonime si a devenit extrem de populara in ultimii ani. La inceputul anului 2013, cursul de schimb pentru Bitcoin era de 13,6 $. In luna decembrie, cursul ajungea deja la un nivel record, depasind 1,200 $. Pe parcursul anului au avut loc mai multe scaderi, dar incepand cu luna aprilie 2013, pretul unei singure monede virtuale nu a scazut sub 80 dolari. Acest lucru a atras, in mod inevitabil, atentia infractorilor. In plus, Bitcoin este adesea o prada usoara pentru infractorii cibernetici: in cazul in care utilizatorii fac stocuri de Bitcoin pe computerele lor intr-o forma necriptata, atacatorii trebuie doar sa fure fisierul-portofel pentru a obtine informatii cu privire la „monedele" stocate si pentru a accesa contul victimei.

Pentru cercetarea Kaspersky Lab au fost selectate mai mult de 30 de mostre de malware financiar. Noua dintre acestea erau programe concepute pentru a fura moneda criptata. Cele noua au reprezentat 29% din numarul total de atacuri cibernetice financiare lansate folosind aplicatii malware.

Instrumentele folosite de infractorii cibernetici pentru a fura Bitcoin pot fi impartite in doua categorii. Prima categorie include programe create pentru a fura fisierele-portofel. Aplicatiile din cea de-a doua categorie sunt proiectate pentru a instala programe pentru generarea de Bitcoin („mining"), pe un computer infectat. Hotii de portofele Bitcoin au efectuat de doua ori mai multe atacuri in 2013, insa instrumentele pentru „mining" s-au dezvoltat mai rapid.

„In 2013, valoarea monedei Bitcoin a crescut de mai mult de 85 de ori, si, desigur, acest lucru a atras atentia infractorilor cibernetici,” a comentat Sergey Lozhkin, senior security researcher in cadrul Kaspersky Lab. „Pana la sfarsitul anului, numarul de utilizatori atacati de programe malware care vizeaza Bitcoin se apropie tot mai mult de numarul celor care se confrunta cu amenintari cibernetice financiare conventionale. Cei care detin Bitcoin ar trebui sa fie deosebit de atenti, pentru ca este aproape imposibil sa recupereze vreun ban furat. Acesta este riscul inerent folosirii unei monede criptate ca Bitcoin, care circula fara niciun control guvernamental," a explicat Serghei Lozhkin.

Radu Georgescu, antreprenor si investitor roman, considera ca Bitcoin va fi "the next big thing" - citeste aici de ce.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri