Piata de eCommerce autohtona va evolua anul acesta pana la 3,5 miliarde de euro, de la 2,8 miliarde de euro in 2017. Anul precedent, piata eCommerce a evoluat cel mai rapid de pe intreg continentul, puncteaza Elena Gheorghe, business development manager la procesatorul de plati PayU. "Ramanem codasii Europei din punct de vedere al penetrarii online-ului fata de offline, insa evoluam rapid", puncteaza Elena.

Cresterea se leaga cu ultimii doi ani de fapt, care au avut ca factor generator scaderea costului perceptu pentru procesarea cardului, explica Elena Gheorghe. Home & Deco, Fashion evolueaza foarte rapid, lideri ramanand insa IT&C-ul, dar si biletele achizitionate online/pachetele turistice.

In zona de eCommerce din pacate legislatia nu mai este actualizata de cel putin zece ani, asa ca sunt multe de lucrat. "Asteptarile tuturor jucatorilor sunt macar sa actualizam legislatia cu ceea ce se intampla in piata. ASE a avut o initiativa buna - a intermediat o intalnire intre reprezentantii statului, ai comerciantilor, bancilor si procesatorilor online pentru a discuta despre situatia actuala, despre ce consideram ca ar trebui sa se intample la nivel legislativ pe zona de eCommerce", spune Elena.

Desi inca nu s-a intamplat nimic concret, oficialul PayU spune ca este optimista, vazand din toate partile o dorinta de a lucra pe legislatia din domeniul eCommerce. "Daca as avea puterea de a propune o lege ar fi cea a retururilor. Desi este reglementata, nu este destul de specifica din punct de vedere al drepturilor si obligatiilor celor doua parti implicate. Eu vad aceasta parte ca o piedica pentru dezvoltarea online-ului", considera Elena.

Cum vor influenta deciziile contestate ale Guvernului preturile si in online, dupa ce in offline acestea au crescut simtitor in ultimul an? Ce sa ne asteptam de la GDPR, ce rol vor avea criptomonedele si tehnologia blockchain in eCommerce, dar si ce alte legi ar trebui modificate in zona de comert online, urmareste in materialul video.

Vino la ecomTEAM 2018, pe 28-29 martie, pentru a fi la curent cu cele mai noi modificari legislative si strategice in piata de eCommerce. Invitati internationali si lideri din piata locala se vor intalni la ceea ce a devenit cunoscut ca "teambuilding-ul eCommerce-ului".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri