Dante International, companie care detine eMAG si implicit eMAG Marketplace, este cercetata din 2017 de Consiliul Concurentei privind un posibil abuz de pozitie dominanta in piata, subiect acoperit de wall-street.ro la acea data. Interesant este ca, la doi ani distanta, Consiliul Concurentei (CC) a trimis tuturor marketplacerilor un chestionar cel putin ciudat, cu intrebari care nu par a avea NICIO RELEVANTA in contextul investigatiei.

Astfel, cei care vand prin Marketplace-ul eMAG “s-au trezit” cu o somatie venita din partea CC, in care sunt instiintati ca institutia “are in desfasurare investigația privind posibila incalcare de catre Dante International S.A., detinatorul platformei online eMAG Marketplace, a prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si a prevederilor art. 102 din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

In baza prevederilor art. 34 din lege, va solicitam ca, pana la data de 17.06.2019, sa raspundeti la solicitarea de informații a Consiliului Concurenței prin completarea chestionarului atasat prezentului email, cu datele si informatiile corespunzatoare si sa-l transmiteti la adresa de e-mail chestionar.marketplace@consiliulconcurentei.ro”.

Totodata, marketplacerilor le este adus la cunostinta faptul ca “furnizarea de informatii inexacte, incomplete sau care induc in eroare ori de documente incomplete sau nefurnizarea informatiilor si documentelor solicitate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 0,1% la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii”.

Pana aici, nimic anormal, exceptand, poate, faptul ca aceasta investigatie este taraganata deja de doi ani de zile, insa vorbim de Romania deci este de asteptat.

Intrebari care par a fi facute de eMAG, nu de Consiliul Concurentei!

Atunci cand te trezesti in inbox cu un mail in care ti se cer informatii despre un partener de afaceri, pentru a ajuta la solutionarea unei anchete privind abuzul de putere dominanta, te-ai astepta ca intrebarile sa aiba macar cea mai mica legatura cu aceasta situatie.

In realitate insa, multe dintre intrebari par a fi puse mai degraba de eMAG Marketplace sau de un auditor al companiei tale, decat de Consiliul Concurentei.

Astfel, vom cita cateva dintre ele:

Citeste si:
Reduceri pentru zile ploioase: gadgeturi care sa te tina in casa
Reduceri pentru zile...
  • Ce propuneri de imbunatatire a functionarii platformei EMAG ati avea? Precizati.
  • Ati intampinat/intampinati probleme in relatia cu platforma EMAG?
  • In situatia in care ati decide/ati fi nevoit sa va retrageti de pe platforma EMAG, care ar fi optiunile pentru derularea in continuare a activitatii dvs. ?
  • Precizati ce canale de vanzare cu amanuntul ati utilizat inainte de aparitia marketplace-ului EMAG:
  • In situatia in care EMAG ar decide sa majoreze comisioanele percepute pentru utilizarea platformei Emag, cu procente cuprinse intre 5% - 10%, mentionati care ar fi pozitia adoptata de societatea dvs.:
  • In viitorul apropiat (1-2 ani) intentionati sa listati produse pe o platforma in afara Romaniei?

Pe langa aceste intrebari, mai sunt unele in care Consiliul Concurentei cere fiecarui magazin in parte sa dea detalii privind business-ul propriu – cum vinde, cum primeste retururile sau chiar ce cifra de afaceri a inregistrat in perioada 2015-2018.

WALL-STREET.ro a vorbit cu unul dintre marketplacerii vizati, care s-a aratat cel putin contrariat de acest chestionar. „Cate intrebari despre abuzuri sunt acolo!? Doar una singura - daca m-au fortat sa aleg un termen de retur. Iar intrebarea cum as imbunatati functionarea platformei eMAG pare ca a venit din partea Dante, in niciun caz din partea Consiliului Concurentei”.

Pe platforma Avocatnet.ro o alta persoana s-a aratat contrariata: „Dorim sa stim daca suntem obligati cu adevarat sa oferim aceste informatii care sunt sensibile si chestionarul pare mai mult un survey pentru eMAG”, scrie cineva.

Pozitia eMAG din 2017

eMAG sublinia in 2017, cand a fost anuntata ancheta din partea Consiliului Concurentei, ca „Colaboram cu autoritatea de concurenta si punem la dispozitie toate informatiile necesare pentru clarificarea specificului activitatii de comert online prin platforma marketplace. Platforma reprezinta o optiune suplimentara pentru comerciantii care vor sa acceseze un nou canal de vanzare. Acestia pot fi comercianti online sau magazine traditionale care vand deja prin canale proprii sau alte platforme de tip marketplace. Pe platforma, comerciantii isi stabilesc singuri politicile comerciale. Investim constant in tehnologia platformei marketplace in beneficiul clientilor, care astfel au acces la o diversitate mare de produse”. Citeste mai multe aici.

Citeste si:
ALERTA: PSD-ALDE vrea sa politizeze si Consiliul Concurentei
ALERTA: PSD-ALDE vrea sa...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea eCommerce »Citeste si
Majorarea preturilor la carburanti, afisata simultan la benzinarii