Festivalul se deschide vineri, 24 octombrie, ora 12:00, și are loc la Biblioteca Națională a României din București (Bulevardul Unirii 22).
Programul festivalului de ciocolată Chocolate Saga 2025
- Vineri, 24 octombrie, orele 12:00 – 20:00
- Sâmbătă, 25 octombrie, orele 10:00 – 20:00
- Duminică, 26 octombrie, orele 10:00 – 18:00
Peste 50 de ciocolatieri, 90 de branduri autohtone și 3 branduri internaționale vor fi prezente la prima ediție desfășurată în Biblioteca Națională a României.
La eveniment se vor desfășura zeci de ateliere, demonstrații din arta ciocolateriei și lecții de istorie.

Premiera ediției: parfum de lux cu ciocolată
Ediția a VII-a aduce, pentru prima dată, parfumuri de nișă create de parfumieri români premiați la nivel internațional. Meus Art Parfumery aduce laolaltă creațiile “gourmet” ale celor mai talentați creatori de parfumuri din România. Notele de ciocolată se vor combina cu alte arome inedite – piele, piper, cafea sau mosc.
Degustări profesionale și sortimente exclusive

Publicul va putea descoperi și degusta o selecție variată de ciocolate artizanale, cu origini din întreaga lume:
- Ciocolată cu lapte cremoasă și fină
- Ciocolată neagră intensă, cu note de fructe roșii sau cafea
- Combinații inedite cu sare de mare, ardei iute, lavandă sau vin roșu
- Sortimente bean-to-bar și praline umplute cu creme naturale
- Praline cu șofran, fistic, tahini, trandafir sau tămâie
- Ciocolată infuzată cu ceai de hrișcă sau cu fructe liofilizate

Degustarea profesională de ciocolată bean-to-bar va fi ghidată de expertul internațional Martin Christy, într-un Atelier de degustare profesională, unde participanții vor învăța cum să recunoască gustul autentic, texturile și echilibrul perfect al unei ciocolate de top.
Lecții de istorie a ciocolatei
Expoziția va prezenta călătoria ciocolatei de la civilizațiile aztecă și mayașă – unde era folosită în ritualuri și avea semnificații sacre – până la momentul în care a ajuns în Europa, devenind un produs de lux al curților regale.
Vizitatorii vor descoperi cum ciocolata a evoluat de la un produs rezervat elitei la un produs de masă, transformându-se în deliciul universal de astăzi.

Artă în ciocolată: sculpturi unicat
Pentru prima dată, festivalul găzduiește o expoziție de statui din ciocolată, întruchipând personalități și simboluri culturale.
Maestrul ciocolatier Marinel Bejan, Rodica Bunea și Vera Maxim, multiplu premiați internațional, vor fi prezenți la eveniment, aducând sculpturi unicat din ciocolată și susținând demonstrații live cu combinații de arome și tehnici spectaculoase.
Demonstrații live cu maeștri ciocolatieri

În fiecare oră, cei mai renumiți maeștri ciocolatieri români vor susține show-uri live, în cadrul cărora vor vorbi despre secretele pralinelor și tehnicile din spatele celor mai fine deserturi.
Ateliere creative pentru copii și adulți
Festivalul include și ateliere unde vizitatorii își pot crea propria tabletă de ciocolată personalizată sau pot picta cu ciocolată.
Cei mici se pot bucura de ateliere de creație cu nisip colorat, caricaturi și face painting – o experiență distractivă pentru întreaga familie la început de vacanță.

Colț cultural și experiență imersivă
Pentru momentele de relaxare, participanții pot vizita Colțul de Lectură, unde se pot bucura de o carte bună alături de o ciocolată fină.
La finalul vizitei, publicul este invitat să devină personaj principal într-un film 360° interactiv, o experiență vizuală care încheie ziua într-o notă magică.