Tara unde copacii cresc triumfatori pe arcuri si pe piste de biciclete

Nu am putut sa nu rad (in sinea mea ce-i drept, si putin amar) cand am aflat ca majoritatea (daca nu toate) pistele de biciclete realizate in Romania nu respecta legislatia si nu respecta siguranta ciclistilor/pietonilor, desi s-au cheltuit, cum e frumos si romanesc, o gramada mare si cu varf de ban public pentru realizarea lor.

Dar am ras chiar fizic cand am aflat ca tupeul celor de la administratia strazilor este unul sora cu ……….. (completati dumneavoastra cuvantul potrivit); domniile lor, se presupune oameni in toata firea si care au pe maini bani publici, au gasit si explicatia. Halucinanta. Evident. Dughenele, parcarile dar si COPACII care sunt la mai putin de 50 de cm de piste in prezent (adica la distanta ilegala) au aparut DUPA ce pistele au fost plasate.
Adica, stimate cititoare si stimabili cititori, arborii de care dai cu capul daca indraznesti sa mergi cu bicicleta, pe pista, fluierand, au rasarit acolo din senin, DUPA desenarea/lipirea acelor piste. Si asa dezastruoase, dar asta este alta tema.

MAI MULT. Eu, tu, familia ta, ORICINE din Romania daca merge pe aceste piste care sunt deci ILEGALE, este pasibil de amenda. Pentru ca legislatia in domeniu, respectata la litera in tari precum Suedia, Franta sau Germania, interzice biciclistilor sa pedaleze pe trotuar, din motive evidente, DECAT pe piste semnalizate legal. Or ale noastre se pare ca NU prea sunt.

Deci solutia ramane sa mergem/mergeti cu bicicletele pe carosabil.

Insa ai nostri edili au gasit “solutia”si pentru asta! Hai sa punem in anumite zone cerculetul acela rosu cu o bicicleta desenata in el si sa interzicem deci bicicilistilor accesul in acele zone. Plasate extrem de ambiguu, nici biciclistii, nici politistii nu prea isi dau seama PE UNDE nu e voie, de fapt, sa mergi – pe trotuar, pe piste sau pe strada? Din aceasta cauza apar cazuri precum cel descris aici.

Federatia Europeana a Biciclistilor a informat Comisia Europeana despre situatia pistelor ilegale din Bucuresti. Ingrijorarea Comisiei Europene vine in urma informatiilor ce au ca punct central aparitia improprie a indicatoarelor "acces interzis bicicletelor" fara sa existe panoul aditional care sa explice ca indicatorul face referire doar la pistele ilegale.

In opinia reprezentantilor Comisiei Europene „este ingrijorator ca intr-o capitala europeana este descurajat mersul cu bicicleta”. De aceea Federatia Europeana de Ciclism a fost solicitata pentru a informa CE despre situatia din Bucuresti.

Intre timp Administratia Strazilor a cheltuit din banii nostri 10 milioane de euro pentru niste piste de bicicleta care, in majoritate, nu sunt amplasate legal. Va dati seama ca de aici a pornit un intreg scandal, descris eficient aici si aici.

Decizia edililor, inca ambigua, ar implica mutarea pistelor de bicicleta de pe trotuare pe carosabil, conform unui material TVR Info. Sa vedeti atunci aglomeratie.

Daca nu era de ajuns, parte din bordurile ce se inlocuiesc periodic in Bucuresti/Romania se pare ca sunt plasate, se presupune, astfel incat sa faciliteze urcarea ciclistilor pe trotuare - parte din motivatia autoritatilor de a le inlocui atat de des. Personal, nu am gasit decat extrem de rar astfel de borduri in peregrinarile mele cu bicicleta si acelea erau asa in parte datorita fenomenelor invatate in generala la orele de geografie - eroziunea, vantul, inghetul.

Wall-Street.ro va contacta Administratia Strazilor urmand sa ceara detalii despre planurile de viitor privind pistele dedicate biciclistilor, investitiile in acestea si cum s-a ajuns in aceasta situatie.

Deocamdata se pare ca nu e nevoie sa detii un mountain bike si sa mergi pe munte pentru a trai aventuri la limita. E de ajuns sa pedalezi in Bucuresti, pe o pista frumos lipita, care se intersecteaza pur accidental cu o ghereta, o statie RATB sau un copac de vreo 30 de ani plantat recent fix acolo.

Ah, si ce legatura are titlul si copacul care creste triumfator pe arcuri? Vara trecuta treceam cu masina pe langa Arcul de Triumf bucurestean si de pe acesta, dintr-un frumos crenel, ma saluta fluturandu-si frunzele in vant un frumos pomisor ce isi facuse loc fix pe latura estica a monumentului. Poate ca edilii au dreptate si poate ca acesti arbori CHIAR s-au inaltat peste noapte pe piste, la fel cum a facut-o acela pe Arc...

Setari Cookie-uri