Mentalitate de antreprenor: o ai sau nu ?

Stiu ca cele scrise in articolul de fata ar putea sa iti provoace serios imaginatia sau principiile. M-am hotarat sa imi asum acest risc!

Ce face un antreprenor diferit fata de un salariat?

In acest articol voi raspunde la intrebarea de mai sus intr-un mod inedit. Iti propun sa ne uitam la cateva dintre diferentele subtile dintre salariati si antreprenori, pentru ca acolo se afla motivatiile care ii fac pe cei mai multi oameni sa traiasca prosper sau sa se multumeasca cu putin.

Daca esti deja antreprenor, citeste in continuare: sunt multe moduri prin care te poti imbunatati!

Prima diferenta semnificativa: Un antreprenor este mult mai putin tentat sa dea vina pe altii

Probabil ca aceasta idee pare transanta, insa ea se manifesta subtil. Cand esti pe cont propriu, iti asumi responsabilitati, asa ca nu mai poti sa dai vina pe altii pentru insuccesul tau. Chiar daca la inceput vei cauta tapi ispasitori, cu timpul devii constient ca nu e productiv sa faci asta.
Ca salariat, te intereseaza sa fii tratat corect pentru implinirea responsabilitatilor tale. Ca antreprenor, te obisnuiesti sa fii tratat incorect inclusiv pentru neindeplinirea responsabilitatilor altora. Corectitudinea devine o variabila in ecuatia succesului, si nimic mai mult.
Cu cat renunti mai repede sa ii invinovatesti pe ceilalti, cu atat mai repede te inscrii pe pista rapida a antreprenorului.

A doua diferenta semnificativa: Un antreprenor traieste cu scop

Pe termen lung, niciun antreprenor nu rezista daca nu are un scop clar in minte... o viziune care sa il calauzeasca.
Cand se concentreaza la scop, antreprenorul devine din ce in ce mai flexibil pentru ca altfel s-ar impiedica de obstacole si nu si-ar mai atinge scopurile. Un salariat poate sa traiasca si fara un scop precis.... timpul trece, leafa merge.....
Clarifica-ti cat mai repede scopurile tale importante in viata. Sunt trei intrebari care iti pot lamuri scopurile atunci cand nu ti-ai gasit inca drumul. Aceste intrebari sunt atat de importante, incat s-ar putea scrie o carte intreaga numai pe baza lor.

Intrebarile sunt:

Ce este cu adevarat important pentru mine in urmatoarea perioada (1-5 ani)?
Daca ai mai avea 5 ani de trait, ai continua sa faci ceea ce faci acum sau ai face altceva?
Daca ai castiga un milion de euro net astazi, ce ai face in urmatorii 5 ani?

Nu lasa deoparte aceste intrebari. Cauta activ raspunsul!
Ia in considerare diverse carti sau cursuri in care vei fi ghidat printr-un proces concret de gasire a acestor raspunsuri. Fara ele iti va fi greu sa pastrezi motivatia pe termen lung, mai ales cand dai de greu.

A treia diferenta semnificativa: Un antreprenor trebuie sa iasa in profit

Un angajat poate sa iasa in profit dar poate sa iasa si in pierdere (sa nu-i ajunga banii din salariu), .....poate sa se ingrijeasca de un hobby,........ poate sa se supere, ...... iar toate acestea nu il vor impiedica sa ramana angajat. Un antreprenor trebuie sa iasa in profit sau nu mai este antreprenor. El are o relatie cruciala cu banii pentru ca are o problema de identitate daca nu ii obtine (a fi sau a nu fi antreprenor).
Toate cele de mai sus sunt observatii care se refera la MENTALITATEA de antreprenor si nu la conditia salariala a oamenilor. In mintea ta poti foarte bine sa fii antreprenor, chiar daca lucrezi la stat. Bineinteles, acest mod de gandire te va face in timp scurt sa nu mai lucrezi la stat.... ☺
Vreau sa iti mai spun ceva in plus:

Ca antreprenor nu doar evoluezi ca persoana, ci pui bazele unui imperiu.

Sa explic:
Mentalitatea antreprenorului este orientata spre expansiune. El cauta oportunitati pe care sa le exploateze in profit. Asta inseamna ca atunci cand gandesti astfel vei avea tendinta sa dezvolti proiecte. Aceasta tendinta iti va permite apoi sa cresti afaceri in domenii conexe, pe care sa le legi intre ele sub forma de retea.

Acest lucru este valabil de la inceput. Oricat de mica ar fi afacerea ta, ea are in sine samburele unui mic imperiu.

Sa facem un test:

Ce suma este mai greu de obtinut: 10 000 de euro sau 1 000 000 de euro ???

Raspunsul tau:
........................................................................
Imediat iti voi oferi raspunsul ''corect''. Probabil ca l-ai scris deja...... . Evident, cand stii cum se face o anumita suma de bani vei sti cum se face si o alta suma de bani, mai mare, repetand strategia de succes care ti-a adus prima suma.
Cu exceptia cazului in care ai o matusa bogata si filantroapa, sunt sanse mult mai mari sa trebuiasca mai intai sa faci 10.000 de euro si abia apoi milionul.
Avantajul pe care il ai este acela ca dupa ce ai facut 10.000 vei vrea sa faci 20.000, si cel mai probabil vei si reusi, apoi 30 000.... si foarte repede ajungi la 100.000....
Restul e doar un joc de sume.... forta expansiunii din tine isi spune cuvantul! Pragul de un milion de euro este mai usor de atins decat pragul primilor 10.000 !!!
Am un prieten care s-a zbatut mai multi ani sa faca bani cu serviciile internet. Dupa ce a invatat cum sa obtina un venit lunar constant exprimat in mii de dolari, urmatorul prag pe care l-a tintit in mod firesc este cel al zecilor de mii de dolari lunar. „Este doar un joc mental. Banii sunt un joc al mintii”, mi-a spus el.
Stiu ca poate parea simplist ceea ce am scris mai sus. Si totusi.... gandeste-te putin.... daca este adevarat ?
Libertatea financiara inseamna sa ai suficienti bani ca sa nu iti mai faci griji in legatura cu acest aspect. Acest prag al suficientei poate insemna pentru unii un venit lunar de 1000 RON iar pentru altii un venit de 10.000 RON nu ar fi destul...
Masura este subiectiva!
Libertatea financiara are marele avantaj ca poate oferi un prag al suficientei masurabil – un punct de plecare!
Nu ar fi frumos sa iti poti elimina complet din minte grija banilor, astfel incat creativitatea ta sa iti ofere solutii pentru celelalte cerinte?
In concluzie, cum iti stimulezi mintea sa creeze solutii de succes pentru tine?
Cel mai eficient mod pe care l-am intalnit pentru a ma convinge ca „se poate” este sa gasesc o metoda simpla cu impact maxim in orice carte, training sau material educational.
De exemplu, aleg orice carte pe care vreau sa o citesc pornind de la convingerea ferma ca imi poate furniza o idee care valoreaza de cel putin 100 de ori valoarea cartii.

Restul este doar o chestiune de... „vanatoare”!
Imagineaza-ti: Citesti cartea si cauti febril exact ideea care iti insuteste investitia! Creierul tau este alert si pregatit!
Creierul tau nu stie dinainte la ce pagina se afla ideea geniala pe care sa o extraga din carte. Asa ca o retine pe prima care „pare” geniala... apoi pe urmatoarea...... apoi pe urmatoarea.....
....apoi pe urmatoarea.....
Aceasta este esenta tehnicii de invatare accelerata prin citire rapida.
In acest fel, poti sa extragi strategii de succes extraordinare pe care altfel le-ai trece cu vederea!
Astfel iti pregatesti mintea pentru succes !

„Sansa favorizeaza mintea pregatita sa o primeasca” (Louis Pasteur).

Inspiratie !

Setari Cookie-uri