3 / 6

Stroe: Romania ar fi fost o locatie mult mai buna decat Ungaria pentru fabrica Mercedes

Vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, considera ca Romania ar fi fost o locatie mult mai buna decat Ungaria pentru noua fabrica Mercedes, mai ales datorita fortei de munca, insa este de parere ca Ungaria ofera conditii mai bune.

“Romania a pierdut enorm. Noi aveam bazinul de forta de munca din trei tari, Ungaria, Romania si Serbia. Ca amplasament printre variante era zona dintre Timisoara si Arad. Cred ca Romania era o locatie mult mai buna”, a spus Stroe, pentru Wall-Street.

Potrivit lui Stroe, printre argumentele deciziei luate de catre Daimler se numara pozitia geografica a Ungariei. “Cred ca unul din motivele care au stat la baza acestei decizii luate de catre Daimler il constituie costurile logistice. In conditiile cresterii pretului la petrol, acest parametru ar fi de luat in consideratie. Un alt argument ar fi locatia din Ungaria, care le ofera conditii mai bune energie, gaze, apa. Un al treilea argument ar fi din ratiuni diplomatice”, a adaugat vicepresedintele Automobile Dacia.

Omul de afaceri Ion Tiriac, care importa marca Mercedes-Benz prin divizia auto a Tiriac Holdings, preciza in luna martie ca principalul handicap al Romaniei este pozitia sa geografica, respectiv distanta foarte mare fata de Europa Occidentala. El a apreciat ca nivelul costurilor creste cu 50 de euro pentru fiecare suta de kilometri care desparte fabrica de nucleul industriei auto din vestul Europei, ceea ce ar putea face prohibitiv chiar si pretul unei masini premium.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri