5 / 6

Investitia Daimler din Ungaria va fi cea mai mare din istoria tarii

Noua uzina Daimler din Ungaria va fi cea mai importanta investitie din istoria tarii si va crea, indirect, 10.000 de locuri de munca, a declarat, miercuri, premierul ungar, Ferenc Gyurcsany.

"Decizia Daimler este sinonima cu investitia cea mai mare din istoria tarii", a spus premierul ungar la o conferinta de presa extraordinara tinuta la parlament.

Recordul mai vechi fusese detinut de fabricantul sud-coreean de cauciucuri Hankook, care investise 500 milioane euro in 2005 intr-o uzina din Ungaria.

"Alegerea constructorului german a fost fructul unei decizii de calitate", a opinat seful guvernului ungar si a adaugat ca Ungaria, ca si celelalte tari care fusesera pe lista, propusese companiei Daimler cele mai mari subventii permise de Uniunea Europeana (UE). Gyurcsany a precizat, totusi, ca sumele nu vor fi publicate decat dupa semnarea contractului.

Daimler anuntase miercuri la Frankfurt ca prevede o investitie de aproape 800 milioane de euro la Kecskemet, la 80 de km de Budapesta, pentru constructia unei uzine care sa produca o noua generatie de masini compacte ale marcii germane.

Constructia uzinei trebuie sa inceapa in 2009, iar primul model de Mercedes produs in Ungaria va iesi pe piata in 2012.

Pentru premierul ungar socialist, decizia Daimler este totodata simbolul relansarii economiei ungare. Guvernul Ungariei s-a angajat in 2006 intr-un program de reforme economice al caror rezultat a fost o micsorare a deficitului public, dar care a afectat negativ cresterea economica si a accentuat inflatia.

Anul trecut, Ungaria a produs 289.000 de automobile si 2,4 milioane de motoare. In 2008, industria auto din Ungaria mizeaza pe productia a 366.000 de automobile, apartinand mai ales marcilor Audi, Opel, Fiat si Suzuki.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri