2 / 7

Detaliile procedurii de faliment pentru General Motors

Crearea unui nou GM. Grupul va depune cererea pentru intrarea in faliment "pentru a elimina restul impedimentelor pentru o relansare de succes a afacerii", potrivit Reuters, citat de NewsIn;

- Un "nou" GM va achizitiona majoritatea activelor detinute de "vechiul" GM, necesare implementarii planurilor sale de afaceri, iar guvernul va sterge datoriile GM.

- Trezoreria va oferi sprijin financiar de 30,1 miliarde dolari, pentru a sustine GM in perioada de aplicare a prevederilor Capitolului 11 al legii americane a falimentului. Trezoreria nu ia in calcul un imprumut suplimentar pentru GM.

- Guvernul american va primi aproximativ 8,8 miliarde dolari in actiuni preferentiale si din datoria noului grup GM, si circa 60% din capitalul companiei reorganizate.

- Guvernele Canadei si provinciei Ontario vor imprumuta noua companie GM cu 9,5 miliarde dolari, primind in schimb actiuni preferentiale si datorie GM in valoare de 1,7 miliarde dolari, si circa 12% din capitalul noii companii. Guvernul canadian va avea dreptul de a selecta un director al companiei.

- Noul GM va pune bazele unui trust, Voluntary Employee Beneficiary Association (VEBA). ce va oferi asigurare de sanatate pentru pensionarii membri ai sindicatului GM, UAW. VEBA va primi 17,5% din capitalului noii companii GM si dreptul de a cumpara o participatie suplimentara de 2,5%.

- Trustul de asigurari de sanatate al sindicatului munictorilor din industria auto va selecta un director care va avea un rol pasiv, fara drept de vot.

- Trezoreria Statelor Unite va avea dreptul sa numeasca directorii initiali, in afara de cei selectati de trustul VEBA si guvernul Canadei.
- Pensiile angajatilor vor fi transferate "noului grup GM".

- Restructurarea are ca scop aducerea vanzarilor GM in linie cu cele anuale ale pietei, de 10 milioane de vehicule, fata de nivelul actual de 16 milioane unitati. Vanzarile industriei auto americane au ajuns la o rata anualizata 9,5 milioane de masini in 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri