4 / 7

Topul celor mai mari falimente din Statele Unite (I)

Lehman Brothers. Una dintre cele mai mari catastrofe ale actualei recesiunii este prabusirea uneia dintre cele mai bine privite companii de investitii de pe Wall Street, Lehman Brothers, care a fost fortata sa solicite protectia sub legea falimentului in luna septembrie, fiind cea mai mare companie din istorie care face o astfel de cerere autoritatilor americane de reglementare, potrivit Money CNN.

Ca rezultat, diviziile de investitii bancare si de comert si sediile din orasul New York au fost vandute bancii britanice Barclays. Unele dintre diviziile Lehman din Statele Unite, printre care firma de management Neuberger-Berman, continua sa opereze ca firme de sine statatoare sub o noua conducere.

Datorita intinderii globale a companiei, procedura de faliment este complexa si a rezultat inchiderea a 80 de subsidiare.

Washington Mutual. In mijlocul temerilor legate de insolventa, consumatorii de la Washington Mutual au retras mai mult de 16 miliarde dolari din depozite in timpul a 10 zile, fiind motivul pentru care regulatorii guvernului au pus sechestru pe actiunile bancii si le-au vandut companiei JPMorgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari. A doua zi WaMu (Washington Mutual) a inaintat cererea de a intra sub protectia falimentului. Ceea ce a fost cea mai mare banca de imprumut si a sasea banca a lumii acum mai ramas doar o umbra a ceea ce reprezenta.

WorldCom. Odata a doua companie de telecomunicatii de distante lungi din Statele Unite dupa AT&T, WorldCom a cerut inceperea procedurilor de declarare a falimentului dupa ce in interiorul companiei a fost descoperit un scandal de contabilitate in valoare de 11 miliarde dolari. In 2003, compania si-a schimbat numele in MCI, si a iesit din faliment la un an dupa. In 2005, MCI a fost achizitionata de Verizon Communications pentru 7,6 miliarde dolari, iar fostul CEO Bernie Ebbers a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare dupa ce a fost invinuit pentru frauda, conspiratie si falsificare de documente.

General Motors. Gigantul de automobile, General Motors, care timp de multi ani a fost cea mai mare companie americana si care a fost numit “regele Fortune 500”, acum este cea mai mare companie industriala care a depus cererea de intrare in faliment, din istoria companiilor americane. Este posibil ca rezultatul procesului sa fie aparitia unei noi versiuni a companiei care sa cuprinda marcile Chevy, Cadillac, Buick si GMC. Bradurile cu o performanta slaba ca Pontiac, Saturn, Hummer, Saab si Opel ar putea fi separate, vandute producatorilor straini sau pur si simplu inchise. Ca parte a acordului de salvare, guvernul american va detine 72,5% din noua companie, iar Uniunea Muncitorilor din Industria Auto (UAW) va detine 17,5%



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri